Víťazi súťaže krátkych filmov krajín V4 sú známi

Jubilejný 20. ročník Medzinárodného filmového festivalu Febiofest 2013 tento rok po prvýkrát zaradil do programu medzinárodnú súťaž krátkych filmov krajín V4.

blog

Súťažné filmy posudzovala trojčlenná medzinárodná porota v zložení Marian Urban (producent, dramaturg a režisér / SR), Vít Janeček (dokumentarista a pedagóg / ČR) a Maciej Gil (filmový historik a umelecký riaditeľ festivalu Kino na hranici v Cieszyne a Českom Těšíne / PL).

Porota udelila Hlavnú cenu Slovenskej asociácie producentov v audiovízii (SAPA) s podporou Vyšehradského fondu spojenú s finančnou prémiou a dve Zvláštne ceny. Počas slávnostného odovzdávania ocenení bude vyhlásená aj Cena divákov v sekcii súťažných filmov.

O ocenenia sa vo festivalovej súťaži uchádzalo spolu dvadsať dokumentárnych, hraných a animovaných diel s dĺžkou do 30 minút, ktoré vznikli počas uplynulých 24 mesiacov v krajinách vyšehradského zoskupenia (päť reprezentantov z každej krajiny).

Hlavnú cenu – Cenu Slovenskej asociácie producentov v audiovízii s podporou Vyšehradského fondu spojenú s finančnou prémiou vo výške 3000 Eur si zo Súťaže krátkych filmov krajín V4 odnesie poľský dokumentárny film Píšťalka (2012) režiséra Grzegorza Zariczneho „za umelecky intenzívne a myšlienkovo a žánrovo čisté uchopenie životného príbehu konkrétneho človeka z prostredia športu a jeho pozdvihnutie k všeobecnejšiemu vyzneniu.“

Zvláštnu cenu poroty získal slovenský animovaný film Mesiac (2012) režiséra a výtvarníka Ondreja Rudavského “za vynikajúce a presné nájdenie symbolického kľúča k výtvarnému stvárneniu duchovného posolstva.”

Zvláštnu cenu poroty získal aj slovensko-český hraný film slovenského režiséra Aramisova Cagey Tigers (2011) “za vytvorenie silnej atmosféry a ambivalentných postáv, prostredníctvom ktorých sa film dotýka paradoxov života. A tiež za nájdenie vtipného a tvorivého vzťahu k odkazu československej novej vlny. “

Aramisova prináša zamyslenie sa nad tým, ako ľudí zbližuje to, že majú rovnaký vkus, počúvajú rovnakú hudbu, čítajú tie isté knihy, pozerajú tie isté filmy a ako ich rozdelí to, keď sa zamilujú do tej istej osoby. V takejto situácii sa ocitnú hlavné postavy jeho krátkometrážneho diela. Ich vnútorná dilema spočíva v otázke, nakoľko byť v súkromnom živote sebecký a nakoľko sa o intimitu deliť s najlepšími priateľmi.

Cenu divákov v súťažnej sekcii krátkych filmov krajín V4 získal slovenský hraný film Výstava (2013) režisérov Petra Begányiho a Andreja Kolenčíka, ktorý v kombinácii s využitím hercov a nehercov vyobrazuje každodennú rutinu zamestnancov múzea, ktorí sa starajú o expozíciu vypchatých zvierat. Stereotypnú prácu však nečakane naruší riaditeľka, ktorá im oznámi, že ich musí kvôli finančnej kríze prepustiť. Zo dňa na deň sa hrdinovia dokážu zmobilizovať a nečakane vykročia zo svojho stereotypu.