Výber dokumentov o Ukrajine online. Prehraním filmu podporíte filmárov vo vojnových zónach

Špeciálny online program s výberom dokumentárnych filmov o Ukrajine si môžu diváci prehrať na streamovacej platforme DAFilms.sk. Kurátori portálu zostavili program, ktorý ukazuje súčasnú Ukrajinu, spoločenské dianie posledných rokov a politické intervencie zo strany Ruska. S každým zhliadnutím filmu z tohto programu venuje portál svoj finančný podiel z prehrania na podporu ukrajinských dokumentaristov, ktorí práve teraz natáčajú ruskú agresiu v Kyjeve, Odese, Charkove a v ďalších vojnových zónach.

blog

V tejto chvíli si môžu diváci vybrať z dvanástich dokumentárnych filmov, ktoré zachytávajú dianie na Ukrajine v období pred ruskou inváziou. Súčasťou výberu je aj slovenský titul Mir vam. Mladý fotograf a kameraman Juraj Mravec ho nakrútil v ruku 2016  a ide o dôležitú správu o Ukrajine, ktorá sa už pred ôsmymi rokmi premenila na bojovú zónu.

Vo filme Svedkovia Putinovi, ktorý sa v posledných dňoch stal najsledovanejším titulom portálu, ukazuje uznávaný režisér Vitalij Manský vzostup ruského vládcu Vladimíra Putina a jeho dlhodobé snahy o rozširovanie ruského impéria. Pohľad z druhej strany ponúka ukrajinská režisérka dlhodobo žijúca v Česku Anna Kryvenko.

Vo svojom filme Môj neznámy vojak odkrýva, aké to je byť v úlohe okupanta v cudzej krajine. Vo výbere sú aj české snímky - režiséra Filipa Remundu, ktorý v Českom žurnáli: Blízky ďaleký východ natáčal dianie na Ukrajine v roku 2014, alebo filmy mladých dokumentaristov Elišky Cílkovej (Pripyat Piano) a Zdeňka Chaloupku (Ukážte mi vojnu). Filmy, ktorým diváci môžu podporiť ukrajinských dokumentaristov, sú označené žtomodrým krúžkom a budú postupne pribúdať.

Podporiť dokumentárne svedectvo z miest zasiahnutých agresiou

„Od samotného vzniku DAFilms a festivalovej siete Doc Alliance je pre našu službu kľúčová spolupráca s festivalmi a samotnými filmármi. Sme preto radi, že spoločne s kyjevským festivalom Docudays môžeme v spolupráci s našimi divákmi podporiť dokumentárnych filmárov na Ukrajine, ktorí momentálne natáčajú v miestach konfliktov. Veríme, že popri humanitárnej a finančnej podpore je tiež dôležité prinášať autentické príbehy a overené informácie z týchto kritických okamihov novodobej histórie Európy,“ hovorí Diana Tabakov, výkonná riaditeľka a kurátorka DAFilms.

Z každého prehrania filmu v tomto špeciálnom programe venuje streamovací portál svoj podiel, teda 40% zo zisku, na podporu dokumentaristov pôsobiacich a zaznamenávajúcich ruskú agresiu na Ukrajine. Zvyšných 60% z jednotlivých streamov putuje majiteľom práv. Vybraná čiastka bude prevedená na verejnú zbierku festivalu Docudays, ktorá priamo na mieste spolupracuje s filmármi, ktorí práve teraz natáčajú v miestach invázie. Finančné zdroje budú použité na technické vybavenie, zázemie a základné potreby pri natáčaní.

Partnerstvo s ľudskoprávnym festivalom Docudays

Docudays je rešpektovaný medzinárodný festival dokumentárnych filmov o ľudských právach, ktorý sa každoročne koná v marci v Kyjeve. Streamovací portál DAFilms s ním dlhodobo spolupracuje a uvádza online filmy z festivalového programu. „Od vypuknutia bojov sme s našimi ukrajinskými priateľmi a kolegami v úzkom kontakte. Festivalový tím pôsobí na rôznych miestach Ukrajiny a prejavuje mimoriadnu odvahu a odhodlanie, s ktorým koordinujú tamojších filmárov. Súcitíme s nimi v tejto neľahkej dobe a aj naďalej ich budeme podporovať,“ dodáva Tabakov.



V labyrinte ruskej propagandy

Okrem filmov ukrajinského špeciálu pripravili kurátori aj výber titulov, ktoré objasňujú okolnosti Putinovho vzostupu. Filmy ako Občan Chodorkovskij či Provinčné mestečko E prinášajú unikátne svedectvá dokumentaristov, ktorí nás nechávajú nahliadnuť nielen do Putinovej mysle, ale aj na vývoj Ruska v posledných 30 rokoch. 

Oba programové špeciály Podporte Ukrajinu s DAFilms.sk aj V labyrinte ruskej propagandy sú plánované ako dlhodobý online program, do ktorého budú kurátori portálu pridávať ďalšie filmy. Všetky snímky je možné prehrať v rámci predplatného alebo zakúpením jednotlivých streamov.

Zoznam aktuálnych filmov v programe Podporte Ukrajinu s DAFilms.sk:

Mir vam (2016) – r. Juraj Mravec
Svedkovia Putinovi (2018) – r. Vitalij Manský
Český žurnál: Blízky ďaleký východ (2015) - r. Filip Remunda
Pripyat Piano (2020) – r. Eliška Cílková
Ukážte mi vojnu (2016) – r. Zdeněk Chaloupka
Môj neznámy vojak (2018) – r. Anna Kryvenko
Pád Lenina (2017) – r. Svitlana Shymko (v originálnom znení s ENG titulkami)
Chlapec z vojny (2018) – r. Cyprien Clément-Delmas, Igor Kosenko 
Vlak Kyjev – vojna (2020) – r. Korney Gritsyuk (v originálnom znení s ENG titulkami)
Nebojte sa, dvere sa otvoria (2019) – r. Oksana Karpovych (v originálnom znení s ENG titulkami)
Žiadne zjavné príznaky (2018) – r. Alina Gorlova (v originálnom znení s ENG titulkami)
Beyond the Wisla (2011) – r. Lucia Nimcova (v originálnom znení s ENG titulkami)

Programový špeciál