výstava

1436 Erbové privilégium Žigmunda Luxemburského

Výstava prezentuje erbové privilégium Žigmunda Luxemburského pre Bratislavu z roku 1436. Výnimočná výsadná listina je vyhotovená v dvoch origináloch. Na listine je vyobrazená miniatúra pečate, no ide o udelenie erbu, resp. heraldického znamenia.
odporúčame!
Táto akcia sa konala v minulosti

Heraldickým znamením je opevnenie s tromi vežami a bránou. Ide o symbolické znázornenie mesta, ktoré Bratislava vo svojich pečatiach používala približne od polovice 13. storočia. Obyvatelia mesta dostali právo sa ním prezentovať na listinách vydaných mestskou kanceláriou, požívať ho na zástavách, koruhvách, stanoch a mestskom majetku.

Výnimočné je aj výtvarné stvárnenie obidvoch listín. Ich tvorcom je viedenský majster Michal. Žigmund Luxemburský reflektoval tradíciu používania heraldického znamenia v meste, ktorá pretrvala až do súčasnosti. Uchovalo sa aj používanie mestských farieb: červenej a striebornej (resp. bielej).

Súčasťou expozície bude aj interaktívna aplikácia, ktorá zábavným spôsobom prináša divákom slovenskú verziu listiny. Divák je vyzvaný aby sa zapojil do dialógu s kráľom Žigmundom a stal sa na chvíľu jeho pisárom. Okrem zapisovania listiny sa divák dozvie informácie, ktoré mu vysvetlia súvislosti spomínané v listine. Staňte sa na chvíľu pisárom. 

Autor aplikácie: Matej Novotný

Kurátor výstavy: PhDr. Štefan Hrivňák 
Odborná spolupráca: PhDr. Elena Kurincová

Vstupenky v predaji v pokladni Starej radnice. 

Výstava sa koná v Historickom archíve Starej radnice 


Vstup do priestorov Múzea mesta Bratislavy je povolený len s prekrytím horných dýchacích ciest (respirátor FFP2/FFP3).

Odporúčame

prednáška / diskusia

Siesta v galérii: Umenie, ktoré zostalo. Danuvius 1968

Ne 21.4.2024 / Slovenská národná galéria Bratislava
odporúčame!
divadlo

Generácia Z: Krása nevídaná

Ne 26.5.2024 / DPOH
odporúčame!
výstava

Matúš Zajac - Krajina tvárí

Výstava fotografa Matúša Zajaca prezentuje výber portrétov známych aj neznámych osobností od roku 1991 po súčasnosť. Počas...Viac
8.4.2024 - 20.4.2024 / Galéria Starý Avion
odporúčame!
koncert

SHARPE

Koncerty v ikonických priestoroch bratislavskej Novej Cvernovky, talentovaní umelci, diskusie aktuálnych tém hudobného a...Viac
25.4.2024 - 27.4.2024 / Nová Cvernovka
odporúčame!