Vec opäť v obleku a kravate!

„Si len moja práca, si len ich plán, nemáš dôvod báť sa. Si len kandidát, po**atý kandidát. Nič viac!“ takto drsne sa k nám prihovára raper Vec prostredníctvom refrénu titulnej skladby filmu Kandidát.

blog

„Knihu Kandidát som začal čítať, aby som sa dostal do deja, celkovej atmosféry a do štýlu, akým je kniha písaná, aj keď odo mňa nebolo požadované, aby som sa držal dejovej línie. Zadanie znelo, nech to vykreslím po mojom a aby skladba ako tak odzrkadľovala dianie v knihe, respektíve vo filme. Napísal som to a chalani boli spokojní, ja tiež,“ vyjadril sa k spolupráci raper Vec, ktorý má na konte ocenenie Radio Head Awards v kategórii Album roka 2012 za album Stereo Farbo Slepo. Vypočujte si nový Vecov track k filmu Kandidát.

Ako sa vyjadril k spolupráci s Vecom jeden z autorov knižnej predlohy k filmu Kandidát Maroš Hečko: „Veca sme si vybrali s ohľadom na jeho predchádzajúcu tvorbu. Je to typ angažovaného umelca, ktorý reflektuje dobu a nové prezidentské voľby sú dôležitým medzníkom vo vývoji spoločnosti. Vec je proste kanón, takže sme ho nechali vystreliť. Sám si napísal text, stojí si za tým, ide z toho sila.“

Soundtrack k filmu tvoria skladby viacerých slovenských autorov. Piesne sú pritom výsledkom starostlivého výberu mladého talentovaného hudobného producenta Matúša Širokého. „Celková koncepcia soundtracku je založená na samplingoch, ktoré často pripomínajú minulú dobu, ale celkové vyznenie je moderné, má odľahčený charakter.

Môžem s radosťou oznámiť, že soundtrack je vyskladaný len zo slovenskej hudby. Okrem komponovanej hudby od Matúša Širokého zaznie vo filme Wedding Band, Free Faces, The Uniques, Talk Show, Jozef Vlk, zo starších vecí Melánia Olláryová alebo Prúdy Paľa Hammela,“ poznamenal autor scenára filmu Maroš Hečko.

Príbeh trileru s prvkami komédie Kandidát sa odohráva dva mesiace pred nekonkrétnymi prezidentskými voľbami. Vďaka denníkovým zápiskom z odpočúvania sa dozvedáme čo spája tri naoko nesúvisiace postavy – biskupa, majiteľa reklamnej agentúry a nevýrazného prezidentského kandidáta.

Ako sa píše v oficiálnom texte distribútora: „Kandidát je politickou fraškou smutno-smiešnym zobrazením toho, čo sa v tejto malej krajine udialo, deje a veľmi ľahko udiať môže. Je satirickou analýzou spoločnosti, ktorá sa nechá manipulovať bohatými a mocnými. Kandidát je o obyčajných ľuďoch, ktorí pod týmto tlakom potápajú jeden druhého a pomáhajú si naozaj až vtedy, keď ide o život. Kandidát je manifestom proti tajomstvu.“ Vypočujte si pesničku na Soundcloude. Pozrite si trailer filmu Kandidát

Ako sa vyjadril jeden z tvorcov filmu Maroš Hečko, videoklip k filmu Kandidát v hlavnej úlohe s raperom Vecom zverejnia už onedlho. Režisérom videoklipu je Jonáš Karásek, ktorý režíroval aj film Kandidát.