Spievodný program SCANDI: Bille August, švédsky deň, cestovateľské kino, Michal Havran, Q&A

Kino Film Europe, srdce prehliadky severských filmov SCANDI, predstaví bohatý sprievodný program. Do Bratislavy navyše osobne zavíta držiteľ Oscara a dvoch Zlatých paliem z Cannes - dánsky režisér Bille August, ktorý v Cinema City v Eurovei uvedie svoj film Bozk. 
blog

V rámci jubilejného desiateho ročníka Scandi privítame v Bratislave výnimočného hosťa. Projekcie filmu Bozk v Cinema City Eurovea, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 25. 1. o 18:00, sa osobne zúčastní režisér Bille August. Bille August patrí k najoceňovanejším a svojou tvorbou najrozmanitejším dánskym filmárom.

Je jedným z deviatich režisérov, ktorým sa za celú históriu filmového festivalu v Cannes podarilo získať dvakrát Zlatú palmu. Pýšiť sa môže aj Oscarom za najlepší cudzojazyčný film (Pelle Dobyvateľ, 1987) a Zlatým glóbusom.

Do Bratislavy príde osobne uviesť svoju novinku, romantickú historickú drámu Bozk, príbeh o mužovi, ktorý sa zapletie do siete sľubov, klamstiev a morálnych záväzkov na pozadí schyľujúcej sa prvej svetovej vojny. Film je voľnou adaptáciou knihy Netrpezlivosť srdca od Stefana Zweiga. Po filme na divákov čaká Q&A s režisérom (diskusia bude prebiehať v angličtine s tlmočením do slovenčiny). Sprievodné podujatie pripravujeme v spolupráci s Veľvyslanectvom Dánska vo Viedni.

Druhým zo sprievodných podujatí bude v piatok 26. januára o 18:00 obľúbené Cestovateľské kino, tentokrát venované kráľovstvu sychravého počasia a silného vetra – Nórsku. O tom, aké to je putovať touto úžasnou krajinou plnou fjordov, porozpráva vášnivá cestovateľka Katarína Lacková, vyštudovaná tlmočníčka a prekladateľka jazykov nemčina a švédčina, ktorá sa popri štúdiu zamilovala do krás Škandinávie. Po prednáške sa diváci môžu tešiť na premietanie nórskeho filmu Piesne Zeme od režisérky Margreth Olin, ktorá vytvorila ohromujúce filmové dielo o živote, smrti, prírode a obyčajnej prítomnosti na svete. Na pozadí veľkolepej existenciálnej cesty, ktorej ľudským rozmerom sú rodičia režisérky, sa skrývajú prapôvodné sily zeme.

Sobota 27. januára bude v Kine Film Europe patriť Švédskemu dňu, ktorý pripravujeme v spolupráci s Veľvyslanectvom Švédska vo Viedni. Počas dňa sa premietne až päť švédskych snímok, dve live stream diskusie s významnými švédskymi režisérmi a nebude chýbať ani malá ochutnávka švédskych špecialít. Na svoje si prídu aj milovníci literatúry. V čase od 15:00 – 20:00 budú môcť navštíviť predajný stánok kníhkupectva Artforum, ktorý ponúkne bohatý výber škandinávskej literatúry.

Počas švédskeho Dňa čaká na divákov týchto päť projekcií:

15:00 - Spoločne 99 + live stream Q&A Lucas Moodyson
Po premietaní čiernej komédie sa diváci môžu tešiť na diskusiu s obľúbeným švédskym režisérom Lukasom Moodyssonom, ktorý sa pripojí online.

15:30 – Muž na streche

18:00 – Muž menom Ove

18:30 - Raz to bude všetko tvoje + live stream Q&A Andreas Öhman
Po projekcii hravej a úprimnej dramédie, v ktorej nie je núdza o excentrické postavy a bizarný humor, na divákov čaká Q&A s režisérom Andreasom Öhmanom, ktorý sa pripojí online.

20:30 – Galéria Bohaa

V nedeľu 28. januára o 18:00 čaká na divákov v Kine Film Europe komediálna road movie z tohto i onoho sveta od islandského režiséra Hilmara Oddssona. Vo filme Na ceste s mamou, chce Jon splniť želanie svojej umierajúcej matky a pochovať ju vo vzdialenej dedine, kde sa narodila. Keď umrie, naloží ju na zadné sedadlo svojho auta a vydá sa s ňou na cestu do odľahlej islandskej dediny. Po projekcii filmu bude nasledovať live stream Q&A s režisérom Hilmarom Oddssonom.

Pondelok 29. januára bude patriť Večeru škandinávskej literatúry a filmu, ktorý sme zorganizovali v spolupráci s kníhkupectvom Panta Rhei. Všetkých vášnivých čitateľov mrazivých príbehov a fanúšikov severského filmu pozývame o 17:00 do kníhkupectva Panta Rhei v bratislavskom Auparku. Hosťami podujatia bude Dominik Hronec - kreatívny riaditeľ Film Europe, Ľubo Šulko - brandový špecialista Panta Rhei. Diskusiu bude moderovať Dado Nagy. 
 
Utorok 30. januára o 18:00 zavŕši sprievodné podujatia projekcia strhujúcej drámy Nikolaja Arcela Bastard s Madsom Mikkelsenom v Kine Film Europe. Po projekcii bude nasledovať Okrúhly stôl Michala Havrana. Diskusia, v rámci ktorej Michal Havran spolu so svojimi hosťami prehĺbi tematické aspekty diela, prebehne priamo v premietacej kinosále. 

Podujatie Scandi finančne podporil Audiovizuálny fond.