Kapela The Uniques zmenila svoj názov na Nvmeri

Nvmeri je pokračovanie kapely The Uniques. Sú to tí istí ľudia, len iný koncept.

blog

Slovenská skupina The Uniques sa už od svojho začiatku v roku 2007 celkom prirodzene vyhýbala bežne zabehnutým vzorcom, ktoré slovenské „indie“ bandy s radosťou obmieňajú.

Pravdepodobne si aj vďaka tomu toto nevypočítateľné trio zaslúžilo Cenu kritikov za (debutový) album From the Dust na Radio_Head Awards 2010 a reprezentovalo Slovensko (mimo množstva iných vystúpení) na významných showcase festivaloch ako Eurosonic (Holandsko) či Waves (Rakúsko). Počas tohtoročnej jari im vyjde dlho pripravovaný a očakávaný druhý album, s ktorým predstavia nie len nové skladby, hudobnú a vizuálnu show, ale hlavne zmenu názvu skupiny, ktorá sa od dnešného dňa volá Nvmeri a tvoria ju Pišta Kráľovič, Palo Javorník a Miro Tuchyňa.

„Uvedomili sme si, že po viacerých zmenách v obsadení od roku 2007 sa v The Uniques vystriedalo dokopy desať ľudí. Keďže táto zostava je už usadená, tak jedinou možnosťou to bolo celé skĺbiť, urobiť za všetkým poslednú bodku a začať písať novú vetu kapitálkou.”, objasňuje túto zmenu Pišta Kráľovič.

Nový album je založený na veľmi striktnej koncepcii, ktorú fanúšikovia mohli vyčítať z už odprezentovaného “moodbordu”. Pišta dodáva: „Slovo Nvmeri znamená v latinčine čísla, ktorými je popretkávaná celá naša filozofia a hudba. Fascinujú nás, ako jedna z mála exaktných vecí, ktoré človek pozná. A latinčina – ako taký tajomný odkaz doby a určitý symbol vedomosti. Spojenie tradičného s futuristickým – týmto sa teraz tiahne to čo robíme.”

Zmena názvu kapely nie je v hudobnom svete bežnou vecou. The Uniques – po novom Nvmeri – riskujú, no napriek tomu sa neboja prekvapiť publikom touto výraznou novinkou. Album slovenského tria Nvmeri ovplyvnený matematikou, stretom antických prvkov, súčasnosti a budúcnosti, estetikou geometrie, nesúmernosti a kovov naznačuje, že pôjde o výnimočný a ucelený projekt, ktorý vyjde už na jar roku 2013. A ako skupina dodáva: „Celé by sme to zhrnuli do jednej vety: je to to najlepšie a najprepracova­nejšie, čo sme zatiaľ v živote vedeli dať dokopy.”

Zmenu názvu oznámila skupina Nvmeri 3. marca formou videa v relácii Hudba mesta, kde odprezentovala nový singel “Hardwired” z pripravovaného album. Video si môžete pozrieť TU

Sledujte kapelu na ich oficiálnej stránke Nvmeri alebo na Facebooku