Prehliadka nominovaných filmov Slnka v sieti online

Udeľovanie národnej filmovej ceny Slnko v sieti je predo dvermi a pri tejto príležitosti je pre vás prichystaná prehliadka nominovaných filmov online, ktorá potrvá do 20. septembra. Po prvý krát diváci môžu vidieť výber toho najlepšieho z filmovej úrody roku 2019 na jednom mieste.

blog

„Tešíme sa, že sa nám podarilo zostaviť naozaj relevantnú kolekciu všetkých nominovaných filmov. Bol to náročný proces, pretože niektoré z nich sa do klasickej kinodistribúcie kvôli odkladom distribučných premiér, spôsobených covidom, ešte nedostali a niektoré boli uvedené len v krátkom čase. Diváci tak mali sťažený prístup k filmom a náš online program im poskytuje dobrú príležitosť filmy vidieť, aj keď ich v kine nezachytili, urobiť si vlastný názor a nahliadnuť na celoročnú tvorbu komplexne,“ hovorí projektová manažérka DAFilms.sk Dorota Zacharová.

l
(Film Malá Ríša)

Celé tri týždne budú všetky nominácie dostupné k videniu online na stránke dafilms.sk. Divák tak má možnosť pozrieť si filmy pred aj po slávnostnom ceremoniály, ktorý sa bude konať 9. septembra. Porota, zložená z filmových profesionálov, bude tituly hodnotiť v 16tich kategóriách. Tá divácky najočakávanejšia – najlepší film – stavia vedľa seba tri silné tituly. Film Nech je svetlo Marka Škopa vzbudzoval veľké očakávania už počas produkcie a treba povedať, že ich nesklamal. Príbeh otca, ktorý sa snaží zachrániť svojho syna z vplyvu extrémne pravicových brancov, oslovil porotu festivalu v Karlových Varoch aj respondentov ankety o kultúrnu udalosť roku 2019. Film v sebe citlivo spojil rodinnú intimitu aj spoločensky pálčivú tému nárastu extrémizmu u nás. Thriller Amnestie skúseného režiséra s bohatou reklamnou praxou Jonáša Karáska sa obzerá za historickou udalosťou – najväčšou väzenskou vzburou v Československu, ktorá tvorí neštandardné kulisy pre reflexiu Nežnej revolúcie. Disent, politickí väzni aj agenti ŠTB vypadávajú z bežnej čiernobielej optiky. Film Amnestie je zároveň titulom s najväčším počtom nominácií. Sympatickým prekvapením je v tejto kategórii režijný debut scenáristu Juraja Šlauku Punk je hned!, ktorý sa od svojich konkurentov líši spontánnou autenticitou nehercov z prostredia punkovej subkultúry.

V kategórii dokumentárnych filmov budú o pár dní bojovať o cenu Slnka v sieti filmy Dobrá smrť Tomáša Krupu, ktorá na slovenské pomery veľmi odvážne a zároveň ľudsky otvára kontroverznú tému eutanázie, ďalej portrét výraznej skupiny slovenských básnikov Osamelí bežci: Ideme ďalej! režiséra Martina Repku – syna jedného člena skupiny. A tiež znepokojivý dokument Barbory Berezňákovej Skutok sa stal, ktorý sa zaoberá kauzou únosu prezidentovho syna.

V online predpremiére bude na divákov čakať animácia Michaely Mihályiovej a Davida Štumpfa o neobvyklom milostnom trojuholníku s veľavravným názvom Sh_t happens. Detského diváka no i rodičov určite poteší diel zo známej večerníčkovej série Drobci s názvom Poklad skúsenej dvojice Raýmanová – Struss. Film Šarkan Martina Smatanu nie je na filmových cenách žiaden nováčik. Dostal sa až do semifinále študentských Oscarov a má za sebou premiéru na Berlinale. Vo výbere nájde divák  aj historický film režiséra Nora Držiaka Cesta do nemožna, ktorý vďaka kombinácii hraného filmu a animácie zhmotní neuveriteľné dobrodružstvá Milana Rastislava Štefánika.

Všetky filmy sú v dňoch od 31. augusta do 20. septembra dostupné na stránke dafilms.sk vo forme jednotlivého plateného streamu v jednotnej cene 2,50 Eur, v prípade krátkych filmov 1,50 Eur. Pre predplatiteľov DAFilms.sk je väčšina nominovaných filmov dostupná vrámci predplatného.

O DAFilms.sk
Portál DAFilms.sk odštartoval svoju činnosť začiatkom februára 2020 a momentálne je našou najväčšou streamovacou službou s prioritne lokálnym - slovenským a českým obsahom. Vznikol ako regionálna pobočka medzinárodného portálu DAFilms.com – jednej z najstarších streamovacích služieb na svete a momentálne ponúka online takmer 500 titulov rôznych žánrov.

Oficiálna stránka Slnko v sieti

Zoznam titulov programového špeciálu Slnko v sieti:
Amnestie, r. Jonáš Karásek
Nech je svetlo, r. Marko Škop
Punk je hned!, r. Juraj Šlauka
Dobrá smrť, r. Tomáš Krupa
Osamelí bežci: Ideme ďalej!, r. Martin Repka
Skutok sa stal, r. Barbora Berezňáková
Drobci (epizóda Poklad), r. Vanda Raýmanová, Michal Struss
Sh_t Happens, r. Michaela Mihályiová, David Štumpf
Šarkan, r. Martin Smatana
Ostrým nožom, r. Teodor Kuhn
Trhlina, r. Peter Babjak
Malá ríša, r. Peter Magát
Hodinárov učeň, r. Jitka Rudolfová
Cesta do nemožna, r. Noro Držiak


                                                                             (Film Trhlina)