koncert

1989 - 30 rokov po

V Zálesí si pripomenú výročie nežnej revolúcie, vystúpia herci z SND i Dorota Nvotová.

odporúčame!
Táto akcia sa konala v minulosti

Výtvarníci, ilustrátori, novinári, hudobníci, herci a osobnosti Novembra 1989 sa vo štvrtok 29. augusta 2019 stretnú v Zálesí počas podujatia 1989 - 30 ROKOV PO, aby si spoločne pripomenuli a oslávili tri dekády slobody slova a tvorivosti.

Okrúhle výročie nežnej revolúcie si neďaleko Bratislavy pripomenú v posledný augustový štvrtok happeningom, ktorý premosťuje rôzne formy umenia s dôrazom na slobodu. Novembrové udalosti by podľa organizátorov nemali zostať prehliadnuté, a preto sa unikátne podujatie rozhodli pripraviť už skôr, v predvečer medzinárodného dvojdňového festivalu pre deti Záleská divadelná púť.

„Zálesie sa stalo svojimi aktivitami výkladnou skriňou pre Bratislavský kraj a inšpiruje široké okolie. Záleská divadelná púť je oslavou kreativity a slobody, spolu s ďalšími aktivitami, akou je aj podujatie 1989 - 30 ROKOV PO, miestni dobrovoľníci ukazujú, že spolu dokážu všetko. Nie nadarmo boli v roku 2014 ocenení ako Dobrovoľníci roka,“ hovorí o miestnej komunite Anton Šulík, spoluorganizátor festivalu.

Oslavu slobody otvorí koncert rodičov-hudobníkov, ktorí sa spojili v projekte Toddler Punk. Zhudobnené príbehy, ktoré sa zrodili z každodenných situácií, potvrdia, že aj spisovatelia a muzikanti sú rodičmi, ktorým nie je jedno, akú budúcnosť budú mať ich deti. Na pódiu sa stretne zostava Jozef Vrábel, Jakub Tvrdík a Matej Ruman z Billy Barmann, Tomáš Vagaský z kapely Le Payaco, Ľuboš Kukliš z formácie Diego a novinár a muzikológ Oliver Rehák.

Hudobný program pokračuje vystúpením maskovaného rapera, ktorý vystupuje ako Prezident Lourajder. Trpkú chuť predošlého režimu okúsil i geniálny Jaro Filip, ktorému spolu s Lasicom a Satinským zakázali robiť vlastné autorské divadlo. Pri príležitosti výročia nežnej revolúcie zahrá a zaspieva v Zálesí Filipova dcéra Dorota Nvotová.

Obraz doby pred nežnou revolúciou, kedy slobodne tvoriť znamenalo slobodu riskovať, demonštrujú na príbehu speváčky Marty Kubišovej herci Slovenského národného divadla, ktorí v Zálesí vystúpia s inscenáciou Kabaret Normalizácia alebo Modlitba pre Martu. Pieseň Modlitba pro Martu sa počas minulého režimu stala symbolom národného odporu. Život Marty Kubišovej sprevádzala šikana totalitného režimu. Jej sila pre pravdu a túžba po slobode ju však posúvali vpred a nedovolili jej povoliť ani v najťažších momentoch.

Návštevníkov, ktorí vo štvrtok uprednostnia hudbu pred divadlom, čaká Hudobné združenie excelentných hudobníkov, z ktorých dvaja si na vystúpenie môžu odskočiť pokojne z domu, keďže patria medzi dobrovoľníkov zo Zálesia. Toto hudobné združenie ešte na žiadnej púti nechýbalo.

Neskoro večer na hlavnom pódiu vystúpi zoskupenie Quasars Ensemble, ktoré zahrá diela z tvorby skladateľa Romana Bergera. Jeho diela neodznejú v Zálesí náhodou. „Roman Berger žil počas najtvrdšej normalizácie v Zálesí. Tvorbou vyjadroval pocity a myšlienky, ktoré prežíval počas vtedajšej doby. O jeho skladbách je známe, že sú  vážne, hĺbavé a často aj smutné so skrytým humanistickým posolstvom. Nájdeme v nich aj priame odkazy na boj s fašizmom a komunizmom,“ hovorí o festivale Nikola Žišková, spoluorganizátorka akcie a vysvetľuje, prečo si November 1989 pripomínajú v Zálesí už v auguste. „Záver augusta patrí už tradične Záleskej divadelnej púti, okrem toho si v toto obdobie pripomíname viaceré závažné míľniky našej histórie, ktoré by nemali zostať bez povšimnutia. Okrem výročia nežnej revolúcie, by sme chceli upozorniť aj na 51. výročie neslávneho vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa a 75. výročie Slovenského národného povstania,“ dodáva Žišková.

Ako to vyzeralo v našich končinách pred 30 rokmi v Zálesí porozprávajú priami účastníci Novembra 1989 a spoluzakladatelia hnutia Verejnosť proti násiliu Ladislav Snopko a Fedor Gál. S historikom Ľubomírom Morbacherom a publicistom Arpádom Soltészom budú diskutovať o revolučných mesiacoch a zrode slobody na Slovensku. Diskusiu moderuje Anton Šulík.

V parku Zálesíčko bude počas koncertov a diskusie prebiehať aj výtvarný happening, na ktorom sa zúčastnia známi umelci Marek Ormandík, Martin Shooty Šútovec, Robert Hromec, Milan Prekop a Igor Derevenec.

Program:  
14:00 – výtvarný happening so slovenskými maliarmi a karikaturistami
16:00 – Koncert pre deti – Toddler Punk
17:00 – Koncert – Prezident Lourajder
18:00 – Koncert – Dorota Nvotová hrá a spieva Jara Filipa
19:00 – Slovenské národné divadlo – Kabaret Normalizácia alebo Modlitba pre Martu
19:00 – Koncert – Hudobné združenie
20:30 – Diskusia na tému Sloboda a 30. výročie 1989: Fedor Gál, Michael Kocáb, Ladislav Snopko, Arpád Soltész, Ľubomír Morbacher, moderuje Anton Šulík
22:00 – Quasars Ensemble hrá Romana Bergera, Ex abrupto pre flautu a klavír, Requiem da camera pre husle, violončelo a klavír s témou W. Lutosławskéh

----------

Vstup je voľný


Odporúčame

výstava

Ján Triaška - Double Trouble

21.2.2024 - 28.4.2024 / Zoya Museum
odporúčame!
prednáška / diskusia

Debata A4: Slovensko proti životnému prostrediu

Životné prostredie je ohrozené! Príčinou nie sú len dopady všadeprítomnej zmeny klímy, ale v prípade Slovenska je aktuálnou...Viac
Št 28.3.2024 / A4 - priestor súčasnej kultúry
odporúčame!
divadlo

Divadlo SkRAT: Punctum contra punctum

Punctum contra punctum [lat.] — Bod proti bodu. Kompozičná technika využívaná vo viachlasnej hudbe, spájajúca na harmonickom...Viac
Po 22.4.2024 / A4 - priestor súčasnej kultúry
odporúčame!
festival

Bratislavské mestské dni v GMB

GMB - Pálffyho palác / GMB - Mirbachov palác
odporúčame!