SNG je zatvorená, ale aktívna. Výber z online noviniek SNG z posledných dní

V SNG je stále zatvorené, ale stále aktívne! Ak v najbližších dňoch dostanete chuť na oddych v spoločnosti umenia, pozrite sa na výber online noviniek SNG z posledných dní.

blog

Virtuálna prehliadka FILLA – FULLA s audio sprievodom

Pozývame vás na novú virtuálnu prehliadku výstavy FILLA - FULLA: Osud umělce / Osud umelca v audiosprievode kurátorky výstavy Kataríny Bajcurovej! Môžete sa prejsť celou výstavou z roku 2018, venovanou dvom klasikom českého a slovenského moderného umenia - Emilovi Fillovi a Ľudovítovi Fullovi od začiatku do konca, alebo si vybrať konkrétnu miestnosť či dielo, ktoré vás najviac zaujme.

Ó, šaty! / Pavol Dendis

Výstava Ó šaty! je síce stále zatvorená, ale pripomenúť si ju môžete aj prostredníctvom rozhovoru s jedným z vystavujúcich autorov. Pavol Dendis - advokát čiernej, rozpráva o svojej tvorbe, ako ho ovplyvnila pandémia a čo preňho znamenalo navrhnúť šaty pre moderátorku Cien Nadácie Tatra banky za umenie.

Audioarchív SNG: Sochárky (2015)

Výstava Sochárky v roku 2015 prezentovala ženské osobnosti česko-slovenského sochárstva a predstavila špecifiká ženskej tvorby v sochárskom umení 20. storočia. Inštaláciu výstavy dopĺňali audio nahrávky textov z autentických dokumentov vybraných slovenských a českých sochárok, ktoré vám teraz prinášame online.

V piatich krátkych úryvkoch sa dozviete viac o kontexte doby a tvorby niektorých autoriek. Vďaka civilným ženským hlasom nahliadnete do intímnych úvah, poézie i odborných hodnotení ich výtvarného prínosu.

Sedem príkladov kultúrne inkluzívneho umenia

Aké "iné" predmety nájdete v zbierach galérií a múzeií? Kurátorka Jana Švantnerová sa vo svojom článku zamýšľa nad príbehmi artefaktov, ktorých história odzrkadľuje prelínanie sa kultúr. Prejdite si jej výber s kometárom vybraných diel, ktoré majú silný príbeh a obohacujú náš zbierkový fond.

Ako vyrobiť rotujúce disky

Všimli ste si, ako sa videnie ľudského oka líši od optických prístrojov – fotoaparátu či ďalekohľadu?
Vo video návode nájdete spôsob, ako vytvoriť dva druhy točivých obrazcov. S využitím zákonov optiky – teórie svetla a miešania farieb, vzniknú nové obrazce. Najprv na kruh nakreslite iba pár čiar a pozorujte, čo sa deje pri roztočení. Môžete sa inšpirovať dielami Milana Dobeša, tvorcu kinetických a optických objektov na
Webe umenia.

Časozberné video Akcia ZET

Prinášame vám pohľad na prácu výtvarníka Marcela Mališa, ktorý v átriu Esterházyho paláca maľuje obraz VďakyZdanie československého ľudu veľkosti 9 x 8 m.
Časozber dokumentuje dôležitý moment premaľby obrazu, kedy Mališ preniesol celý motív z predlohy na podkladové plátno. Urobil to nečakane jednoducho pomocou uhlíkového papiera, ktorý mu umožnil prekopírovať vytlačené pásy obrazu na plátno v átriu. Táto práca vznikla v období od decembra 2020 do januára 2021.

Sedem vecí o (dobrovoľnej) samote

Kurátorka Alexandra Tamasová vo svojom novom článku zo série "Sedmičiek" pre vás vybral diela, v ktorých sa zamerala na fenomén dobrovoľnej, prínosnej samoty, tak ako ju zachytáva vizuálne umenie.