Online predpremiéra dokumentu o boji s ťažiarmi Zlatá zem

Po diváckom úspechu televíznej premiéry angažovaného dokumentu Zlatá zem sa produkčná spoločnosť Hitchhiker Cinema a distribučná platforma Film Expanded rozhodli uviesť kinoverziu filmu v špeciálnej online predpremiére na DAFilms.sk. Pôjde u nás o vôbec prvú online predpremiéru slovenského filmu v čase zavretých kín a zrušených filmových festivalov. Kinoverzia Zlatej zeme bude dostupná exkluzívne v piatok 1. mája v čase od 17.00 do 24.00 ako symbolické vyvrcholenie programového špeciálu venovanému Dňu Zeme.
blog

Na pozadí zdanlivo nenápadnej kauzy boja obyvateľov troch malých obcí na východe Slovenska s veľkou americkou ropnou spoločnosťou film Zlatá zem ukazuje, ako sa hlas jednotlivca mení zo smiešneho kriku na zásadný životný postoj.

Zem je plná bohatstiev, každý však vidí hodnotu v niečom inom. Pre obyvateľov je pokladom prosté súžitie so zemou, pre investorov sa nachádza desiatky metrov pod ňou. Občanov spája túžba chrániť svoje útočisko, podnikatelia chcú ťažiť ropu.  

Môj film nechce pátrať po pravde jednej či druhej strany. Snažil som sa vykresliť osudy ľudí, ktorí sa ocitli v situácií, kedy kvôli svojmu vnútornému presvedčeniu jednoducho museli konať,“ charakterizuje svoj film režisér Dominik Jursa. „Na diváka sa prenáša spor, ktorý bol v konečnom dôsledku viac o hodnotách, ako o samotnom prieskume. Moja zvedavosť nebola nasmerovaná na skúmanie možných ekologických dopadov na životné prostredie, ale na štúdium človeka,” dodáva Jursa. 

Zlatá zem mala mať slávnostnú premiéru na 27. Medzinárodnom filmovom festivale Febiofest, ktorý bol presunutý na jeseň z dôvodu opatreniam proti šíreniu koronavírusu a choroby COVID-19. Po festivalovom uvedení mala nasledovať distribúcia filmu, ktorá sa takisto presúva na jeseň. 

Online predpremiéra na DAFilms.sk

Uvedenie Zlatej zeme bude vyvrcholením programového špeciálu DAFilms.sk s názvom Deň Zeme: Príroda a my, v ktorom sú zoskupené dokumentárne filmy s environmentálnymi témami.

Streamovacia platforma DAFilms.sk expandovala na slovenké teritórium začiatkom tohto roka, pričom nadväzuje na medzinárodný úspech materskej spoločnosti DAFilms.com a rýchlo si buduje divácku základňu.

Viac info o alternatívnych streamovacích službách nájdete v našom špeciálnom blogu.

Osobne som veľmi rád, že žijem v spoločnosti, kde jedinec s dostatočným odhodlaním 
a vierou v svoju pravdu, má šancu uspieť aj v nerovnom súboji. Mám radosť, že občianska spoločnosť kvitne aj v tých najzabudnutejších kútoch našej krajiny,
” nadviazal režisér na pozitívne posolstvo filmu. 

Facebook event