Posolstvo k Svetovému dňu divadla 27. marec 2021

Blíži sa Svetový deň divadla (27.3.2021). Pri tejto príležitosti napíše jedna známa osobnosť divadla posolstvo, ktoré sa prekladá do viac ako 50 jazykov. Tento rok si prečítame posolstvo britskej divadelnej, filmovej a televíznej herečky Helen Mirren.

blog

„Bolo to veľmi ťažké obdobie pre živé performatívne umenia, mnohí umelci, technici, umeleckí remeselníci a ženy bojovali o prežitie v profesii, ktorá je sama o sebe plná neistoty.  Možno však práve tá vždy prítomná neistota im umožnila prežiť pandémiu s duchaplnosťou a odvahou. 

Za nových okolností sa ich predstavivosť pretavila do vynaliezavých, zábavných a dojímavých spôsobov komunikácie, samozrejme, do veľkej miery vďaka internetu. Ľudia si navzájom rozprávali príbehy, odkedy sú na tejto planéte. Krásna kultúra divadla bude žiť tak dlho, ako dlho tu zostaneme my. 

Kreatívne podnety spisovateľov, dizajnérov, tanečníkov, spevákov, hercov, hudobníkov, režisérov nebudú nikdy potlačené a vo veľmi blízkej budúcnosti budú znova prekvitať s novou energiou a novým porozumením sveta, ktorý všetci zdieľame.

Už sa neviem dočkať!“

Preklad: Lenka Čepková


Helen Mirren - divadelná, filmová a televízna herečka
Helen Mirren je jednou z najznámejších a najuznávanejších herečiek s medzinárodnou kariérou v divadle, vo filme a v televízii. Za svoje silné výkony v rozmanitých úlohách získala mnoho ocenení, vrátane Ceny Akadémie (Oscar) v roku 2007 za účinkovanie vo filme The Queen (Kráľovná).

Helen Mirren začala svoju kariéru postavou Kleopatry v National Youth Theatre. Neskôr sa objavila v repertoárovom divadle v Manchestri a odtiaľ prešla do Royal Shakespeare Company. Po štyroch pozoruhodných rokoch v RSC úplne zmenila svoje smerovanie a začala pracovať s renomovaným režisérom Peterom Brookom v divadelnej spoločnosti Centre de Recherche Théâtral a absolvovala turné po Afrike a Amerike.

Odvtedy účinkovala v mnohých inscenáciách vo West Ende, Fringe, RSC, National Theatre a na Broadwayi v Spojených štátoch amerických vrátane inscenácie A Month in the Country (Mesiac na dedine), za ktorú získala nomináciu na Tony Awards, a inscenácie The Dance of Death (Tanec smrti) na Broadwayi s hereckým partnerom Ianom McKellenom.

Jej nasledujúce inscenácie zahŕňajú:
Orpheus Descending (Zostupujúci Orfeus) v Donmar Warehouse a Mourning Becomes Electra (Smútok pristane Elektre) v National Theatre, za ktoré bola nominovaná na Olivier Best Actress Award (Cenu Olivier za najlepšiu herečku).

Do National Theatre sa vrátila v roku 2009 v titulnej úlohe Racinovej Faidry v réžii Nicholasa Hytnera. Táto inscenácia sa zapísala do histórie tým, že bola prvou divadelnou produkciou, ktorá sa natáčala pre NTLive a následne bola uvedená v kinách po celom svete.

Vo svojom poslednom predstavení v londýnskom West Ende v roku 2013 si zopakovala úlohu kráľovnej Alžbety II v The Audience (Audiencia) od Petera Morgana v réžii Stephena Daldryho. Získala za ňu ceny Olivier Award a What’s On Stage award pre najlepšiu herečku.
Vo februári 2015 sa inscenácia The Audience presunula do Gerald Schoenfeld Theatre v New Yorku s Helen Mirren v hlavnej úlohe, za ktorú získala Tony Award za najlepšiu herečku.

Okrem svojej divadelnej kariéry je Helen Mirren veľmi známa vďaka svojim vynikajúcim a úspešným filmom a televíznym programom. V roku 2003 získala titul Dame of the British Empire (Rád britského impéria).

Viac podrobností o jej práci na javisku, vo filme a v televízii, o charitatívnych organizáciách, ktoré podporuje, ako aj o jej živote nájdete na webovej stránke: helenmirren.com



Svetový deň divadla vznikol z iniciatívy Medzinárodného divadelného inštitútu (ITI) a divadelníci celého sveta si ho každoročne pripomínajú 27. marca. Pri tejto príležitosti divadlá organizujú rôzne podujatia, pričom ich spája Posolstvo k Svetovému dňu divadla, ktoré každoročne napíše iná osobnosť divadla.

Prvé posolstvo napísal v roku 1962 Jean Cocteau. Posolstvo k Svetovému dňu divadla sa každoročne prekladá do viac ako 50 jazykov a tieto jazykové varianty sú zverejnené na webovej stránke Medzinárodného divadelného inštitútu.