Filmotéka Kina Lumière bude od januára online

Diváci si už zvykli, že Kino Lumière premieta v čase lockdownu vo virtuálnej kinosále Kina doma. Od januára jeho dramaturgiu rozšíri aj Filmotéka, ktorej program zostavuje trojica kurátorov zo zbierok Národného filmového archívu SFÚ. Premietať sa bude každý pondelok o 20.20, filmy budú uvedené s lektorským úvodom. Prvá projekcia sa uskutoční už 3. januára, digitálne reštaurovanú drámu Martina Hollého Noční jazdci (1981) uvedie riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ Rastislav Steranka.
blog

„Kurátorom Filmotéky išlo v prvom rade o to, aby sa na dlhé obdobie lockdownu nepretrhol kontakt medzi kinom a tak vzácnou, špecifickou skupinou divákov, akou sú práve diváci Filmotéky. Nechceli sme, aby mali pocit, že sa na nich zabudlo,“ vysvetľuje dôvod presunúť projekcie Filmotéky do online priestoru Nina Nováková, jedna z kurátoriek Filmotéky. 

Program zostavovali veľmi zodpovedne, výber sústredili na to najpodstatnejšie z dramaturgie  Filmotéky. „Kľúčov k danému výberu bolo niekoľko. Jednak snaha opätovne nevymeškať plánované premietania na pokračovanie, akým je napríklad projekt 100 rokov slovenského filmu a jeho línia Režiséri. Druhou motiváciou k výberu programu bol záujem pripomenúť si okrúhle výročia osobností v prislúchajúcom čase a napokon bola zámerom aj pestrosť palety zvoleného programu: zastúpenie majú nielen dlhometrážne hrané a dokumentárne filmy, ale aj pásmo krátkometrážnej tvorby, ktoré – dúfame – je prvým z radu ďalších, pripravovaných.“

Otváracím filmom Filmotéky online je úspešná dobrodružná dráma Martina Hollého Noční jazdci o pašovaní koní na slovensko-poľskom pohraničí krátko po prvej svetovej vojne. Vo filme proti sebe stoja dve silné osobnosti – vodca pašerákov koní Orban a veliteľ pohraničnej stráže Halva. Každý z nich háji vlastné záujmy a ich vzájomné stretnutie končí zbytočnou smrťou piatich ľudí. 

Hollého film je z cyklu 100 rokov slovenského filmu z línie Režiséri, z rovnakého cyklu sa v januári odpremieta aj debut Juraja Jakubiska Kristove roky (1967). Pripravené sú aj snímky Očovské pastorále (1973) Jozefa Zachara, ktorá pripomenie nedožitých 100 rokov Júliusa Pántika, Kangchenjunga (1981) dokumentaristu Jána Piroha pri príležitosti jeho nedožitých 75 rokov a pásmo krátkych filmov nazvané Filmové potulky – západné Slovensko.

Viac informácií o projekcii Noční jazdci na Kino doma

Viac informácií o Filmotéke Kina Lumière

3.1. Noční jazdci, r. Martin Hollý, 1981 / pokračovanie projektu 100 rokov slovenského filmu - Režiséri / lektorský úvod: Ing. Rastislav Steranka
10.1. Očovské pastorále, r. Jozef Zachar, 1973 / 100. výročie narodenia herca Júliusa Pántika / lektorský úvod: Mgr. Renáta Lokšová
17.1. Kristove roky, r. Juraj Jakubisko, 1967 / pokračovanie projektu 100 rokov slovenského filmu - Režiséri / lektorský úvod: Prof. PhDr. Peter Michalovič, CSc.
24. 1. Kangchenjunga, r. Ján Piroh, 1981 / 75. výročie narodenia dokumentaristu Jána Piroha / lektorský úvod: Doc. PhDr. Martin Ciel, PhD.
31.1. Filmové potulky - východné Slovensko - pásmo krátkych filmov z archívu / lektorský úvod: Prof. Rudolf Urc, ArtD. / premietané filmy: Batromijov dom, Zakliata dolina, Mašinka, Rozhovor a Poznačení tmou.