Intímne a strhujúce svedectvo ženy vo vojnovom konflikte

Novinárke Waad Al-Khateab sa v obliehanom sýrskom Aleppe narodí dcéra Sama. Vzhľadom na to, že smrť je všade naokolo, rozhodne sa pre ňu nakrútiť osobný denník, ktorý zachytáva život v drastických kulisách vojny.

blog

Pozývame na online premiéru filmu Pre Samu.
Je to jeden z najlepších dokumentov roku 2019, ktorý získal už 45 ocenení, vrátane Európskej filmovej ceny a nominácie na Oscara. Online premiéra dokumentu Pre Samu sa uskutoční v piatok 19. februára o 20.20 hod. na platforme Kino Doma vďaka distribútorovi Asociácia slovenských filmových klubov. Po premietaní bude nasledovať streamovaná diskusia s reportérom Jurajom Mravcom a PR manažérkou MFF Febiofest Zuzanou Kizákovou.

Pozemský zázrak na pozadí hrôzy 

Novinárke Waad Al-Kateab sa narodí dcéra Sama (arabsky Nebo). Je to šťastná udalosť, aj keď k nej dôjde v troskách sýrskeho Aleppa, kde Waad a jej manžel Hamza prevádzkujú jednu z posledných kliník. Vzhľadom na to, že smrť je všade okolo nich a každá sekunda v ťažko skúšanom meste môže byť zároveň tá posledná, rozhodne sa Waad nakrútiť pre svoju dcéru osobný denník, ktorý zachytáva život v drastických kulisách vojny a súčasne je i intímnym odkazom matky dcére.

Film Pre Samu vytvorený z denníkových záznamov, je bezprostrednou, vášnivou a neúprosnou obžalobou, úpenlivou prosbou, aby svet nikdy neodvracal pohľad pred utrpením. Je taktiež emotívnym príbehom o láske k dieťaťu a mestu, ktoré sa premenilo na peklo. 

Výsledkom je jeden z najlepších dokumentov roku 2019, ktorý získal už 45 ocenení vrátane Európskej filmovej ceny a nominácie na Oscara. Vojnový konflikt väčšina z nás sledovala na televíznych prijímačoch alebo na obrazovkách počítačov, ale Waad al- Khateab a jej manžel ho zažívali každý deň počas niekoľkých rokov. 



Online premiéra bude spojená so streamovanou diskusiou

Po premietaní filmu Pre Samu sa uskutoční na stránke Kino Doma streamovaná diskusia, ktorej hosťom bude fotograf, reportér a režisér Juraj Mravec, autor oceňovaného dokumentárneho filmu Stratený domov. Ako filmár bol svedkom vojny v Sýrii a Iraku. S kamerou sledoval osudy ľudí z iracko-sýrskeho pohraničia, kde Islamský štát spáchal genocídu a súčasne aj osudy mladých slovenských záchranárov, ktorí sa rozhodli zapojiť do najväčšej bojovej operácie v moderných dejinách, veľkej bitky o Mosul.

Diskusiu bude moderovať Zuzana Kizáková, PR manažérka MFF Febiofest, na ktorom mal film predpremiéru a následné uvedenie v rámci festivalových ozvien. Dokument Pre Samu prináša slovenským divákom distribútor Asociácia slovenských filmových klubov. Celoslovenská online premiéra s diskusiou sa uskutoční na platforme Kino Doma, v piatok 19. februára 2021 o 20.20 hod. 



Standing ovations na festivale v Cannes

Waad Al-Kateab je sýrska novinárka, ktorá ako 18-ročná, v roku 2009 začala študovať ekonómiu na univerzite v Aleppe. Po vypuknutí občianskej vojny nakrúcala vojnové reportáže pre britský Channel 4 News, za ktoré stanica získala cenu International Emmy. Päť rokov pre televíziu i pre seba zaznamenávala každodennú realitu vojnou ničeného Aleppa.
Na utriedení materiálu do podoby celovečerného filmu s ňou spolupracoval skúsený britský dokumentarista Edward Watts, ktorý nakrútil napríklad televízny dokument o ženách pod nadvládou Islamského štátu Útek z ISIS (Escaping ISIS, 2015). Spoločne s Waad vytvorili film, ktorý spája dokumentárny záznam s naliehavým apelom. Pre oboch je film Pre Samu (For Sama, 2019) celovečerným debutom.

Snímka mala 6-minútové standing ovations na MFF v Cannes, odkiaľ si odniesla cenu za najlepší dokument a prepísala históriu udeľovania cien BAFTA, keď sa stala dokumentom s najväčším počtom nominácií. Po odchode z Aleppa v decembri 2016 Al-Khateab, jej manžel a ich dve dcéry žijú v Spojenom kráľovstve. 



Vybrané ocenenia filmu

2019: South by Southwest (SXSW) – cena za najlepší dokument a cena divákov; MFF Cannes – L'oeil d'or (Zlaté oko) – cena za najlepší dokumentárny film ex aequo s The Cordillera of Dreams; Oscar – nominácia v kategórii najlepší celovečerný dokument; Európske filmové ceny – európsky dokument roku; Ceny BAFTA – nominácie v kategóriách najlepší film v inom ako anglickom jazyku, výnimočný britský film roku, výnimočný debut britského scenáristu, režiséra alebo producenta a najlepší dokumentárny film; IDFA – cena divákov; Britské nezávislé filmové ceny – najlepší britský nezávislý film, najlepšia réžia, najlepší dokumentárny film, najlepší strih a 34 ďalších ocenení. 

Slovenským divákom prináša film Pre Samu distribútor Asociácia slovenských filmových klubov.

Online premiéra s diskusiou sa uskutoční na platforme Kino Doma, v piatok 19. februára 2021 o 20.20 hod.