Termín a inscenácie hlavného programu festivalu Nová dráma/New Drama 2023.

Dramaturgická rada vybrala 10 inscenácií slovenskej a svetovej drámy, ktoré budú súťažiť o hlavnú cenu Grand Prix a ďalšie prestížne ceny na 19. ročníku festivalu Nová dráma/New Drama v dňoch od 15. do 20. mája v bratislavských divadlách.
blog

Festival organizuje Divadelný ústav a aktuálny ročník sa nesie v znamení témy Divadlo v exile. Všetky ocenenia budú odovzdané počas slávnostného ceremoniálu 20. mája.

Aj tento rok budú festivalové dni plné súčasnej drámy, chýbať nebudú každoročne populárne sprievodné podujatia, workshopy, prednášky, konferencie, multimediálne presahy a v neposlednom rade  účasť širokej umeleckej a diváckej komunity zo Slovenska a zahraničia.

Hlavnú cenu za najlepšiu inscenáciu festivalu Grand Prix Nová dráma/New Drama tradične udeľuje medzinárodná porota. Účastníci seminára mladej kritiky, poslucháči vysokých škôl umeleckého a humanitného smeru, rozhodnú o Cene študentskej poroty. O Cene bratislavského diváka rozhodnú hlasy návštevníkov.

Festival Nová dráma/New Drama je dlhodobo koncipovaný nielen ako súťaž tých najkvalitnejších slovenských inscenácií zo sféry novej drámy a nového divadla, ale predovšetkým je to intenzívne niekoľkodňové stretávanie sa slovenských a zahraničných tvorcov, teoretikov a kritikov, vďaka ktorému sa navzájom inšpirujeme, hľadáme odpovede na témy, ktoré nás spájajú, resp. rozdeľujú. Tentokrát sme, vzhľadom na celosvetovú situáciu, nemohli zvoliť inú strešnú tému, než je exil. Prichystali sme mimoriadne zaujímavý program a stretnutia so špičkovými svetovými manažérmi a autormi, ale ten budeme odhaľovať postupne, hovorí riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete.

Programová sekcia Focus Ukrajina bude zameraná na súčasnú ukrajinskú drámu a tvorbu v exile. Patrónom aktuálneho ročníka bude švajčiarsky dramatik Igor Bauersima, ktorý sa aktívne zapojí aj do práce odbornej poroty.

Dramaturgická rada festivalu Nová dráma/New Drama 2023 (v zložení Zuzana Nemcová Gulíková – divadelná kritička a teatrologička, Zuzana Andrejco Ferusová – divadelná kritička a teatrologička, Jakub Mudrák – režisér) uzavrela výber inscenácií do súťažného programu. Zo 78 inscenácií vybrala 10 súťažných diel pre aktuálny ročník festivalu.

Zoznam nominovaných inscenácií do hlavného programu 19. ročníka festivalu Nová dráma/New Drama 2023 (inscenácie sú zoradené abecedne podľa názvu):

Kolektív autorov: 24
(réžia: Valeria Schulczová)
Slovenské národné divadlo

Kolektív autorov: Endokanabinoid
(réžia: Blaho Uhlár)
Divadlo Stoka

Lukáš Brutovský: Iokasté
(réžia: Lukáš Brutovský)
Slovenské komorné divadlo Martin

Kolektív autorov: matter
(réžia: Martin Hodoň)
Gaffa/ Pakt/Neskorý zber

Ladislav Grosman: Nevesta
(réžia: Juraj Nvota)
Divadlo ASTORKA Korzo ´90

Falk Richter: Nikdy Navždy
(réžia: Marián Amsler)
DPM

Ján Mikuš: Otočte kone! (Smrť Jozefa Chovanca)
(réžia: Ján Mikuš)
Štátne divadlo Košice/Tabačka Kulturfabrik

Marius von Mayenburg: Perplex
(réžia: Ján Luterán)
Divadlo Jozefa Gregora Tajovského

Béla Pintér: Špina
(réžia: Ján Luterán)
Slovenské národné divadlo

Iveta Ditte Jurčová - Ela Lehotská: Terra Apathy
(réžia: Iveta Ditte Jurčová) 
Divadlo Pôtoň