Nikitin a Šrámek predstavujú novinku We Salute The Night

Jazzová nahrávka, ktorá znesie tie najprísnejšie kritéria. Autorská a hudobná dvojica Nikolaj Nikitin / Ľuboš Šrámek prichádza s novinkou We Salute The Night. A opäť posúva kvalitatívnu latku svojich projektov o poznanie vyššie. Album vznikal v elitnej medzinárodnej zostave, navyše sa nahrávalo v New Yorku a v pražskom štúdiu Sono. V bratislavskom vydavateľstve Real Music House vychádza jeden z vážnych kandidátov na slovenskú jazzovú nahrávku roka. 
blog

Nahrávania sa zúčastnili traja špičkoví trubkári: Tom Harrell, Kornél Fekete-Kovács, ale aj Juraj Bartoš, bandlíder známeho big bandu Bratislava Hot Serenaders.

Za bicími sa zase vystriedali Rakúšan Klemens Marktl a v Spojených Štátoch jeden z najuznávanejších bubeníkov svojej generácie, Jonathan Blake.

Rytmickú sekciu nahrávky doplnil kontrabasista srbsko-rakúskeho pôvodu Nenad Vasilić a Američan Drew Gress.

„Vznikla naozaj medzinárodná zostava. Zastúpené sú USA, Maďarsko, Rakúsko, Slovensko a Srbsko a v rámci produkcie aj Česko. Zavolali sme najlepších európskych a svetových hráčov a podľa toho sme lokalizovali aj štúdia. V NYC sme už tradične nahrávali v štúdiu The Samurai Hotel Studio. Pražské štúdio SONO records sme vybrali kvôli podmienkam, prostrediu, ale aj koncertom, ktoré sme mali v tej dobe v Čechách,“ dodáva k medzinárodnému charakteru novinky Nikolaj Nikitin. Spolu s Ľubošom Šrámekom sa rozhodli pokračovať v koncepte Altar. Album We Salute The Night preto vychádza pod značkou Altar Double Quintet.

„Altar znamená oltár a rozhodli sme sa už pri prvom albume, že ako dvojica budeme tvoriť náš hudobný oltár, na ktorom budeme venovať skladby našim hudobným vzorom a našim blízkym. Je to oltár duchovný aj svetský. Nájdete na ňom chorál od J.S. Bacha ale aj venovanie nášmu priateľovi Kunzovi. Prvý aj druhý album sme venovali našim deťom. Altar je hudobná značka Nikitin + Šrámek a je spojená s našou tvorbou, ktorú robíme bez kompromisu a z najhlbšieho vnútra,“ vysvetľuje Nikitin koncept Altaru.

Na We Salute The Night nájdu poslucháči osem nových skladieb v podaní medzinárodnej jazzovej špičky. A ako by najnovšiu nahrávku opísal samotný spoluator projektu saxofonista skladateľ Nikolaj Nikitin? „Myslím si, že je to zatiaľ najväčší a najsústredenejší počin, do ktorého sme sa pustili. Naša novinka je výnimočná aj tvorbou, ktorá sa u Ľuboša posunula aj vplyvom veľmi turbulentného obdobia. Je nová zvukom, nakoľko vznikla v najlepších svetových štúdiách a prešla naozaj precíznou a sústredenou postprodukciou štúdia Real Music House. Je nová príbehom a voľnosťou, či spontánnosťou, ktorú sme nechali na jednotlivých interpretoch.“

Vypočujte si celú nahrávku Altar Doble Quintet: We Salute the Night na SpotifyTidal
 
Bližšie informácie o CD 

Zdroj: Real Music House

Vydanie nahrávky z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Album Altar Doble Quintet: We Salute the Night vychádza vo vydavateľstve Real Music House.