14. MFF Bratislava uvedie nové slovenské dokumenty

Sekcia Made in Slovakia ponúka divákom prehliadku najnovších slovenských (aj koprodukčných) filmov, ktoré mali premiéru v aktuálnom roku.

blog

Najnovšie dokumenty Jara Vojteka, Zuzany Piussi, Olgy Špátovej a Tomáša Krupu uvidia návštevníci festivalu v exkluzívnej slovenskej premiére.

Program 14. MFF Bratislava dáva veľký priestor domácej tvorbe. Sekcia Made in Slovakia bude tento rok atraktívnejšia nielen Súťaž celovečerných hraných a animovaných filmov, ale i exkluzívnym premiérovým uvedením štyroch nových slovenských dokumentov. Filmy Jara Vojteka Cigáni idú do volieb a Krehká identita Zuzany Piussi mali svetovú premiéru na prestížnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava, oba filmy vznikli v slovensko-českej koprodukcii.

Najnovší Vojtekov dokument Cigáni idú do volieb odštartuje „Festivalový Warm up“ už v utorok 6.11. slávnostnou premiérou. Vojtek vo filme sleduje snahu známeho rómskeho lídra a muzikanta Vlada Sendreia a jeho volebného tímu uspieť vo voľbách. Volebný boj prináša množstvo tragikomických situácií prameniacich z rómskeho naturelu a množstva požitého alkoholu. Film sa zameriava na odvrátenú stranu boja o víťazstvo.

Režisérka Zuzana Piussi predstaví festivalovému publiku film Krehká identita. Vo svojom najnovšom autorskom dokumente sa Piussi venuje téme národnej identity. Vlastenecké cítenie Slovákov má krehké korene a dá sa ľahko politicky zneužiť. Príbehy jednotlivých hrdinov sa striedajú s reportážnymi pasážami a cez hľadanie odpovede na to, ako Slováci vnímajú svoju národnú identitu, film súčasne pomenúva problém hľadania vlastnej identity.

Exkluzívne premietanie bude mať na MFF Bratislava aj dokument Olgy Špátovej Největší přání 3, v ktorom mladá režisérka nadväzuje na dva rovnomenné filmy svojho otca Jana Špátu z rokov 1964 a 1989. Kľúčové obdobia totalitnej éry zmapoval Špáta cez sny a postoje mladých ľudí. Olga Špátová teraz prináša pohľad na svoju generáciu. S otázkou „Čo je vašim najväčším prianím?“ oslovuje ľudí na školách, vo väzniciach, počas demonštrácií, v uliciach veľkých miest aj na vidieku. Film sa stáva esejou o mladých ľuďoch a ich (občas zúfalom) hľadaní zmyslu života a lásky.

Debutový film Tomáša Krupu Absolventi čaká na bratislavskom festivale svetová premiéra. Aj tento dokument nakrútený časozbernou metódou postavil do centra svojho záujmu mladých ľudí. Absolventov, ktorí vstupujú po skončení školy do reality a musia sa vyrovnávať s množstvom problémov. Stret ideálov a reálneho sveta je tvrdý. Film je dokumentárnou esejou na tému slobody jednotlivca v systéme.

Z dokumentárnych noviniek bude v medzinárodnej premiére na MFF Bratislava uvedený český film Pavla Abraháma a Tomáša Bojara Dva nula, ktorý formou vtipnej koláže sleduje rôznorodé tipy divákov počas zápasu dvoch futbalových rivalov Sparty a Slávie. Tvorcovia RAPubliky využili tradičné derby ako kulisu pre spoločenskú komédiu. Ochrankári, stávkari, známi herci či dezorientovaní talianski turisti – každý prežíva futbalový zápas inak. Film mal veľký divácky úspech na MFF Karlovy Vary a z Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov v Jihlave si odniesol zvláštnu cenu poroty. Na bratislavskom festivale bude uvedený v Súťaži dokumentárnych filmov za osobnej účasti tvorcov.

14. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa uskutoční v termíne od 9. do 15. novembra 2012.