Hosťom Konvergencií bude Stingov gitarista Dominic Miller

Festival Konvergencie už 22 rokov spája interpretov a publikum, hudbu minulosti s dielami žijúcich autorov, rôzne štýly a žánre, domácich i zahraničných umelcov. Aj keď nie je primárne festivalom hviezd a stavia skôr na komornosti a dialógu medzi umelcami a publikom, Stingovho dlhoročného gitaristu Dominica Millera za hviezdneho hosťa v mnohých ohľadoch považovať možno. Vo Veľkom štúdiu Slovenského rozhlasu predstaví 9. septembra koncertnú podobu albumu Absinthe.

blog

Sting o ňom hovorieva, že je jeho pravou aj ľavou rukou. Dominic Miller sa stal známym najmä vďaka ich dlhoročnej spolupráci. Dlhý je však aj zoznam ďalších hudobníkov, s ktorými sa objavil na pódiu či v nahrávacom štúdiu. Patria medzi nich napríklad Paul Young, Peter Gabriel, Tina Turner, Phil Collins, Youssou N'Dour, Eddi Reader, Katie Melua, Bryan Adams atď. Popri pestrej palete popu nemožno prehliadnuť ani Millerovu sólovú tvorbu, v ktorej spája rôzne hudobné žánre. Jeho aktuálny album Absinthe ponúka skladby na pomedzí jazzu, akustického folku, súčasnej hudby i popu s prvkami latino a tanga. 

Dominic Miller začal spolupracovať s Manfredom Eicherom v roku 2017. Legendárny producent mu vtedy ponúkol možnosť, aby album Silent Light nahral pre kultový label ECM. Aj jeho najnovší projekt Absinthe vyšiel pod rovnakou značkou. Ako prezradil: „Názov som mal v hlave ešte predtým, než som vôbec začal písať skladby.“ Absinthe obsahuje atmosferickú kolekciu skladieb inšpirovaných Millerovou láskou k dielam impresionistických umelcov, z ktorých mnohí maľovali na juhu Francúzska, kde aktuálne žije.

Ako Miller píše na webovej stránke ECM, mnohí impresionisti, medzi nimi Lautrec i Van Gogh, pod vplyvom absintu namaľovali úchvatné diela plné živých farieb. Miller sa snažil vytvoriť hudbu podobnú odvážnym ťahom štetcom. Preto na nahrávke používa rozličné nástrojové farby. Manu Katche hrá na bicích, Nicolas Fiszman na basovej gitare, Mike Lindup na klávesoch a Santiago Arias na bandoneóne. Kritika charakterizovala album Absinthe ako atmosferický, lyrický a komorný, spájajúci eleganciu zvuku akustickej gitary, folkový šarm, silu rocku a slobodu jazzu, ktorého hudba dokáže zaujať aj poslucháčov klasickej hudby.



Hudobná univerzálnosť Dominica Millera nie je náhodná. Narodil sa v Buenos Aires do americko-írskej rodiny, kde vyrastal pod vplyvom latinskoamerických rytmov. Neskôr sa jeho rodina vrátila do USA. Študoval hru na gitare na Guildhall School of Music v Londýne a Berklee College v Bostone. Od albumu The Soul Cages (1991) účinkoval na každej Stingovej nahrávke a na tisíckach koncertov bývalého frontmana skupiny Police. Je tiež spoluautorom hitov ako Shape Of My Heart či La Belle Dame sans regrets. Riaditeľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták vníma Dominica Millera ako komplexného hudobníka, gitaristu, aranžéra.

On nie je len gitaristom Stinga. Je to predovšetkým výborný interpret, ktorý hrá úžasne jazz, ale aj Bacha. Preto je pre mňa veľmi zaujímavým hosťom Konvergencií, mám pocit, že sem jednoducho patrí.“ Koncertnú podobu albumu Absinthe príde Dominic Miller na pozvanie festivalu Konvergencie predstaviť s triom vynikajúcich hudobníkov: Zivom Ravitzom (bicie), Nicolasom Fiszmanom (basová gitara) a Jacobom Karlzonom (klavír).

Pred ich koncertom vystúpi na pódiu Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu speváčka Zuzana Mojžišová, ktorá spolu s trojicou štýlovo všestranných multiinštrumentalistov, Rasťom Andrisom, Mikim Skutom a Stanom Palúchom, uvedie komornú verziu oceňovaného projektu Puščaňa. V programe zaznejú piesne zo spomínaného albumu, dve staršie i dve nové skladby „šité na mieru“ pre komorné obsadenie. 
Puščaňu tvoria  ľudové piesne z rôznych regiónov Slovenska, ktoré sprevádzajú a lemujú život človeka od narodenia až po smrť. Od uspávaniek, cez ľúbostné, pracovné, svadobné, vysťahovalecké, piesne pri zábave, piesne obradového folklóru, až po plačky. Cieľom albumu je odkryť zabudnuté ľudové piesne, sprítomniť a zachovať ich pre ďalšie generácie.

Zakúpte si vystupenky na koncert

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie sa uskutoční 5. – 26. septembra v Piešťanoch a v Bratislave. 

Program celého festivalu Konvergencie 2021