Slovenské vizuálne umenie na Cherchez La Femme

Cherchez La Femme, festival oslavujúci ženskú krásu a umenie nebude patriť len hudbe. Priestor odprezentovať svoje diela dostane aj päť slovenských umelkýň a projektov.

blog

Katarína Janečková, mladá talentovaná maliarka, víťazka tretieho miesta v súťaži Maľba 2012 Nadácie VUB. Jej diela budú vystavené počas festivalu v priestoroch klubu Ateliér Babylon od 11. do 13. apríla. Je naozaj málo takých autorov, ktorých obrazy by sálali to, čoho je v súčasnom umení najmenej – šport a sex. A je fascinujúce, že napriek do oka bijúcej explicitnosti sa to deje nevtieravým a úprimným spôsobom.

Momentálne Katarína študuje na VŠVU v poslednom magisterskom ročníku u profesora Ivana Csudaia a pracuje na svojej diplomovej práci, v ktorej typické plážové výjavy a atribúty bohémskeho života oťažievajú pod nánosom bolestnejších udalostí v autorkinom živote a dostávajú tak nový význam.

Súčasťou nevšednej exhibície live painting sa stanú festivaloví návštevníci v Nekapri InnArt 12. apríla. V live performance sa predstaví Trio DZIVE, ktoré vzniklo v roku 2010 a odvtedy svoju činnosť predstavilo vo viacerých priestoroch a podujatiach. Trio, ktoré sa skladá z troch bývalých študentiek VŠVU – Natálie Jarembakovej, Slavomíri Ondrušovej a Ivani Šátekovej, netradične spája rozdielne zameranie jednotlivých umelkýň, kde každá uchopila kresbu jazykom sebe blízkym. Jedinečnú príležitosť byť pri zrode takéhoto netradičného diela by si nemal nechať ujsť žiadny priaznivec výtvarného umenia.

Jar prináša do ulíc nové módne trendy a zvýšený záujem o krásne a netradičné veci. Do Green Buddha zavíta 13. apríla z Londýnskeho týždňa módy so svojou inštaláciou dizajnérka Michaela Mazalanová. Jej odevná inštalácia, doplnená šperko-objektami Evy Rehákovej, predstaví autorské odevy na pomedzí recyklácie a garbage artu. Toto ženské duo, komickým prístupom tématizuje nielen tradičné ponímanie odevných foriem, ale zároveň na ich základe hľadá novú formu prezentácie popierajúcej lokálny módny pátos.

Klaudia Korbeličová sa venuje nielen práci so sklom vo voľnej a dizajnérskej tvorbe, venuje sa aj práci s kovmi a maľbou. Jej práca Composition je kombináciou kovu a skla, jej variabilný skelet pôsobí ako linka v priestore. Vo svojej tvorbe sa necháva inšpirovať prírodou a čerpá z nej. Jej diela si môžu festivaloví návštevníci pozrieť 13. apríla v Green Buddha.

Kristýna Španihelová študovala ateliér kov a šperk nielen v Bratislave, ale aj v Prahe a Ljubljane. Za svoje práce získala niekoľko ocenení a vystavuje nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Prostredníctvom šperku sa snaží vyjadriť nielen svoje osobné pocity a zážitky, ale reaguje aj na dianie v spoločnosti. Šperky z cyklu Life ANIMA sú vyrobené z bielených kostí, asfaltu a kože, doplnené čipkou, perlami, zlatou fóliou, pyritmi, koralmi a ďalšími prvkami. Jej diela budú vystavené v NuSpirit Clube 11. apríla.

Počas prvého ročníka festivalu Cherchez La Femme sa okrem výstav umenia budú priaznivci ženskej tvorby tešiť aj z viac ako štrnásť koncertov.

Festival 11. apríla otvorí svojím koncertom v Ateliéri Babylon Iva Bittová za asistencie švajčiarskej electro-džezovej interpretky OY.

Slovensko bude mať zastúpenie nielen v piatkový večer prostredníctvom Katky Korček & Lady Kazzo a projektu Ladies, ale aj v záverečný festivalový večer v Ateliéri Babylon, kedy sa predstaví v Puding Pani Elisovej a belgické duo Soldout. V KC Dunaj zahrá v rámci svojho aktuálneho turné Longital.

Okrem Ateliéru Babylon a KC Dunaj sa koncerty, výstavy a stretnutia budú odohrávať aj v Nekapri InnArt, NuSpirit Clube či Green Buddha.