Týždeň slovenského filmu, Slnko v sieti a Maratón víťazných filmov

Máte radi slovenské filmy? V apríli si prídete na svoje. Týždeň slovenského filmu a Maratón víťazných filmov prinesie filmy ocenené cenou Slnko v sieti a ďalšie filmy premiérované v minulom roku. 

blog

Všetkých fanúšikov slovenského filmu čaká v apríli mimoriadne bohatý program. Slovenská filmová a televízna akadémia prináša hneď dve podujatia, ktoré si určite poznačte do kalendára. Počas Týždňa slovenského filmu či Maratónu víťazných filmov si budete môcť pozrieť nielen filmy ocenené národnou cenou Slnko v sieti, ale aj ďalšie filmy, ktoré mali premiéru v roku 2018.

Slnko v sieti je prehliadkou toho najlepšieho zo slovenskej filmovej tvorby. Držitelia cien Slnko v sieti budú vyhlásení na slávnostnom galavečeri v piatok 5. apríla 2019, ktorý v priamom prenose odvysiela RTVS na Jednotke. Do rozhodovania o svojom favoritovi sa môžete zapojiť aj vy hlasovaním v Diváckej cene Slnko v sieti do konca marca.

Maratón víťazných filmov

Tí, ktorí ešte nemali možnosť pozrieť si filmy ocenené národnou filmovou cenou Slnko v sieti v kategórii Najlepší hraný film, Najlepší dokumentárny film a Najlepší animovaný film alebo by si ich radi pozreli znovu, budú mať príležitosť počas Maratónu víťazných filmov, ktorý bude prebiehať 6. apríla v sieti kín Cinemax vo vybraných mestách Bratislava, Banská Bystrica, Nitra, Trenčín, Martin, Trnava, Žilina, Košice, Prešov, Poprad, Skalica a Dunajská Streda.

 

Týždeň slovenského filmu

V Bratislave zároveň odštartuje aj piaty ročník Týždňa slovenského filmu v Kine Lumiére od 6. apríla do 12. apríla 2019. Diváci si tak budú môcť pozrieť všetky slovenské filmy, ktoré mali premiéru minulý rok. Pre hostí je pripravený aj bohatý sprievodný program.

Týždeň slovenského filmu organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), spoluorganizátormi prehliadky sú Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Slovenský filmový ústav (SFÚ).

Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond

Viac informácií o národných filmových cenách Slnko v sieti nájdete na stránke slnkovsieti.sk

Aktuality k sprievodným podujatiam nájdete takisto na Facebookovom profile Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.

--------------------------------

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) je verejnoprospešná záujmová organizácia, ktorá združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry, iniciátorom a usporiadateľom výročných prehliadok slovenskej hranej, dokumentárnej a animovanej tvorby, ako aj zakladateľom a garantom Národnej filmovej ceny Slnko v sieti. V spolupráci s partnerskými organizáciami v zahraničí nominuje slovenský film na Európske filmové ceny a Cenu americkej filmovej akadémie Oscar za najlepší neanglicky hovorený film. Venuje osobitnú pozornosť tvorbe mladej, nastupujúcej generácie filmových tvorcov, vytvára podmienky pre ich profesionálne uznanie a podporu a prezentáciu ich diel v zahraničí.