Úspešný projekt Viva Ulica pokračuje

Úspešný projekt festivalu Viva Musica! a Slovenskej sporiteľne Viva Ulica! má za sebou prvých 50 koncertov. Desiatka talentovaných hudobníkov a hudobných zoskupení svojim umením dokazuje, že ulice nášho hlavného mesta sa môžu kvalitou pouličnej hudby rovnať veľkým európskym metropolám.


blog

Ak sa budete cez víkend prechádzať historickým centrom Bratislavy, určite zamierte pod Michalskú bránu, na Hviezdoslavovo či Primaciálne námestie, k známemu Čumilovi alebo aj do nákupného centra Eurovea, kde v tieto dni nenatrafíte iba na turistov a pekné obchodné výklady.

Už šiesty víkend totiž bude v uliciach mesta znieť krásna klasická hudba, ozývať sa tóny gitary, flauty, klarinetu, saxofónu i hlasy spevákov. Na Slovensku vznikol jedinečný projekt, ktorému sa tešia nielen obyvatelia Bratislavy a okoloidúci turisti, ale aj interpreti samotní.

„Ľudia sa pristavia, započúvajú a podporia nás potleskom. Viva Ulica! je naša prvá skúsenosť s pouličným hraním a dodalo nám to odvahu s ním pokračovať aj po skončení tohto letného projektu. Je tu zapojených veľa profesionálnych hudobných telies, ktoré vysoko prekračujú tradičné kritériá pouličnej hudby, a dúfam, že festival pomôže zlepšiť jej vnímanie verejnosťou,“ prezrádza Matej Veselka z komorného zoskupenia Anima Quartet, ktoré tvoria študenti vysokých umeleckých škôl.

„Stretávame tu ľudí z celého sveta a je skvelým zážitkom vidieť všetky možné tváre, ktoré prejdú cez ulicu, a sledovať ich reakcie, keď si nás vypočujú ,“ hovorí multitalentovaná Lenka Molčányiová, ktorá už ako 6-ročná začala navštevovať Základnú umeleckú školu Jozefa Kresánka, kde sa okrem hre na zobcovej flaute venovala aj klavíru, bicím nástrojom, spevu a saxofónu.

Z množstva prihlásených záujemcov vybrala odborná porota v zložení Matej Drlička (riaditeľ Viva Musica! festivalu), Ľubica Čekovská (hudobná skladateľka a klaviristka) a Braňo Kostka (dirigent, aranžér a zakladateľ a cappella zoskupenia Fragile) ešte v rámci jarného castingu tých najlepších, ktorí získali oficiálne miesto na vlastné koncerty v uliciach hlavného mesta počas celého leta. Pilotný ročník projektu potrvá do konca augusta a vyvrcholí záverečným koncertom festivalu pod názvom Viva Klasika!, ktorý bude veľkolepým uzavretím jeho trinásteho ročníka. Na pódiu v Sade Janka Kráľa sa okrem finalistov projektu Viva ulica! stretnú spolu s veľkým profesionálnym orchestrom aj víťazi ocenenia Grand Prix a tiež účinkujúci v rámci obľúbeného koncertného cyklu Hudba v sade (všade). Spolu vytvoria jedinečný symfonický orchester, ktorý pod taktovkou Braňa Kostku uvedie výber z najkrajších diel klasickej hudby. Koncert sa bude konať 26. augusta a vstup naň bude bezplatný.

Viva Ulica vyvrcholí 26. augusta záverečným koncertom 13. ročníka festivalu Viva Musica, pod korunami stromov v Sade Janka Kráľa.

-------------

Finalisti Viva Ulica!, ktorých do konca leta stretnete hrať v uliciach mesta Bratislava:
Adventure Strings
Mária Andrejková, Júlia Mušáková a Júlia Jurigová (sláčikové trio)
Anima Quartet
Dávid Bílek (gitara)
Duo Alve – Veronika Vitázková (fl auta) a Alfred Bushi (gitara)
Gucky Acappella Voices
Lenka Molčányiová (zobcová flauta a saxofón) v sprievode gitary
Laura Nagyová (flauta) a Jozef Guldán (gitara)
SwinGang
Terézia Šofranková (husle)

Kompletný program, profily hudobníkov a hudobná Viva Ulica mapa
Fb event