Multižánrová Biela noc prinesie svetové premiéry a žiari celý víkend!

Biela noc je kultúrnou udalosťou jesene! Tento rok sa v slovenských mestách odohrá už 10-krát a svoje narodeniny slávi veľkolepým gestom: rozšírením trvania z jednej noci na 3 dni bohatého programu, ktorý začne v piatok na obed a končí až po nedeľnej polnoci.

blog

Svetové premiéry aj obľúbené stálice

Festival tento rok v bratislavských uličkách a zaujímavých interiéroch zoskupí viac než 40 diel od súčasných umelcov z domácej aj zahraničnej scény. Čakajú nás diela z Austrálie, Brazílie, Nemecka, Rakúska, Británie, Poľska aj Kanady. Niektoré budú zážitkom po celý deň, iné sa objavia až po zotmení a časť programu sa odohrá len v presne vyhradených časoch - napríklad jedinečná audiovizuálna prechádzka so svetoznámymi VJ Suave!

Táto brazílska dvojica vizuálnych umelcov príde do Bratislavy po prvýkrát a okrem sobotného Tagtool workshopu nás v piatok, sobotu aj v nedeľu vždy o 20:00 pozvú na originálny výlet ulicami Starého mesta. Vďaka bicyklom s projektormi ho zaplnia autorskými animáciami, sršiacimi farbami, vtipom aj nápadmi!

Rovnako prvýkrát na Slovensko pricestuje až z ďalekej Austrálie multimediálny umelec Kit Webster a v Sade Janka Kráľa predostrie pixelovú smršť, v ktorej podrobí skúške naše vizuálne aj orientačné zmysly. Jeho monumentálnu konštrukciu Axiom tvorí až 700 000 svetelných bodov a tvorí najrozsiahlejšie digitálne dielo v histórii festivalu!

Hravejšie, ale stále neprehliadnuteľné zásahy do verejného priestoru ponúkne kreatívna dvojica Filthy Luker a Pedro Estrellas z Veľkej Británie. Vďaka nim komiksové kresby ožijú zhmotnené v 3D objektoch priamo medzi nami! Radíme teda – nebuďte prekvapení, keď na prechádzke po vodnej festivalovej trase v River Parku narazíte na havarovanú vesmíru raketu, na promenáde pri Eurovea vás prekvapí okatý strom a zo Skladu č. 7 bude vytŕčať gigantická chobotnica. Všetko sú to presne mierené útoky umeleckými objektami na všednosť dní, ktoré vám táto originálna dvojica počas Bielej noci pripraví.

Na festival sa s novou a monumentálnou priestorovou inštaláciou v duchu sci-fi vrátia rakúski Numen/For Use, alebo tiež Brit Luke Jerram, ktorý si pred dvomi rokmi podmanil Bratislavu objektom “Múzeum Mesiaca”. Tento rok ponúkne pohľad ešte nevídanejší: jeho 7-metrový objekt GAIA je vernou napodobeninou Zeme! S prepravou diel z rôznych kútov sveta kamiónmi plnými umenia pomáha oficiálny prepravca festivalu TNT.

Bratislava v inom svetle

Lido žije! Kedysi obľúbené a frekventované prírodné kúpalisko medzi dvoma mostami sa počas Bielej noci prebudí zo svojho dlhoročného spánku. Bežne opustené stromy zaleje farebná krajina, ktorá dýcha, mení sa, žiari a žije. Čaro svetelného dizajnu, neznáme kúzla alebo dielo bytostí, ktoré v lese vyrástli, kým sme sa dívali inam? Atmosférou magického lesa plného tajomstiev a záhad spojí dva bratislavské brehy zoskupenie BN Label, ktoré je priamou či nepriamou súčasťou Bielej noci už od jej vzniku – tvoria ho totiž umelci, svetelní dizajnéri, grafici či programátori, ktorí sa vďaka Bielej noci spoznali.

Tajomná výzva pre fantáziu publika vás však čaká aj na Šafárikovom námestí, a to vďaka site-specific svetelnej inštalácii z dielne Lucie Luptákovej. Tá čarovným a napínavým spôsobom zviditeľní architektúru jednej z prehliadaných a možno cielene ignorovaných budov v meste - verejných záchodov na Šafárikovom námestí. Prečo sa v oknách za zamknutými mrežami svieti? Čo sú to za zvuky a odkiaľ stúpa hmla? A je vôbec múdre, podísť sa pozrieť bližšie..?

S prostredím sa zahrá aj režisérka a animátorka Veronika Kocourková, ktorá deťom až na breh k Dunaju prinesie Tresky Plesky – podmorský svet inšpirovaný výtvarnosťou rovnomenného animovaného seriálu pre deti aj ich zvedavých rodičov.

Neprehliadnuteľné bude aj obrovské Slnko žiariace už z diaľky na Tower 115 v Panorama parku! Nemusíte sa však báť, že by prišlo urýchliť prírodné katastrofy. Pobudne tam vďaka projekcii Oživlo VI., ktorou slovenský animátor a ilustrátor Matje! v hravom vizuálne a s veselými komentármi rozveselí každú z troch festivalových nocí.

Biela noc, 27. september - 29. september 2019
Každý deň od 12.00 do 24.00 hod.
Vstupné
do interiérových alebo kapacitne obmedzených lokácií na celý festival: 15€. Dôchodci, ZŤP a deti do 15 rokov majú vstup zdarma!

Klikni pre kompletný program Bielej noci!

Oficiálna stránka festivalu
FB stránka festivalu
Instagram festivalu