Urobte si výlet do Žiliny na výstavu Globálna kontrola a cenzúra

Na otvorenie výstavy 13. októbra o žilinskej Novej synagógy sa z Bratislavy vypraví aj špeciálny autobus, cesta je bezplatná. Poznanie predstavuje moc. Predovšetkým pre toho, kto ovláda tok informácií. Kurátor Bernhard Serexhe takto opisuje východiská úspešnej medzinárodnej výstavy Globálna kontrola a cenzúra, ktorá potrvá do 6. decembra 2017.


blog

Ak kedysi predstavovali digitálne komunikačné prostriedky novú nádej demokratickej spolupráce, v poslednej dobe sa stali ideálnym nástrojom na kontrolovanie a ovplyvňovanie miliárd ľudí. Výstava skúma nezastaviteľný prienik kontroly a cenzúry do nášho každodenného života. 

Spolupracovali na nej umelci, aktivisti, novinári a vedci z viac ako dvadsiatich krajín sveta a vznikla v partnerstve Centra pre umenie a médiá ZKM Karslruhe v spolupráci s pracovnou skupinou Netzpolitik Inštitútu politických vied Univerzity Karla Ruprechta v Heidelbergu a s Centrom pre aplikované bezpečnostné technológie Technickej univerzity v Karlsruhe. Ďalšími dôležitými partnermi sú Reportéri bez hraníc, Chaos Computer Club a platforma netzpolitik.org. Výstavu na Slovensko prináša Goetheho inštitút Bratislava a Nová synagóga Žilina.

Kurátorsky zámer

Výstavu kurátorsky pripravili Bernhard Serexhe a Lívia Nolasco-Rózsás. „Cieľom výstavy je rozšíriť verejnú diskusiu o metódach dozoru a cenzúry, a to nielen kvôli neustále pribúdajúcim medializovaným prípadom, ale najmä preto, že vyšetrenie týchto praktík sprevádzajú početné prekážky,“ približuje zámery výstavy kurátorka Lívia Nolasco-Rózsás.

Medzi prezentovanými dielami je napríklad inštalácia Me švajčiarskeho výtvarníka Marca Leeho, ktorá upozorňuje na to, ako jednoducho dokážu tajné služby a korporácie na celom svete takmer na meter presne určiť polohu užívateľov Instagramu. Inštalácia Filter Bubble (KASTEL v spolupráci s ZKM Karlsruhe) ukazuje, ako lokácia, vyhľadávanie a profil užívateľa určujú, čo sa užívateľom internetu zobrazí.

Pre slovenskú reinštaláciu doplnili kurátori výstavu aj diela Jaroslava Kyšu, Tomáša Libertínyho a  dvojice Aneta Mona Chisa & Lucia Tkáčová. 

Autobusom na výstavu

Výstava je súčasťou väčšieho projektu Goetheho inštitútu Dáta: Demokracia, ktorý sa zaoberá digitalizáciou všetkých oblastí nášho života a kladie otázky k téme kontroly a cenzúry informácií. V rámci tohto projektu sa popri výstave v Novej synagóge v Žiline koná viacero sprievodných podujatí aj v Bratislave.

Ich prehľad nájdete na stránke inštitútu, ktorý na otvorenie výstavy 13. októbra vypraví aj špeciálny autobus. Bude odchádzať o 14.00 hod. z Bratislavy a po otváracom programe odvezie účastníkov/návštevníkov naspäť do hlavného mesta. Cesta autobusom je bezplatná, je na ňu potrebné sa prihlásiť u PR manažérky Goetheho inštitútu Lindy Fintorovej do pondelka 9. 10.  (Linda.Fintorova@goethe.de)

Sprievodný program

Výstavu otvorí o 18.00 komentovanou prehliadkou kurátor Bernhard Serexhe. O 20.00 hod. sa s audiovizuálnou performance predstaví združenie Kolektiv. Pripravovaný sprievodný program v Novej synagóge sa pokúsi tému výstavy rozohrať v kontexte Slovenska a Žiliny. Jednou z dôležitých línií pripravovaného programu bude rozvoj digitálnej a politicko-technickej gramotnosti, teda ponúknutie konkrétnych legislatívnych či DIY nástrojov, ako digitálnej kontrole a cenzúre čeliť.

„V ďalšej línii budeme skúmať, ako sa digitálny dohľad prejavuje vo fyzickom verejnom priestore, za akých podmienok, s akými argumentmi, na koho dopadá najviac. Okrem komentovaných prehliadok, prechádzok, diskusií a workshopov tému rozohráme aj prostredníctvom audiovizuálnych performance, predstavení a koncertov slovenských aj zahraničných autorov,“ približuje sprievodný program kurátorka Novej synagógy Ivana Rumanová.