Týždeň francúzskeho filmu Crème de la Crème III od 10. marca

Už po tretíkrát pripravuje sa bude konať Týždeň francúzskeho filmu Crème de la Crème III – prehliadka sa bude konať od 10. do 16. marca vo vybranej sieti kín po celom Slovensku.

blog

Aj tentokrát sa milovníci francúzskeho filmu môžu tešiť na novinky, ktoré predstavujú kvalitnú, žánrovo pestrú a divácky atraktívnu kinematografiu z tohto teritória. Poztite si kompletný program bratislavskej časti prehliadky

Slávnostné zahájenie Crème de la Crème III bude vo štvrtok  10. marca o 19.00 už tradične v Cinema City Eurovea za účasti J.E. pána Didiera Lopinota, veľvyslanca Francúzskej republiky na Slovensku. Otváracím filmom prehliadky bude dobrodružná dráma Ďaleko od ľudí, ktorú uvedie režisér David Oelhoffen.

V tom istom čase – 10. marca o 19.00 - bude prebiehať slávnostné otvorenie prehliadky v Kine Film Europe v Bratislave s projekciou filmu Môj kráľ.

Počas Crème de la Crème III bude v priestoroch Pistoriho paláca výstava  výberu z diela  francúzskej fotografky Maie Flore Imagine France – La Fantastique Voyage. Výstava bude realizovaná vďaka spolupráci Francúzskeho inštitútu s Agentúrou na rozvoj francúzskeho turizmu Atout France.

Program prehliadky tvoria 4 sekcie  -  v  Crème de la Crème – Aktuálne je 8 filmov – klasickým westernom inšpirovaná dobrodružná dráma Ďaleko od ľudí (r. David Oelhoffen) s Viggom Mortensenom v hlavnej úlohe, emocionálna  dráma o vášnivom vzťahu Tony a Georgia  Môj kráľ (r. Maïwenn), ovenčená cenou za najlepší herecký výkon v Cannes 2015 (Emmanuelle Bercot),  filmová adaptácia slávneho románu Denník komornej (r. Benoît Jacquot) nominovaná na Berlinále 2015 na Zlatého medveďa s Léou Seydoux v hlavnej úlohe, dobrodružné road-movie režiséra Michela Gondryho Mikrób a Gasoil o dvoch teenageroch, ktorí sa na neštandardnom vozidle vyberú počas prázdnin naprieč Francúzskom, krimi – thriller Prípad SK1 (r. Fréderic Tellier), inšpirovaný skutočným prípadom desaťročného vyšetrovania masového vraha, dráma o ľúbostnom trojuholníku V tieni žien (r. Philippe Garrel), komediálna dráma o únose Chaplinovej mŕtvoly Cena slávy (r. Xavier Beauvois) a thriller Pán Bezchybný (r. Yann Gozlan) o ambicióznom mladíkovi, ktorý sa rozhodol naštartovať svoju kariéru vydaním cudzieho rukopisu mŕtveho muža.

Sekciu Crème de la Crème – Návraty  tvorí kolekcia francúzskych filmov, ktoré  boli uvedené na predchádzajúcich ročníkoch  Crème de la Crème  alebo (Renoir, Život Adéle, Hlavu hore, Láska je dokonalý zločin, Vtáci a ľudia, Láska na prvý boj, Sils Maria, Pátranie, Turné), resp. boli koncom roka 2015  úspešne uvedené v kinodistribúcii (Rodinka Bélier).

Tohtoročnou novinkou je sekcia, venovaná jednému filmovému tvorcovi – v Crème de la Crème 3x Marion majú všetci obdivovatelia skvelej francúzskej herečky Marion Cotillard možnosť pozrieť si 3 filmy s jej excelentnými výkonmi – Macbeth, Dva dni, jedna noc a Z hrdze a kosti.

Pred uvedením filmu Dva dni, jedna noc v Kine Film Europe  v sobotu 12.3. o 21.00 je naplánovaný krst DVD tohto istého filmu, ktoré je zaradené do novej DVD edície Film Europe Festival 12.

Do sekcie Crème de la Crème pre deti sú zaradené dve francúzske animované rozprávky pre najmenšie deti O myške a medveďovi a Chrobáčikovia a pre staršie deti dobrodružný príbeh Mikulášove šibalstvá (projekcie filmov z tejto sekcie budú iba v Kine Film Europe v Bratislave).

Prehliadku  Crème de la Crème III v Kine Film Europe ukončí  16.marca o 21.00 afterparty  s vyhlásením víťazného filmu diváckej súťaže a koncertu “Beyuz -  Hudobné delikatesy - 100% French, 100% Chic ”.

Minuloročný Crème de la Crème II sa konal v 14 mestách v 15 kinách, celková návštevnosť bola 6 600 divákov.

Tretí ročník prehliadky bude prebiehať v  16 mestách  na Slovensku v 18 kinách  – v Bratislave v Kine Film Europe , Mladosť a Lumière, v Banskej Bystrici v Akadémii umení, v Brezne v Kine Mostár, v Bytči vo Filmovom klube, v Košiciach v Kasárňach/Kulturparku, v Liptovskom Mikuláši v Dome kultúry, v Martine v Mestskej scéne, v Nitre v Kinoklube Tatra, v Novom Meste nad Váhom v Kine Považan, v  Piešťanoch v Dome umenia, v Poprade v Kinoklube Film Europe, v Prešove v Kine Pocity, v Seredi v Kine Nova, v Trenčíne v Artkine Metro, v Trnave v Kine Hviezda a Žiline v Stanici Žilina-Záriečie.

Tak ako pri všetkých prehliadkach, ktoré organizuje Film Europe Media Company, aj tentokrát si fanúšikovia francúzskeho filmu môžu v čase konania prehliadky vybrať z bohatej ponuky filmov v programe Film Europe Channel (vyše 44 filmov) a taktiež z videotéky Video-On-Demand od vybraných televíznych operátorov (72  filmov).

Poztite si kompletný program bratislavskej časti prehliadky