Začína sa ďalší ročník prehliadky Projekt 100

Projekt 100 otvoria dva slovenské filmy, chýbať nebudú ani novinky Triera či Pawlikowskeho. 

blog

Už 5. septembra sa slávnostné otvorí ďalší ročník prehliadky PROJEKT 100, ktorú každoročne pripravuje Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom. Do kín prinesie 11 celovečerných a 1 krátky film. Otvoria ho až dva slovenské filmy, chýbať nebudú ani snímky zo Zlatého fondu kinematografie a diváci vďaka nemu uvidia aj očakávané novinky Gaspara Noého, Pawla Pawlikowskeho či Larsa von Triera. V prehliadke je aj film, ktorý si odniesol z  Art Film Festu v Košiciach až dve ceny, vrátane tej hlavnej – Tiesňové volanie Gustava Möllera.  Otváracia snímka PROJEKTu 100 tu zasa získala Zvláštnu cenu poroty.

Projekt 100 – 2018 prinesie na plátna slovenských kín tieto filmy:

Posledný autoportrét /Posledný autoportrét / ( r. Marek Kuboš, Slovensko 2017 ) / Premiéra: 6. 9.
Známy slovenský dokumentarista po dlhých rokoch tvorivej (ne)absencie dokončil nový film. Na prvý pohľad, ako inak, dokument. Čo však nie je celkom pravda. Marek Kuboš sa v tomto umeleckom hybride pokúsil o netradičnú sebareflexiu – ako umelca, syna, ale tiež obyčajného človeka. Prostredníctvom svojich dokončených, ale aj nezrealizovaných diel predstavuje ojedinelú úprimnú spoveď̌ o tom, prečo veľmi vážne rozmýšľa nad ukončením na poli autorského dokumentu. Spolu s mnohými, dnes už etablovanými, slovenskými filmármi, ale aj  ľuďmi z jeho skorších filmov, sa snaží nájsť̌ na svoje neľahké otázky nie jednoduché odpovede..

Film Posledný autoportrét získal na Art Film Feste Zvláštnu cenu poroty.

Krátky predfilm
Monštrum 
/Monštrum/  (r. Martin Snopek, Slovensko 2018)
Monštrum je príbeh o manipulácii mocných s našimi životmi. Príčina a následok sa valia dole kopcom, naberajú na objeme, drvia všetko, čo sa im dostane do cesty. Ľudské životy sa končia len preto, že stoja v ceste pohrome. Valiaca sa guľa je za okamih tak obrovská, že ľuďom dokonale zakryje výhľad. Už nevidno, kto na vrchole kopca ťukol nohou do malej guličky.

Moulin Rouge /Moulin Rouge/  (r. Bez Luhmann, Austrália - USA 2001 ) / Premiéra: 13. 9.
Príbeh básnika Christiana, ktorý spomína na lásku jeho života. So Satine sa zoznámi dôsledkom nechcenej zámeny. Z tohto nevinného stretnutia, sa vyvíja niečo, čo si Satine ako kurtizána nemôže dovoliť. Premiéra divadelnej hry, ktorú spolu skúšajú, sa blíži, bohatý vojvoda je rozhodnutý urobiť všetko, aby si Satine podmanil. Je láska medzi Christianom a Satine odsúdená na zánik alebo úspech?

Vlasy /Hair/  (r. Miloš Forman, Západné Nemecko - USA 1979 ) / Premiéra: 13. 9.
Jeden z najvýznamnejších muzikálov druhej polovice 20. storočia vznikol pod taktovkou Miloša Formana. Sú politickým dielom kritizujúcim spoločnosť, odsudzujúcim vojnu vo Vietname. Zároveň je to film vyzývajúci hippies postaviť sa proti konzervatizmu. Sleduje príbeh Clauda Bukowskeho, ktorý opúšťa rodinný ranč v Oklahome a odchádza do New Yorku, kde spoznáva mladého rebela Bergera a jeho skupinu kamarátov.

Manifesto /Manifesto/  (r. Julian Rosefeldt, Austrália - Nemecko 2015 ) / Premiéra: 20.9.
Snímka Manifesto režiséra Juliana Rosefeldta skladá hold premenlivej tradícii a literárnej kráse umeleckých manifestov a zároveň kriticky skúma rolu umelca v dnešnej spoločnosti. Čerpá z textov písaných futuristami, dadaistami, členmi hnutia Fluxus, suprematistami, situacionistami, vyznávačmi hnutia Dogma 95,  príslušníkmi ďalších umeleckých skupín a tiež z úvah jednotlivých umelcov, architektov, tanečníkov a filmárov.

