Jeden svet 2019 otvorí nový film Zuzany Piussi, vznikne len s pomocou divákov

Jubilejný 20. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet sa uskutoční od 9. do 13. októbra 2019 v Bratislave a jeho téma znie „Stratení v budúcnosti?“.
blog

Vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej a reakcia spoločnosti na ňu predstavovala prelom v moderných dejinách Slovenska.

Minuloročný Medzinárodný festival dokumentárnych filmový Jeden svet bol venovaný práve pamiatke na Jána a Martinu. Jeho aktuálny ročník odhalí na plátne prepojenia štátu, mafií a záujmových skupín, ktoré po tejto tragickej udalosti vyplávali na povrch. Jeden svet 2019 v svetovej premiére otvorí nový film Zuzany Piussi Ukradnutý štát, ak sa režisérke s pomocou divákov a crowdfundingovej kampane podarí vyzbierať potrebné financie na jeho dokončenie. Do konca kampane zostáva ešte 11 dní.

„Dlho očakávaný dokument mapuje prelomové okamihy v našej nedávnej histórii a nastavuje zrkadlo na kľúčové celospoločenské udalosti, ktoré sa diali okolo nás a dodnes spoluvytvárajú našu prítomnosť,“ odôvodnila umelecká riaditeľka Jedného svetu Diana Fabiánová. „Jeden svet je v kontexte filmových festivalov výnimočný okrem iného svojím aktivistickým rozmerom a aj preto neváha vyzvať spoločnosť k participácii na filmovom programe a zároveň spoločenskom dianí. Otvorenie festivalu bude tento rok také kvalitné, aké si ho pripravíme. Pomôžme Zuzane Piussi dokončiť film o ´ukradnutom štáte´,“ dodala.

Jeden svet je v kontexte filmových festivalov výnimočný okrem iného svojím aktivistickým rozmerom a aj preto neváha vyzvať spoločnosť k participácii na filmovom programe a zároveň spoločenskom dianí. Otvorenie festivalu bude tento rok také kvalitné, aké si ho pripravíme. Pomôžme Zuzane Piussi dokončiť film o "ukradnutom štáte“!

„Vo filme vystupujú advokáti, blogeri, novinári a hlavne agenti spravodajských služieb, pričom výsledný tvar bude predovšetkým analyzovať snahy ovplyvňovať verejný priestor prostredníctvom kompromitujúcich materiálov, utajovania alebo naopak zverejňovania určitých informácií v určitý čas tak, aby sa ustálil naratív, ktorý väčšina ľudí akceptuje ako skutočnosť,” vysvetlila dokumentaristka Zuzana Piussi, ktorá už má na konte hlavnú cenu z Jedného sveta 2017 a vo svojej novej snímke odhalí aj to, ako vznikajú kauzy a únik informácií, koľko je na Slovensku tajných služieb, kedy sa reálne kauzy stávajú konšpiračnými teóriami aj či majú konšpiračné teórie autorov.

Zuzana Piussi začala svoj najnovší film nakrúcať pred vyše rokom. Krátko na to sa navždy zmenila tvár Slovenska. Vražda novinára a jeho snúbenice výrazne zasiahla aj do plánovaného deju filmu, ktorý zrazu nabral nový smer. Aby mohla dokumentaristka v čo najkratšom čase dokončiť výsostne aktuálny Ukradnutý štát, obracia sa na občiansku verejnosť cez crowdfundingovú platformu hithit.com. Jednou z odmien za príspevok na film je aj exkluzívna účasť na jeho premiére na Jednom svete či podpísané plagáty, DVD alebo tričko. Do konca kampane zostáva ešte 11 dní. 

                     

„V programe sa budeme zamýšľať nad tým, ako naša minulosť ovplyvnila to, kde sa ako krajina nachádzame teraz, 30 rokov po Nežnej revolúcii, a kam chceme smerovať. Aká je naša vízia - krajiny, národu, jednotlivca - a čo je potrebné preto, aby sme ju dokázali naplniť,“ vysvetlila Diana Fabiánová. „Chceme priniesť podnety a inšpirácie pri identifikácií a riešení kľúčových tém súčasnosti. Naša spoločnosť túži urobiť ďalší krok a bude dôležité, aby bol kurz správny,“ dodala.

Ako podtémy jubilejného ročníka sa Jeden svet prostredníctvom filmov a diskusií zameria na spoločenskú situáciu a politické režimy, medziľudské vzťahy, klimatické zmeny a technologický pokrok. Divákom opäť prinesie takmer stovku projekcií a desiatky sprievodných akcií. Minulý rok spolu podujatia Jedného sveta v Bratislave navštívilo 10-tisíc návštevníkov.