Marcový online program Slovenskej národnej galérie

Aj v marci prináša SNG rozsiahly program s online aktivitami. Prečitajte si originálne články kurátorov, vypočujte si diskusie o umení a hlavne nezabúdajte tvoriť! 

blog

Výstavný program SNG

 čítanie
Sedem „gadžovských“ pohľadov na Rómov (alebo rómska téma v slovenskej fotografii)
Kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia SNG Petra Hanáková predstavuje rozsiahlu sondu - pohľad na Rómov v zbierkach SNG.

podcast
Akcia ZET / Strach bol nástrojom komunistickej moci

Máme pre vás ďalšie vydanie podcastu Dejiny, v ktorom sa Jaro Valent z časopisu Historická revue rozprával o strachu v komunizme s historikom Milanom Bártom z Ústav pro studium totalitních režimů v Prahe a s psychologičkou Kristínou Buškovou. Do akej miery dokáže človeka ovládať strach a ako s ním pracovala komunistická mašinéria na získanie a upevnenie svojho monopolu moci?

video
Quan Movement - Robia človeka

Pozrite si video "Robia človeka" od quan.mvmnt, ktoré táto tanečná skupina vytvorila na výstave Ó, šaty! v SNG. Príbeh o šatách, ktoré vidíte a o tých, ktoré nevidíte. 


fotopostup
Obraz v pohybe

Rozpohybujte svoje kresby! Prinášame vám fotopostup na vytvorenie zoetropu - optickej pomôcky, vďaka ktorej dokážete statické obrázky uviesť do pohybu. Inšpirujte sa pri tom umeleckými dielami.

čítanie
7 x VENEZIA forever. Cestovateľské minimum I.

Cestovanie je aktuálne len pre zopár vyvolených. My vás pozývame na prechádzku po Benátkach. Ukážeme vám ho ako mesto, ktoré vždy priťahovalo najmä umelcov, prichádzali tam študovať, žiť (ale aj umierať…), tvoriť, inšpirovať sa, maľovať. Prečítajte si, ako toto mesto vstúpilo do tvorby slovenských výtvarných a vizuálnych umelcov.

prednáška
Audioarchív SNG: Keď pre umenie tečie krv
Z audioarchívu galérie pre vás vyberáme aj zaujímavé prednášky, ktoré sa uskutočnili v SNG. Vypočujte si diskusiu venovanú extrémnym body-artovým performanciám s hosťami Petrom Štemberom, Janom Mlčochom a Richardom Fajnorom. Diskusiu viedla Alexandra Tamásová, kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia SNG. Podujatie sa uskutočnilo v marci 2013 ako sprievodný program k výstave KRV.

deti
S galériou aj online

Pripravili sme pre vás zopár tipov na spríjemnenie a kreatívne vyžitie vašich detí. Aktivity sme rozčlenili podľa typu záľub, s pomocou rodičov sú vhodné už od 6 rokov. Stačí si len vybrať.