Počas Bielej noci v Bratislave pristane Mesiac a návštevníci z vesmíru

Biela noc presne o mesiac premení ulice Bratislavy už po tretí rok na magickú nočnú prechádzku súčasným umením. Aktuálny ročník festivalu súčasného umenia nadviaže na najúspešnejších umelcov z predchádzajúcich rokov a prinesie ešte viac diel než doteraz.


blog

Festival Biela noc, ktorý v Bratislave prebehne 7. októbra, zverejnil zatiaľ najbohatší program vo svojej histórii. Návštevníkov počas jednej noci zavedie na nové lokality a predstaví až 65 zastávok s dielami špičkových zahraničných a domácich umelcov. Po veľkom úspechu v predchádzajúcich rokoch na Slovensko opäť prídu vybraní zahraniční umelci. “Veľmi sa tešíme, že pokračujeme v spolupráci s autormi diel ako Guillaume Marmin s hypnotickými projekciami, Amanda Parer a jej obrie nafukovacie postavy, multimediálni umelci tancujúci vo vzduchu *fuse či Maotik, ktorý naposledy premenil prezidentskú záhradu na rozprávku. Každý z nich predstaví svoje najnovšie dielo, ktoré, veríme, opäť nadchne slovenské publikum,” hovorí riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková. Podujatie vďaka spolupráci s medzinárodnými sieťami In Situ a Molior prinesie aj viaceré európske premiéry.

Vesmírne teleso aj obrí humanoidi

V bratislavskej Medickej záhrade sa budú tento rok diať vesmírne úkazy. Priamo medzi zeleň sa znesie Mesiac – monumentálne dielo Luka Jerrama. Britský sochár vytvoril vernú kópiu Mesiaca s priemerom sedem metrov. Tvoria ho detailné zábery mesačného povrchu v mierke približne 1:500 000. Milovníci vedeckých poznatkov, alebo romantiky pri mesačnom svetle by Jerramovu inštaláciu Museum of the Moon (Múzeum Mesiaca) rozhodne mali vidieť.

Biela noc zároveň privíta návštevu z inej planéty – po úspešnej premiére v roku 2015 prinesie austrálska umelkyňa Amanda Parer ďalších exotických návštevníkov. Po veľkých žiariacich zajacoch sa tentokrát s dielom Fantastic Planet medzi nás znesú obrovskí humanoidi. Skupina piatich gigantických postáv bude počas Bielej noci objavovať našu „fantastickú planétu”. Netreba sa báť, títo prieskumníci sú mierumilovní a po pristátí na Zemi sa veľmi radi fotia. Diváci ich stretnú na viacerých miestach v meste, svoju základňu budú mať žiariaci obri pred budovou centrály generálneho partnera Bielej noci - VÚB banky, už tradičným miestom festivalu.

„Biela noc je skvelým podujatím, kedy môže široká verejnosť obdivovať tvorbu osobností svetového a domáceho výtvarného umenia po celom meste. Teší nás, že sa aj vďaka našej podpore darí už tretí rok zlepšovať kvalitu života Bratislavčanov. Prajeme všetkým návštevníkom magickú Bielu noc,“ povedala Martina Hrivnáková riaditeľka marketingovej a korporátnej komunikácie VÚB.

Nová vodná trasa popri Dunaji a sauna v Cvernovke

Bratislavský program okrem inštalácií v centre mesta ponúkne aj nezvyčajný pohľad na nábrežie Dunaja. Trasu od Riverparku až po most Apollo bude lemovať množstvo svetelných a interaktívnych inštalácií. Umelci Ľuboš Pahuli a Boris Vaitovič s pomocou zvukových vibrácií a návštevníkov rozhýbu stojatú vodu v diele Still Water v Riverparku. Animované svetelné objekty Perspektíva v štvrti Zuckermandel farebným a svetelným rytmom štvorcov vytvoria iluzórny priestor v Podhradí. Pod Mostom SNP sa strhne nevšedná tanečná párty Erika Bartoša, ktorá odkazuje na voodoo bábky. Diváci si budú môcť nakresliť vlastnú bábku, ktorá sa následne pridá k premietanému tanečnému ošiaľu.  Nad mestom sa opäť bude vznášať žiariace UFO vrhajúce svetelné odlesky na nočný ruch.

Na fasáde Slovenského národného múzea sa rozloží mapping Nano vjs. Starý most rozžiari inštalácia Štruktúra, ktorá ho lúčmi svetla vychádzajúcimi z konštrukcie mosta opticky predĺži a zdynamizuje. Braňo Bernár a Jakub Pišek pri Eurovei vytvoria interaktívnu Vlnku spájajúcu brehy Dunaja ako víziu budúcej lávky pre peších. Zväzok laserov nad riekou vytvorí kmitavé premostenie – lúče nad riekou budú reagovať na dotyk rúk. Róbert Farkaš pripraví nad fontánou pri Eurovei svetelný objekt inšpirovaný trieskami. Na nábreží „vyrastie“ MrakoDrap, statická svetelná architektúra, ktorá zhmotní budúcu plánovanú stavbu. Asi najvzdialenejším výstavným miestom od centra bude nová Cvernovka, avšak jej návšteva sa oplatí aj vďaka netypickému umeleckému projektu sauny. Svetelný objekt bude zároveň plne funkčnou saunou, organizátori preto návštevníkom odporúčajú vziať si plavky.

Biela noc sa v Bratislave udomácnila aj vďaka spolupráci s Bratislavskou župou, ktorá je už po tretíkrát spoluorganizátorom festivalu. „Je dôležité podporovať a rozvíjať kultúru a turizmus a vzájomne ich prepájať. Biela noc svojimi svetelnými inštaláciami každoročne pritiahne tisícky zvedavcov a to nielen domácich obyvateľov, ale aj turistov, čo je pre región veľmi dôležitý prvok,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo.

Organizačné opatrenia uľahčia pohyb divákom po meste

Časť programu bude naďalej prístupná len s plateným BN passom v sume 8 eur, ktorý umožní vstup na časovo obmedzené predstavenia a interiérové inštalácie. Dôchodcovia, deti do 15 rokov a ZŤP majú vstup bezplatný.

S orientáciou v jednotlivých trasách a dielach opäť pomôže aplikácia s mapou, popismi diel a užívateľským manuálom, ktorej vývoj podporil generálny partner Bielej noci VÚB banka. Aplikáciu si bude možné stiahnuť pred podujatím. Z bohatého programu si tak diváci môžu vytvoriť vlastný výber podľa chuti.

Okrem tretieho ročníka Bielej noci v Bratislave sa festival uskutoční aj v Košiciach ôsmy krát, už 30. septembra.