Na festivale Animest v Bukurešti sa predstaví pestrá kolekcia slovenských animovaných filmov

Do hlavného mesta Rumunska mieri 23 slovenských animovaných filmov. Uvedie ich 16. Medzinárodný festival animácie Animest, ktorý tento rok sústreďuje pozornosť na slovenskú kinematografiu. Zastúpenie budeme mať v súťaži celovečerných a študentských filmov a okrem súčasnej animácie diváci uvidia aj celovečerný film Zbojník Jurko (1976) Viktora Kubala zo zbierok Národného filmového archívu Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Festival sa koná v termíne od 8. do 17. októbra.

blog

Medzinárodný festival Animest je jediný rumunský festival zameraný na animovaný film. Uvádza diela z celého sveta, ktoré sa uchádzajú o ceny vo viacerých súťažných kategóriách, ďalšie filmy sú zaradené do tematických sekcií a rôznych retrospektív. V tohtoročnej Súťaži celovečerných filmov sa o priazeň odbornej poroty bude uchádzať film Moja afganská rodina (2021) Michaely Pavlátovej, v Súťaži  študentských filmov bude Slovensko reprezentovať krátky animovaný film Lunate (2020) Kláry Fedory Homzovej. Vo festivalovom programe sa premietnu aj snímky Myši patria do neba (2021) režisérskej dvojice Denisa Grimmová a Jan Bubeníček, Blue red (2010) Daniely Krajčovej a pásmo príbehov z animovaného seriálu Websterovci Kataríny Kerekesovej. 

Z národných kinematografií Animest tento rok zaostrí na Slovensko. Rumunskí diváci tak okrem filmov v súťažných a nesúťažných sekciách budú mať príležitosť spoznať aj legendárneho slovenského tvorcu animovaných filmov Viktora Kubala. Organizátori do programu zaradili prvý slovenský celovečerný animovaný film Zbojník Jurko o nových dobrodružstvách slovenského zbojníka Jura Jánošíka – hrdinu, ktorý nenávidí krivdu a bojuje proti sociálnemu útlaku. 

Focus na slovenský film ponúkne aj dve kolekcie animovaného filmu z obdobia posledných piatich rokov. V kolekcii súčasnej slovenskej animácie sa premietne sedem filmov, medzi nimi 39 týždňov, 6 dní (2017) a Music Box (2019) Joanny Kozuch, Solar Box (2017) Lukáša Sigmunda, Fifi Fatale (2018) Márie Kralovič, Monštrum (2018) Martina Snopeka, Persona grata (2019) Daniely Krajčovej a Pantopos (2019) Eni Brandner. Kolekciu študentských filmov z bratislavskej Vysokej školy múzických umení (VŠMU) tvorí desať filmov, a to V rade (2014) Kamily Kučíkovej, Biely les (2014) Marty Prokopovej, Braček jelenček (2015) Zuzany Žiakovej, Chilli (2016) Martiny Mikušovej, Jahodové dni (2016) Evy Sekerešovej, Kontrast (2017) Barbory Bárkovej, Donna Bella (2021) Emmy Virág Csuport, Half bábka (2014) Jasminy Elsen, Aion (2014) Petry Heleninovej a Poetika Anima (2018) Kriss Sagan.

Medzinárodný festival animácie v Bukurešti predstavuje rôzne krajiny Animest, animačné štúdiá a filmové školy. Každoročne ho navštevujú zahraniční filmoví tvorcovia, producenti či festivaloví zástupcovia a dramaturgovia. Focus na slovenskú kinematografiu pripravil Animest v spolupráci so  Slovenským filmovým ústavom (SFÚ).