Hudobníci Viva Ulica! odohrali už 86 koncertov

Záujem o pouličnú hudbu vo svete rastie a ani Bratislava nezaostáva. Pri prechádzke jej centrom môžete počas celého leta natrafiť na okrúhle modré koberce, klobúky a špeciálne dopravné značky „Pozor, pouličný hudobník“. Všade tam nájdete talentovaných hudobníkov druhého ročníka projektu Viva Ulica!.


blog

Projekt Slovenskej sporiteľne a festivalu Viva Musica! sa oproti vlaňajšku rozrástol. Nové hracie miesta a vyšší počet hudobníkov znamenajú aj viac koncertov – takmer o tretinu. „Zo stodesiatich vystúpení máme za sebou už osemdesiatšesť. Je pritom citeľné, že sa zvýšil aj počet poslucháčov, ktorí sa cielene alebo aj celkom náhodne zastavujú pri mladých talentoch a vychutnávajú si umenie priamo vo verejnom priestore,“ hovorí Dáša Juríková, riaditeľka stratégie a rozvoja značky Slovenskej sporiteľne.

Každý z hudobníkov či hudobných zoskupení si na začiatku určil svoj sen, na ktorý si chce hraním v uliciach zarobiť. Fanúšikovia a diváci môžu tento sen podporiť nielen vhodením mince do klobúka, ale aj cez SMS v hodnote 2 eur na číslo 8877 s prislúchajúcim textom, ktorý sa líši v závislosti od hudobníka. Ak ste zvedaví, na čo plánujú vyzbierané peniaze minúť, pusťte si videovizitky TU.

Mnohí z nich sa však do projektu prihlásili najmä zo zvedavosti a kvôli skúsenostiam, ktoré chcú počas dvoch mesiacov hrania na ulici načerpať. Ako sa im zatiaľ darí?

„Projekt Viva Ulica! nás príjemne prekvapil. Hra na ulici nám sprostredkováva priamy kontakt s ľuďmi, čo je pre nás veľmi pozitívne. Priamo tak môžeme vnímať ich reakcie na hudbu. Myslíme si, že v dnešnej uponáhľanej dobe aj okoloidúci ocenia malé rozptýlenie a pozastavenie sa. Chceli by sme si takto zarobiť na nahratie CD,“ povedala Stanislava Vozárová zo zoskupenia Delicates Trio. 

„Nášmu tenoristovi Michalovi v júni ukradli husle a sumou, ktorú vyzbierame hraním, by sme mu radi prispeli na nové. Do projektu sme sa prihlásili spontánne, bez nejakých reálnych očakávaní. Sme milo prekvapení ochotou organizátorov vychádzať nám v ústrety. Vďaka Viva Ulica! máme možnosť legálne spievať na najprestížnejších miestach Bratislavy,“ pochvaľuje si Mária Hurbanová zo speváckeho zoskupenia Blu Dal Cielo.

„Je nesmierne milé sledovať ľudí, ktorí sa pri nás zastavia a počúvajú. Niektorí si aj zaspievajú, zatancujú, deti sa bláznia. Minule sa nám dokonca stalo, že nás pochválil miestny bezdomovec a do klobúka nám hodil dve eurá. Sú to naozaj krásne zážitky. Najprv sme mali strach, že budeme pre ľudí prihluční alebo že neprijmú niektoré naše úpravy vážnej hudby. Predsa len počuť Malú nočnú hudbu alebo klavírne prelúdiá na piatich plechových nástrojoch sa nedá každý deň. Naše obavy však boli zbytočné,“ hovorí s úsmevom Šimon Pajtinka z kvintetu What about brasstime.

Cennou skúsenosťou pre pouličných hudobníkov je možnosť hrať pred veľkým publikom návštevníkov koncertov festivalu Viva Musica!. Ako predskokani zvučných mien Janoska Ensemble, Jasmin Toccata, Mari Samuelsen či domácej Katarzie sa už predstavili zoskupenia Too many strings, What about Brasstime, Duo Esordio a aj gitarista Stanislav Počaji. Hudobníci Viva Ulica! spríjemnia návštevníkom čakanie aj pred záverečnými koncertmi John Malkovich & I Solisti Aquilani a West Side Story s Adrianou Kučerovou a Pavlom Bršlíkom.

Víťazi projektu získajú okrem oficiálnych miest na koncerty v centre mesta aj vzácny masterclass s ambasádormi tohto ročníka Viva Ulica!, svetoznámym hudobným zoskupením Janoska Ensemble. Tiež si budú môcť zahrať na veľkom pódiu počas záverečného podujatia Bratislavského kultúrneho leta.

Koho môžete stretnúť v uliciach mesta?

Tohtoročnú zostavu hudobníkov tvoria vokálne zoskupenie Blu Dal Cielo, plechový kvintet What about Brasstime, Delicates Trio, Duo Alsi, Duo Esordio, Duo Inferno, Duo Laura a Jozef, Guitarritos, trio The Classical Songs, duo Too many Strings, klaviristky Jana Viktória Kováčiková a Paulína Slivková, akordeonista Tomáš Valiček a gitarista Stanislav Počaji.

Kde môžete zažiť kvalitnú pouličnú hudbu?

  • Rázusovo nábrežie (oproti hotelu Devín)
  • Rybné námestie (Morový stĺp)
  • Panská (na rohu Ventúrskej)
  • Laurinská (DPOH)
  • Laurinská (pri Čumilovi)
  • Michalská ulica (pri kameni)
  • Michalská ulica (most nad Červeným rakom)
  • Panská (pred St.Marten)
  • Mariánsky stĺp (Františkánske námestie)
  • Primaciálne námestie
  • Námestie Eugena Suchoňa
  • Námestie SNP (pred Starou tržnicou)
  • EUROVEA

Projekt prináša Slovenská sporiteľňa v spolupráci s festivalom Viva Musica! a pod záštitou Magistrátu hlavného mesta Bratislavy.

Viac informácií a harmonogram pouličných koncertov nájdete TU.