Festival Zvuk for Štiavnica 2018 v znamení nežnejšieho pohlavia!

Medzinárodný, mestský, hudobný jazz fusion festival prebiehajúci od štvrtku večera do nedele rána v netradičných priestoroch historického mesta. Tento rok už od 21. - 24.júna, otvára festivalovú sezónu v Banskej Štiavnici! 


blog

Našou snahou je odstrániť mylnú predstavu o tom, že jazz je mŕtvy žáner, ktorý sa nevyvíja. Rovnako chceme vyvrátiť pocit, že počúvanie akademickej hudby, ktorá cibrí vkus a nároky poslucháča, je nudným hudobným žánrom. Od roku 2013 si festival prešiel mnohými zmenami a z Mini Jazznice vznikol v roku 2015 formát Zvuk for Štiavnica. Nový, svieži, hravý, láskavý, komorný. Pod hlavičkou OZ Spectaculum a vedením dream teamu mladých ľudí, ktorí už niekoľko rokov neúnavne rozvíjajú toto hudobné podujatie. 
 
Minulý rok sme mali možnosť sa započúvať do krás európskeho vokálneho jazzu v podaní magického hlasu poľskej improvizátorky Anny Gadt. Počas obľúbených jazzových raňajok, sa nechať opantať príjemnými melódiami plynúcimi spopod prstov debutujúceho Olivera Nosaczynského Bohoviča. Festival priniesol rôzne žánrové prepojenia a netradičné hudobné spojenia v podobe hosťujúcich hudobníkov v kapelách. Štiavnica žila hudbou a hudobníci žili Štiavnicou.

V Aftertee Stana Počajiho si na basu zahral Oskar Rózsa a na bicie Marcel Buntaj. Koncertovalo sa aj v priestoroch Pražovne Irish pub, ktorú talentovaný leader projektu Ľubo Šamo Project, naplnil nenapodobiteľným zvukom  elektrofonických huslí. V rámci spolupráce so slovenským hudobným vydavateľstvom ​Real Music House​ sme vám priniesli kvalitnú slovenskú hudbu v podaní troch výnimočných hudobných projektov Altar live , Balady a Tribute to Ján Cikker. Zvuky diatonického akordeónu ešte stále doznievajú. Jednoduchá plynúca hudba inšpirovaná tradíciami a folklórom iných národov. Aj taký bol magický koncert švajčiarskeho minimalistu Albína Bruna.

Nezabudli sme ani na najmenších návštevníkov. Počas hudobného workshopu pod vedením Cristiana Estrellu v obľúbených priestoroch čajovne Klopačka, si deti spoločne vyrobili malé bubníky z recyklovaných materiálov v mene vymysleného hesla Latamboreria: recyklovanie, hra a umenie zjednotené hudbou. V rámci sprievodného programu sa konala aj  vernisáž obrazov a sôch slovenského vizuálneho multiinštrumentalistu Vladimíra Zrníka v Hoteli Grand Matej. Koncertnú sálu štiavnického Kultúrneho centra naplnila Speváčka Sisa Fehér s projektom Fehero Rocher a  záplavu tvrdého jazzrocku, ktorý aj vďaka našim šikovným zvukárom doslovne divákov vtlačil do stoličiek priniesli maďarský European Mantra, pod taktovkou dokonalej  rytmiky bubeníka Gergoa Borlaia. 


Napredujeme rovnako ako naši návštevníci. Dospievame a s nami aj naša tohtoročná hudobná dramaturgia. Zatiaľ prezradíme, že sa bude niesť v znamení nežnejšieho pohlavia a počas festivalu vystúpi niekoľko výnimočných hudobníčok. Zvuky (nielen) jazzu sa tak opäť budú šíriť mestom ako stvoreným pre tento druh hudby. Vidíme sa v Banskej Štiavnici na začiatku leta!  

Early Bird za prudko zvýhodnených 25 eur je teraz k dispozícii cez t​ootoot 
 
xxx
 
Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a SOZA. Ďakujeme.