KINEČKOmá šikmé oči!

Poznáte KINEČKO? Je to jediný slovenský dvojmesačník o filme, ktorý odráža kinematografiu v súčasných a premenlivých súvislostiach a podporuje písanie o filme, ako relevantnú súčasť živej kinematografie.

blog

Práve v týchto dňoch vyšlo nové číslo KINEČKO má šikmé oči, poskladané z úlomkov toho, čo sa nám podarilo z našej slovenskej perspektívy zistiť o thajskej kinematografii, ale aj kinematografiách diametrálne odlišných, akou je napríklad tá naša.

Na Ceste okolo sveta sa Miro Ulman zhováral s thajským režisérom Apichatpongom Weerasethakulom, ktorého film Strýko Búnmí vyhral v roku 2010 filmový festival v Cannes. A práve v tomto čísle KINEČKA nájdete najsviežejší film tohto režiséra – Mekong Hotel aj na DVD.

Podobne ako vo svojich predchádzajúcich dielach, aj v Mekong Hotel Weerasethakul výrazne čerpá z thajského prostredia, mytológie a kultúry, no robí tak spôsobom vychádzajúcim z európskej moderny a amerického experimentálneho filmu. Viac o thajskej kinematografii a jej spoločenských súvislostiach vám napovie článok Ostrov plný fantázie od Daniela Vadockého. Na ceste sa započúvate prostredníctvom recenzie Mareka Hudeca aj do soundtracku k mysterióznemu seriálu Les Revenants, ktorý vyšiel na značke Rock Action 25. februára 2013.

Slovenský film v detaile vám poskytne odpoveď na otázku Vidieť či nevidieť: film Výstava cez dva pohľady filmových profesionálov strihača Mareka Kráľovského a dokumentaristu Maroša Beráka.

Taktiež si budete môcť prečítať rozhovor Terezy Oľhovej a jej brata Adama Oľhu, ktorého filmový debut s názvom Nový život, intímny rodinný rozhovor nedávno rozčeril vody Slovenského dokumentu.

Keďže na Slovenský film naozaj nazeráme v detaile môžete si v novom KINEČKU prečítať aj rozhovor Kataríny Tomkovej s Mirou Fornay, režisérkou filmu Môj pes Killer, ktorý práve teraz robí po celom svete dobré meno slovenskému filmu. O jeho kvalitách sa dočítate aj v recenzii Žofie Bosákovej.

Lahôdku nájdete aj v suteréne, kde náš redaktor Hluk v článku Motorky, mutanti a kovošrot analyzuje styčné body japonskej cyberpunkovej kinematografie.

KINEČKO si môžte za slušné 3 eurá kúpiť na týchto miestach, alebo si ho jednoducho predplaťte na: sim@kinecko.com.