Kino pod hviezdami v Košiciach si pripomína 100 rokov slovenského filmu a vzdáva poctu Milanovi Lasicovi

Kino pod hviezdami sa symbolicky rozlúči s Milanom Lasicom rok po tom, ako slávnostne uviedol jeho prvý ročník. Slovenská filmová a televízna akadémia zaradila do programu film Utekajme, už ide!, v ktorom si herec zahral jednu z hlavných úloh.

blog

Nenahraditeľná osobnosť slovenskej kultúry Milan Lasica sa pred uvedením snímky prihovorí z plátna spomienkami z nakrúcania tohto kultového filmu. „Neviem, či tento film je naozaj nadčasový. To sa ukáže, ak bude mať nejaký ohlas, keď ho budú diváci teraz vidieť,“ zaznie z krátkeho videa.

Komédiu Dušana Rapoša o ľudskom šťastí, indickej mágii a manželskej nevere si fanúšikovia slovenského filmu budú môcť pozrieť ako vyvrcholenie programu.

„Zosobňoval človeka kultivujúceho našu spoločnosť. Váhou svojej osobnosti a autority sa vždy postavil za správnu vec a nebál sa poukazovať na najpálčivejšie problémy našej spoločnosti. Prostredníctvom svojho jedinečného humoru úsporného na slová, ale mimoriadne výstižného a vypointovaného, dokázal vždy odhaliť pravdu v celej jej jednoduchosti,“ hovorí prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Wanda Adamík Hrycová o Milanovi Lasicovi, ktorý s ňou Kino pod hviezdami pred rokom slávnostne uviedol.

Organizátori Kina pod hviezdami rozšírili tohtoročnú prehliadku filmov o ďalšie mesto. Okrem Bratislavy si budú môcť milovníci kina vychutnať slovenské filmy aj v Košiciach. „Veľmi by som chcela poďakovať primátorovi Bratislavy Matúšovi Vallovi za podporu a za to, že nám umožnil uskutočniť toto podujatie priamo v srdci bratislavského Starého Mesta. Taktiež moja vďaka patrí primátorovi Košíc Jaroslavovi Poláčekovi a županovi Košického samosprávneho kraja Rastislavovi Trnkovi za to, že sa nám vďaka nim podarilo tento rok uviesť Kino pod hviezdami aj mimo Bratislavy, v metropole východu Košiciach. Verím, že východniari túto aktivitu ocenia a prídu do Kulturparku v hojnom počte,“ dodáva Wanda Adamík Hrycová.