Studená vojna /Zimna wojna/  (r. Pawel Pawlikowski, Poľsko – Francúzsko -Veľká Británia 2018 ) / Premiéra: 27. 9.
 V období budovania stalinovského Poľska, ale tiež modernej Európy sa odohráva príbeh veľkej osudovej lásky – speváčky Zuly a skladateľa Wiktora. Nedokážu spolu byť, ale zároveň sa neuveriteľne priťahujú a nevedia byť ani od seba. V kulisách Varšavy, Berlína a Paríža znie jazzová a folklórna hudba a Zula s Wiktorom rozohrávajú nádhernú, ale trpkú baladu, svoju vlastnú studenú vojnu.

Nico 1988 /Nico, 1988/  (r. Susanna Nicchiarelli, Taliansko - Belgicko 2017 ) / Premiéra: 4. 10.
Snímka sa zaoberá poslednými dvoma rokmi život Christy Päffgen – „Nico“, ktorá v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch výrazne ovplyvnila hudobnú produkciu a bola jedno z múz Andyho Warhola. Film hovorí o jej poslednom turné, boji s drogami a osobnými démonmi. Je príbehom znovuzrodenia umelkyne, matky a v neposlednom rade, ikony..

Tiesňové volanie /Den skyldige/  (r. Gustav Möller, Dánsko 2017 ) / Premiéra: 18. 10.
Asger Holm, bývalý policajt, ktorému bola pridelená služba na tiesňovej linke, odpovie na volanie od unesenej ženy. Keď je hovor náhle prerušený, začína po žene a jej únoscovi pátrať. S telefónom ako jediným nástrojom, obklopený stenami kancelárie vstúpi Asger do pretekov s časom, aby zachránil ohrozenú ženu.

Byt /The Apatment/  (r. Billy Wilder, USA 1960 ) / Premiéra: 25. 10.
Snímka, ktorá získala 5 sošiek Oscar sleduje príbeh úradníka, ktorý požičiava svoj byt nadriadeným na romantické schôdzky. Keď zistí, že žena, ktorá navštevuje tento byt spolu s jeho šéfom, je tá, ktorú už dlho miluje, rozhodne sa s týmto bytovým biznisom raz a navždy skončiť.

Foxtrot /Foxtrot/  (r. Samuel Maoz,  Izrael 2017 ) / Premiéra: 1. 11.
Foxtrot je názov checkpointu v severnom Izraeli. Foxtrot je kód pre písmeno F. Foxtrot je tanec, pri ktorom sa vždy vrátite späť na začiatok. Jonathan Feldman stráži spolu s troma ďalšími mužmi opustený checkpoint niekde v púšti na severe Izraela. Mladých vojakov vytrhne z nudy až nečakaná udalosť s fatálnymi následkami. Jonathanovi rodičia sa medzitým v Tel-Avive snažia vyrovnať s tragickou správou a zistiť, čo sa vlastne kdesi v púšti odohráva. 

Climax /Climax/  (r. Gaspar Noé, Francúzsko 2018 ) / Premiéra: 8. 11.
 Jeden z najkontroverznejších režisérov súčasnosti v jeho najnovšej snímke sleduje skupinu dvadsiatich tanečníkov, ktorých čaká trojdňové skúšanie v starej škole uprostred lesa. Tu urobia jednu poslednú párty s veľkou misou sangrie. Atmosféra rýchlo naberá na obrátkach, zjavne sú omámení drogami, hoci nevedia kto alebo kedy im drogy dal. Netreba veľa a ich stav vyvrcholí neurózami a psychózami, ktoré len znásobuje elektrizujúci rytmus hudby. Kým niektorí z nich sa vznášajú, iní prepadajú do pekiel...

Projekt 100 – špeciál

Jack stavia dom /The House That Jack Built/ (r. Lars von Trier, Dánsko – Francúzsko – Nemecko – Švédsko 2018) / Premiéra: Január 2019
Pre sériového vraha Jacka je každé zabitie umeleckým dielom. Svoje temné majstrovstvo sa snaží počas rokov doviesť k dokonalosti. Hoci je nadpriemerne inteligentný, polícia je mu pomaly na stope. Jack medzitým viac a viac riskuje, aby vykonal dokonalú vraždu.