Slnko v sieti bude predchádzať Týždňu slovenského filmu

Po prvýkrát bude udeľovanie cien Slnko v sieti predchádzať prehliadke Týždeň slovenského filmu.

blog

Apríl bude patriť slovenskej kinematografii. So zámerom nadviazať bohatým programom na narastajúci záujem divákov o slovenskú kinematografiu sa v dňoch od 9. do 15. apríla 2018 už po štvrtýkrát uskutoční Týždeň slovenského filmu. Prehliadka predstaví domácu tvorbu uplynulého roka a jej súčasťou bude 6. apríla 2018 slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti.

Po prvýkrát bude udeľovanie cien Slnko v sieti predchádzať prehliadke Týždeň slovenského filmu. Uskutoční sa v priamom prenose na verejnoprávnej Jednotke v piatok 6. apríla. „Po predchádzajúcich ročníkoch sme si uvedomili, že v momente, keď odovzdávanie filmárskych cien pritiahne pozornosť celého Slovenska, prehliadka skončí a potenciálni diváci už nemôžu víťazné filmy nikde vidieť. A tak sme to v tomto roku zmenili,“ hovorí Martin Šulík, prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. „Veríme, že priamy prenos z oceňovania najlepších filmov na prvom programe RTVS vzbudí u divákov záujem o pôvodnú tvorbu a pritiahne ich na Týždeň slovenského filmu.“

Prehliadka Týždeň slovenského filmu počas siedmich dní predstaví hrané, dokumentárne a animované filmy minuloročnej produkcie. Mnohé z nich sú ovenčené cenami z medzinárodných filmových festivalov a sú medzi nimi aj tituly, ktoré v minulom roku prepisovali historický rebríček návštevnosti domácich filmov v ére samostatnosti. Dramaturgia podujatia je jedinečná v tom, že ponúkne kompletnú minuloročnú tvorbu a pripravený je aj bohatý sprievodný program.

Súčasťou filmového týždňa budú tri odborné panely s hodnotením minuloročných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, doplní ich panel o filmovej vede. Uskutoční sa aj seminár o diele významného filmového publicistu Pavla Branka a odovzdávanie ceny Petra Mihálika. Masterclass počas filmového týždňa bude mať mladý oceňovaný kameraman Martin Žiaran a pre súťaživých divákov je pripravený vedomostný kvíz Múdry pondelok.

Tohtoročnou zmenou je aj termín konania prehliadky v ďalších slovenských mestách. „Minulý rok na bratislavskú prehliadku nadväzovali tzv. Ozveny Týždňa slovenského filmu, ktoré sa uskutočnili vo vybraných mestách po celom Slovensku s mesačným oneskorením. Aj v tomto prípade by sme chceli využiť sledovanosť udeľovania cien Slnko v sieti a ponúknuť divákom v regiónoch výber z víťazných diel tesne po odvysielaní priameho prenosu. RTVS zohráva pri propagácii i podpore pôvodnej tvorby kľúčovú úlohu. Veríme, že všetky tieto organizačné zmeny pritiahnu do kín viac divákov,“ vysvetľuje Šulík. Prehliadka tak dostane jednotný termín v mestách po celom Slovensku.

Udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti je celospoločenskou udalosťou. V minulosti odovzdávala akadémia ocenenia najlepším filmom a filmárom raz za dva roky, už tretí rok ich udeľuje každoročne. Tento rok akademici vyberajú spomedzi 27 prihlásených titulov, z nich je 12 hraných, 10 dokumentárnych a 5 animovaných filmov. Nominácie v jednotlivých kategóriách vyhlási akadémia 6. marca 2018, mesiac pred slávnostným galavečerom odovzdávania ocenení. Do hlasovania sa môžu zapojiť aj diváci. Po minuloročnej úspešnej skúsenosti „v snahe osloviť širšie publikum pripravujeme v spolupráci s RTVS hlasovanie o divácky najúspešnejší slovenský film roku 2017.“ Historicky prvú divácku cenu vlani získal film Učiteľka (2016) režiséra Jana Hřebejka.

xxx

Týždeň slovenského filmu organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), spoluorganizátormi prehliadky sú Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Slovenský filmový ústav (SFÚ).

Podujatie podporil Audiovizuálny fond.