SCANDI 2021 – konšpirácie, hejty, ale aj krízy, ktoré treba zažehnať

Prehliadka súčasných severských filmov odštartovala dokumentom o mladej aktivistke Grete Thunbergovej. Uvedenie filmu a vizuál siedmeho ročníka sprevádzali pozitívne reakcie, ale aj nenávistné komentáre.

blog

Siedmy ročník SCANDI, ktorý prebieha vo virtuálnej kinosále Edisonline.sk, potrvá celý týždeň a okrem množstva ďalších výnimočných snímok ponúka aj podnetné diskusie. Tie sa budú zaoberať konšpiráciami, ochranou novinárov, ale aj aktivizmom ako takým. Filmy a diskusie sa síce zaoberajú krízami, ale najmä ich riešením. 

Program festivalu

Film Europe v spolupráci s Ligou za duševné zdravie a iniciatívou Veda pomáha – COVID-19 prináša
v utorok 26. 1. 2021 v podvečerných hodinách diskusiu nazvanú Prečo nás ovládli konšpiračné teórie? Hostia budú diskutovať o čoraz nebezpečnejších konšpiráciách pod vedením novinára Vladimíra Šnídla, ktorý sa venuje okrem iného fenoménu dezinformácií a mediálnej osvete.
Svoju účasť potvrdili Mgr. Zuzana Panczová, PhD. (vedecká pracovníčka a zástupkyňa riaditeľky Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV), PhDr. Dušan Ondrušek, PhD. (psychológ z organizácie PDCS, ktorá sa venuje intervenciám a vzdelávaniu v témach transformácia konfliktov, obrana proti manipuláciám), prof. MUDr. Jozef Hašto, PhD. (slovenský psychiater a psychoterapeut), Jakub Goda (venuje sa digitálnej komunikácii a boju proti dezinformáciám) a Michal Hvorecký (spisovateľ a prekladateľ, ktorý v roku 2017 vydal knihu Troll, reagujúcu na dezinformačnú scénu a propagandu).

V stredu 27. 1. 2021 bude v spolupráci s Literárnym klubom a Nórskym veľvyslanectvom prebiehať diskusia nazvaná Ako Nóri vozia spisovateľov. Jej hlavnou témou bude prezentácia nórskej organizácie ICORN, ktorú založil Medzinárodný parlament spisovateľov (IPW) ako odpoveď na vraždu spisovateľov v Alžírsku. Ide o sieť miest poskytujúcich úkryt ohrozeným spisovateľom. V rámci diskusie sa predstaví iránska spisovateľka Fatemeh Ekhtesariová, ktorej sa vďaka ICORN-u podarilo získať zázemie v Nórsku, kde posledné roky tvorí a žije. Diskusiu bude moderovať spisovateľ Michal Hvorecký a jeho hosťami budú Helge Lunde (riaditeľ ICORN-u) a Laco Oravec (ľudskoprávny aktivista a bývalý riaditeľ Nadácie Milana Šimečku).

Vo štvrtok 28. 1. 2021 sa verejnosti už tradične prihovorí Michal Havran v obľúbenom diskusnom formáte Okrúhly stôl Michala Havrana. Spolu so svojimi hosťami bude hľadať odpovede na otázky: Ako vyzerá súčasný aktivizmus v klimatických témach? Čo urobila Greta s ekologickým vedomím sveta? Prečo ju zároveň tak mnoho ľudí odmieta? Hosťami diskusie budú Barbora Sliepková (režisérka), Jakub Filo (novinár a spisovateľ) a Juraj Mesík (analytik globálnych rizík). 
Všetky tri diskusie budú prebiehať formou livestreamu, ktorý sa bude dať sledovať na facebookových profiloch stránok Film Europe SK a SCANDI. 

Viac informácii a program 



V utorok uvedie prehliadka SCANDI premiéru filmu Shorta, čo je arabský výraz pre políciu. Film zachytáva dianie po tom, ako smrť mladíka v policajnej väzbe roznieti hnev v gete, do ktorého sa dostanú dvaja policajti a z ktorého budú musieť nájsť cestu von. Nadčasový triler o policajnej brutalite a rasovom napätí vás rovnako ako francúzsky film Bedári nenechá chladným voči násiliu, ktoré číha z každej strany. Hneď po filme Shorta bude vo virtuálnej kinosále nasledovať projekcia filmu Darkland, ktorý hovorí takisto o polícii a organizovanom zločine. 

V stredu na seba upútajú pozornosť aktéri dokumentu Hejteri. Snímka sleduje antikapitalistickú BDSM techno kapelu Hatari, ktorá sa v roku 2019 rozhodne prihlásiť do pesničkovej súťaže Eurovízie. Jej členovia sa tvárou v tvár aktuálnemu izraelsko-palestínskemu konfliktu rozhodnú urobiť niečo viac: situáciu zmeniť... Podarí sa im to? V rámci festivalu SCANDI bude v ten deň uvedená aj severská dokumentárna snímka Plnotučná sebaláska o hnutí body positivity.

Vo štvrtok sa do virtuálnej kinosály vracia známy herec Mads Mikkelsen, ktorého si diváci môžu pamätať z úspešnej dánskej drámy Chlast. Od jej uvedenia na Slovensku získala snímka cenu ako najlepší európsky film a Mads Mikkelsen sa stal najlepším európskym hercom. Teraz opäť exceluje v novej čiernej komédii Rytieri spravodlivosti. Drsný humor a množstvo akčných scén vystihujú snímku o pomste a nevyspytateľnosti vesmíru. Réžie sa ujal úspešný dánsky scenárista a režisér Anders Thomas Jensen. Večer zavŕši SCANDI ďalšou komédiu O kuratách a ľuďoch s bizarným príbehom a neštandardnými postavami. Ako bonus sa aj v tejto snímke objavuje herec Mads Mikkelsen. 

V piatok sa v primetimových slotoch vo virtuálnej kinosále Edisonline.sk vracia Greta. Intímny dokument o milovanej i nenávidenej aktivistke zachytáva jej turbulentnú cestu od školského štrajku až po vystúpenie v OSN. K nej sa vďaka SCANDI vracia do „kina“ aj divácky hit o islandskej ekoteroristke Woman at War
Na záver prehliadky uvedie SCANDI filmy Rodinná oslava a Chlast. Viac ako 20 rokov delí od seba tieto dve úžasné snímky, ktorých režisérom je Thomas Vinterberg. Diváci dostávajú výnimočnú príležitosť porovnať si film, ktorý vznikol na základe manifestu Dogma 95, a divácky hit, ktorý minulý rok vyvolal pozornosť kritikov aj publika.

Filmová prehliadka SCANDI 2021 sa uskutočňuje vďaka podpore Audiovizuálneho fondu, Švédskeho veľvyslanectva vo Viedni a Nórskeho veľvyslanectva.