Premiéra divadelného titulu v MDPOH "Perníková dáma"

Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava prichádza s novým divadelným titulom z pera slávneho amerického dramatika Neila Simona. Perníková dáma mala premiéru na Broadwayi v roku 1970. Pod režisérskou taktovkou Valérie Schulczovej si ju môžete pozrieť v MDPOH už v piatok – 4. mája o 19.00 hod.


blog

Najhranejší svetový dramatik Neil Simon, držiteľ prestížnej Pulitzerovej ceny, sa pri písaní hry Perníková dáma inšpiroval životom oscarovej herečky Judy Garland a jej nemenej slávnej dcéry Lisy Minneli. 

Hlavná hrdinka – speváčka Evy Meara (Zuzana Fialová) sa vracia z protialkoholickej liečebne do svojho bytu, kde na ňu čakajú priatelia – Jimmy (Marián Mitaš), neúspešný „takmer herec“, ktorý stále čaká na zlom vo svojej kariére a Tobby (Diana Mórová), ktorej jedinou snahou je byť vždy krásna a dokonalá. No a potom tu je Polly (Judit Bárdos) – čistá duša a Evina dcéra, túžiaca po jedinom - aby sa Evy konečne stala matkou, ktorú nikdy nemala.

„V dobe hyper zodpovedných matiek a hystérie okolo materstva, je táto hra pre mňa osviežujúcim pohľadom na vzťah matky a dcéry. Vlastne dcéra je tá, čo učí svoju mamu ako byť mamou. A vďaka láske, ktorá medzi nimi je, a aj dvojnásobnej porcii zmyslu humoru matky aj dcéry, po sérii drobných aj veľkých neúspechov, prichádza happy end,“ hovorí herečka Zuzana Fialová.

Ako charakterizuje svoju postavu Evy? „Je hrozne vtipná, zábavná, priateľská a láskavá akurát je to alkoholička – jej jediná negatívna vlastnosť. A práve preto, že je inteligentná a zábavná, tak jej často prechádza u ľudí to, čo by inému človeku v tomto stave neprešlo. Vlastne sa chová ako malé, rozkošné, ale rozmaznané decko, čo nás núti zbožňovať ju. Preto sa „vyšarmí“ zo všetkých problémov. Ona vlastne žiadne problémy nemá, ona je v pohode a nechápe, prečo sú všetci okolo nej takí hysterickí,“ dodáva.

Hlavnej hrdinke sekunduje „herec“ Jimmy Perry v podaní Mariána Mitaša. „Jimmy je kamarát, oddaný liberálny voľnomyšlienkár. Je to hviezda, ktorú nikto neobjavil, pretože mu do cesty k úspechu vždy vstúpil osud. Raz prezlečený za portorikánskeho taxikára, inokedy za mravnostnú políciu,“ hovorí s úsmevom o svojej postave.  Jediná postava s nepokriveným charakterom je určite Evina dcéra Polly. Bez výčitiek ľúbi svoju matku a jej jedinou snahou je, aby nesiahla po poháriku. „Jej láska k mame je bezhraničná. Aj napriek tomu, že Evy sa k nej v minulosti správala hrozne, Polly stále obdivuje jej inteligenciu, zmysel pre humor a umelecký talent. Aj keď Polly často prežíva ťažké chvíle, neprestáva dúfať, že pomocou nej sa Evy vylieči a ona znovu zažije "normálny" život, kde matka a dcéra žijú v jednej domácnosti,“ hovorí o svojej postave Judit Bárdos.

Hra Perníková dáma predstaví postavičky, ktoré prežívajú "hrôzu" zo straty svojho spoločenského postavenia a nostalgicky spomínajú na slávu, ktorá je však už minulosťou. Depresívne stavy vyplývajúce z rôznych malicherností pôsobia komicky.  „Zistil som, že komédia je pre mňa najlepším spôsobom, ako odrážať svoje vlastné pocity. Myslím si, že komédia môže byť realistickejšia ako dráma a  páči sa mi zmes humoru a drámy v hre," hovorí o svojich hrách samotný autor.

Herecké mená ako Zuzana Fialová, Diana Mórová, Judit Bárdos, Marián Mitaš, Martin Varínsky a Peter Kadlečík zaručujú kvalitný divadelný zážitok. Premiéru Perníkovej dámy si môžete pozrieť 4. mája o 19.00 hod. v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava.

Viac informácií  a predaj vstupeniek na www.mdpoh.sk