Stanley Clarke v Bratislave s kapelou výnimočných talentov

Stanley Clarke je jedným z najslávneších basgitaristov na našej planéte. Je zároveň jedným z dvoch basgitaristov, ktorí svoj nástroj emancipovali ako nástroj na sóla. Tým druhým bol Jaco Pastorius.
blog

Stanley Clarke bol prvou medzinárodnou megahviezdou BJD, na ktorých hral v roku 1985. Dodnes spomínaným magickým momentom jedného z najlegendárneších vystúpení na jazzákoch bolo, keď Clarke pozval k sebe na pódium vtedy ešte mladého basgitaristu Juraja Grigláka, ktorého hra ho evidentne nadchla.

Na Bratislavských Jazzových Dňoch Clarke zahral aj v roku 2008, ako člen basového supertria S.M.W.: Stanley Clarke, Marcus Miller, Victor Wooten.

Na Open-air Jarné Bratislavské Jazzové Dni Clarke prichádza s reinkarnáciou svojej kapely Return To Forever: skupina sa volá 4EVER, tvorí ju päť výnimočných talentov jazzového sveta. Saxofonista Emilio Modeste je v muzikantských kruhoch považovaný za “nového” Wayna Shortera. Pianista Beka Gochiashvili je podľa Gábora Pressera mometálne v svetovej top päťke na svojom nástroji. Speváčka Natasha Agrama nahrávala a vystupovala s hviezdami ako George Duke, Thundercat, či Kamasi Washington.

Stanley Clarke a jeho skupina 4EVER na jarných jazzákoch zahrá “Romantic Warrior”, najúspešnejší album svojej fusion skupiny Return To Forever, doplnený o ďalšie hity. Kapela predvedie aktuálny, čerstvý prístup k fusion - jazzové harmónie a improvizácie obohatené nielen rockom a funkom, ale aj hip-hopom, R&B, a elektronikou.

Open-air Jarné Jazzáky budú 9. mája v Stars auditóriu na Pasienkoch. Viac info a vstupenky.

Predkapelou večera bude domáca superskupina Altar Ensemble, projekt saxofonistu Nikolaja Nikitina a klaviristu Ľuboša Šrámka. Ďalšími členmi skupiny na koncerte budú huslistka Lucia Havranová, hráč na marimbu Kiril Stoyanov, flautiska Sisa Michalidesová, trúbkár Oskar Török, a basgitarista Juraj Griglák.

Po 39 rokoch teda príde aj k stretnutiu kolegov basákov, ktorí sa spoznali na legendárnom koncerte na pódiu PKO. Nechajme sa prekvapiť, či opäť príde aj k spojeniu síl na pódiu, ako sa už raz stalo v roku 2016. 

 

Vstupné 39€ a 45€