Snímky Filmtopie otvoria aj zatvoria Medzinárodný filmový festival Cinematik

Distribučná spoločnosť Filmtopia predstaví na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik sedem snímok, z toho päť v slovenskej premiére a jej filmami sa bude festival slávnostne otvárať aj zatvárať.

blog

Vo štvrtok 10. septembra 2020 festival otvorí dlho očakávaný film Ivana Ostrochovského Služobníci, ktorý už stihla vyzdvihnúť aj medzinárodná scéna a posledným filmom bude v utorok 15. septembra 2020 francúzska poetická snímka Na palubu!

15. ročník MFF CINEMATIK Piešťany sa uskutoční od 10. do 15. septembra 2020.

Ďalšie premiérové tituly sú: novinka od Bohdana Slámu Krajina ve stínu, špeciálna verzia koprodukčného filmu Víta Klusáka a Barbory Chalupovej V sieti 18+ a nórsky film Disco. Na programe je aj silný príbeh francúzskej astronautky Sarah Proxima, ktorý je v slovenských kinách od konca júla tohto roku. Siedmy film zatiaľ figuruje ako „Filmové prekvapenie“.

„Je nám cťou, že naše filmy otvoria aj zakončia filmový festival Cinematik.Vďaka tomu, že dramaturgovia festivalu vybrali z ponuky Filmtopie až sedem filmov, môžeme ich aj v tejto, pre kultúru tak náročnej situácii, spoločne predstaviť divákom. Teší ma táto spolupráca,“ povedala riaditeľka distribučnej spoločnosti Filmtopia Silvia Učňová Kapustová.

Film Ivana Ostrochovského Služobníci zožal oslavné kritiky už na svetovej premiére na slávnom Berlinale a Európska filmová akadémia ho nominovala aj do prestížneho výberu najlepších titulov európskej kinematografie uplynulého roka. Film je zasadený do roku 1980, do obdobia komunistického Československa počas éry studenej vojny. Festival ho uvádza v rámci programovej sekcie Čo dom dal, vo štvrtok 10. septembra o 19.00 hod. v Dome umenia, do slovenských kín vstúpi 12. novembra  tohto roku.

V prvý deň festivalu o 20.30 hod. budú mať návštevníci možnosť pozrieť si aj Proximu, príbeh francúzskej astronautky Sarah, ktorá hľadá životný balans medzi kariérou a materstvom. Hlavná hrdinka je v poslednej, mimoriadne náročnej fáze príprav pred letom na Mars, no rovnako dôležitá je pre ňu iná misia - udržať si vzťah s milovanou, sedemročnou dcérou Stellou v čase lúčenia. Režisérka a scenáristka Alice Winocour zverila hlavnú úlohu úspešnej herečke Eve Green. Film uvedú v letnom kine Bažant Kinematograf.

Snímka českých filmárov Víta Klusáka a Barbory Chalupovej V sieti sa teší aj na Slovensku veľkému diváckemu záujmu. Festival uvedie v slovenskej premiére jeho verziu 18+, vo štvrtok 10. septembra o 21.30 hod. v Dome umenia. Autori ponúkajú experiment, ktorý naliehavým spôsobom otvára tabuizovanú tému zneužívania detí na internete. 3 herečky, 3 izby, 10 dní a 2458 sexuálnych predátorov. Tri dospelé herečky s detskými črtami dostávajú za úlohu, prostredníctvom falošných profilov na sociálnych sieťach predstierať, že majú dvanásť rokov.

V piatok 11. septembra o 20.30 hod. bude na plátne Bažant Kinematografu slovenská premiéra nórskeho filmu Disco. „Keď šampiónka v tanci začne zlyhávať, jej rodina spochybňuje jej vieru a vyzýva ju, aby hľadala radikálnejšie riešenia,“ tak znie stručná anotácia k filmu režiséra a scenáristu Jorunna Myklebustu Syversena.

Najnovší film úspešného českého režiséra Bohdana Slámu Krajina ve stínu vstúpi do našich kín 8. októbra 2020, prví diváci ho na Slovensku uvidia práve na Cinematiku - v nedeľu 13. septembra o 14.00 hod. v Dome umenia. Film rozpráva príbeh obyvateľov zabudnutej dedinky neďaleko rakúskych hraníc, ktorým vstúpia do života udalosti 30. až 50. rokov 20. storočia. Pred tým bolo podstatné obrábať pole, prežiť zimu a vychovať deti, teraz si treba vybrať, kto je Rakúšan, kto Nemec a kto Čech a zaplatiť cenu, ktorú takéto rozhodnutie prinesie. A tak sa z doposiaľ pokojne žijúcich susedov stávajú zarytí nepriatelia, ktorí si navzájom vyrovnávajú účty aj za cenu zločinu, straty etických zábran a ľudskosti. Účinkujú: Magda Borová, Csongor Kassai, Stanislav Majer, Zuzana Kronerová, Agi Gubíková a ďalší.

Festival v utorok 15. septembra o 19.00 hod. v Dome umenia uzavrie francúzsky tohtoročný film Na palubu!.„Mala to byť jednorazová zdieľaná jazda, no všetko sa skomplikovalo už v Paríži, keď namiesto očakávaných slečien obsadili sedadlá Edouardovho auta zavalitý dobrák Chérif a prostoreký frajer Félix. Trio symbolicky stroskotá v idylických kulisách divokej rieky a prázdninového kempu na juhu Francúzska,“ píše sa v anotácii filmu režiséra Guillaumea Braca, ktorý príde do slovenských kín na začiatkunovéhoo roka.

Viac informácií o filmoch