Francúzska komédia Druhý dych má premiéru 16. februára

Francúzska komédia Druhý dych (r. Thomas Gilou, Francúzsko, 2022) o porozumení, priateľstve a nachádzaní cesty k starším ľuďom s francúzskym hercom Gérardom Depardieuom príde 16. februára do slovenských kín. Slovenskí seniori môžu vyhrať až 100 preukazov členov filmového klubu.
blog

Milann je tridsiatnik, ktorému sa v živote ešte nepodarilo zaradiť. Má problémy s prácou i peniazmi a jeho jedinou vášňou je hranie videohier. V jednom momente v živote je odsúdený na tristo hodín verejnoprospešných prác v domove dôchodcov.

Prvé dni sú pre neho skutočným peklom. Keď si obyvatelia domova náhodne vypočujú, čo si o nich myslí, zaprisahajú sa, že jeho život bude neznesiteľný. Ale čoskoro pochopia, že za znudenou a otrávenou tvárou neschopného sanitára sa skrýva utrápená bytosť, ktorá nikdy nepoznala náklonnosť a lásku.

Nerozlučná partia siedmich osemdesiatnikov, na čele s bývalým šampiónom v boxe (Depardieu), zmení svoj postoj a zoberie Milanna pod svoje ochranné krídla. Každý z nich mu odovzdá vlastnú životnú skúsenosť. Navyše Milann zisťuje, že domov dôchodcov využíva osamelosť a zraniteľnosť svojich klientov, aby ich okrádal. Vidí jediné východisko: musí zorganizovať veľký útek. 

Thomas Gilou je francúzsky režisér, scenárista a herec. Komediálnemu žánru sa venuje dlhodobo. Jeho filmy získali v minulosti viaceré prestížne ocenenia a nominácie ako napr. cena za najlepší film na krátkometrážnom festivale Clermont- Ferrand či Locarno International Film Festival, počas svojej kariéry bol viacnásobne nominovaný aj na najprestížnejšie francúzske ocenenie César Awards. 

O hercoch v hlavných úlohách 

Herec Kev Adams je mladý francúzsky komik, herec a scenárista, ktorý sa najviac preslávil vo francúzskych filmoch Silvester vo výťahu, kde hral rolu Gaëla a vo filme Gangsterdam, kde si zahral ako Ruben.

Gérard Depardieu je francúzsky milovník ľudských stretávaní, vybranej kuchyne, vína, rýchlej jazdy na motorke, herectva, filmu a života. Na pomedzí svojich mnohých vášní hocikedy balansuje ako na tenkom ľade, napriek tomu z nich nakoniec vždy dokázal vykorčuľovať, a čo sa naplnenia hereckých príležitostí týka, tak dokonca s tými najlepšími výsledkami. Desiatky rôznorodých postáv získali jednu a tú istú tvár a predsa sú stále jedinečné.

Kde a kedy sa premieta film Druhý dych

Slovenským dôchodcom venuje Asociácia slovenských filmových klubov 100 preukazov členov filmového klubu. 

Film Druhý dych je komédiou o porozumení, priateľstve a nachádzaní cesty k starším ľuďom. Má za cieľ formou komediálneho žánru scitlivieť spoločnosť voči seniorom a návšteva kina s rodičmi, rodinou môže byť presne tou cestou ako začať. 

Asociácia slovenských filmových klubov sa rozhodla venovať 100 seniorom preukaz člena filmového klubu, aby tak dostali celoročnú zľavu na vstupné na premietania vo filmových kluboch a uľahčili seniorom tak prístup ku kvalitnej kinematografii.

Prvých sto seniorov získa preukaz člena filmového klubu: pre účasť sa treba odfotit v kine, svoju fotku dať na sociálne siete, a otagovať @ASFK - Asociácia Slovenských Filmových Klubov!