Kino doma pozýva na online diskusie s režisérom Pavlom Barabášom

Na odľahlé, často neprebádané kúty sveta sme vo filmoch Pavla Barabáša zvyknutí. Svoj osobitý pohľad na našu planétu a ľudí žijúcich v symbióze s prírodou predstavil vo vyše 50 medzinárodne úspešných filmoch. O tom, aké zážitky so sebou tieto výpravy nesú, porozpráva režisér v živých diskusiách na platforme Kino doma.

blog

Na programe je repríza debaty k nedávno priemerovanému filmu Everest – najťažšia cesta. Ďalšia streamovaná diskusia sa uskutoční po premietaní filmu Salto je kráľ v stredu 31. marca o 18.30.

Celý program Kina Doma

Interakcia s tvorcami filmu

Najbližšie môžu diváci vidieť film Everest – najťažšia cesta, ktorý bude mať reprízu v sobotu 27. marca o 20.20. Po filme sa premietne aj záznam z vypredanej premiéry a diskusie s režisérom filmu Pavlom Barabášom a legendárnym horolezcom Zoltánom Demjánom. Diskusiu moderoval cestovateľ Jozef Terem. Beseda po filme trvala dlhšie ako samotný film a získala si enormný záujem divákov, ktorí k tejto extrémnej ceste kládli množstvo zaujímavých otázok. 

Film Everest – najťažšia cesta majstrovsky a zároveň citlivo spracováva jednu z najväčších tragédií Slovákov v Himalájach. Dokument získal množstvo významných ocenení na medzinárodných festivaloch v krajinách ako Argentína, Macedónsko, či Španielsko. Film, ktorý je poctou slovenským horolezcom zároveň 14. apríla zavŕši pestrý cyklus premietaní „5 x Barabáš“.

O cestách do neznáma

O prírodných ľuďoch, o zlaňovaní najvyššieho vodopádu sveta a o fenoméne zvanom Venezuela sa budú môcť diváci porozprávať v diskusii po filme Salto je kráľ.

Príbeh dokumentárneho filmu Salto je kráľ sa odohráva na ostrove Réunion v Indickom oceáne, v Dračích horách Juhoafrickej republiky a na stolovej hore v Amazónii, kde sa nachádza vodopád Salto Angel. Cesty k najvyšším vodopádom sú výpravou do neznáma, kde ani najdôslednejšia príprava negarantuje tušený cieľ. Samotnému filmu predchádzalo nakrúcanie vo vysokých vodopádoch a kaňonoch na rôznych ťažko dostupných miestach sveta.

Pohyb v neznámom teréne, v kolmých pralesoch a padajúcej vode s nákladom aj 40kg je len pre fyzicky a hlavne mentálne silné povahy. Aj logistické zabezpečenie zlaňovania kilometrových vodopádov je komplikované, technicky veľmi náročné a má vysoké nároky na špeciálne schopnosti ľudí. 
Spolu s Paľom Barabášom sa tejto expedície zúčastnil aj Becko Ondrejovič, ktorý je kľúčovým členom nie len vo filme Salto je kráľ ale aj v Tieni jaguára, ktorý rozpráva príbeh štyroch priateľov na neistej ceste proti prúdu amazonských riek. Tí prešli cez tajomné pohorie Sierra Maigualida, ktorým okrem indiánov ešte nikto neprešiel. Dostali sa tak do ich sveta. Do sveta založeného na úcte k vlastnému spoločenstvu, spiritualite a prepojení s prírodou. 

Jedni z posledných prírodných indiánov na tejto planéte prijali odvážlivcov do svojej osady a umožnili im spoznať a autenticky zachytiť jednoduchosť ich bytia a priniesť tak dôležité poznanie. „Táto expedícia pre mňa a pre všetkých z nás, bola z kategórie ,,splnený sen". Cesta akoby do Biblického raja, ktorú sme prežili ešte počas tohoto života. Veľmi si želám, aby ich svet zostal zachovaný. Aby modernému a skomercionalizovanému ľudstvu, zostala reálna spomienka na vlastnú minulosť.“ uvádza Becko Ondrejovič, ktorý sa zúčastnil aj expedície na Salto Angel. 



Viac informácií o oboch filmoch sa budú môcť diváci dozvedieť počas streamovanej diskusie po premietaní Salto je kráľ  v stredu 31. marca na online platforme Kino doma. Filmy prináša divákom Asociácia slovenských filmových klubov, ktorá projekt 5 x Barabáš organizuje spolu so Slovenským filmovým ústavom a Kinom Lumière. Vstupenky sú v predaji na webstránkach partnerských kín projektu Kino doma: Kino Tatran Poprad, Kino Iskra Kežmarok, Kino Fontána Piešťany, Kino Akademik B. Štiavnica, Kino Úsmev Košice a Kino Lumière Bratislava, ktoré virtuálnu kinosálu prevádzkuje.