Dolce Vitaj štartuje výstavou fotiek z natáčania Felliniho klasiky "8 ½"

Festival talianskej kultúry Dolce Vitaj nebude chýbať ani tohto roku. Organizátori flexibilne hľadali a hľadajú spôsob, ako aj v súčasných obmedzených podmienkach poskladať atraktívny program. Jeho spoločným menovateľom sa stáva filmový mág Federico Fellini, ktorý sa narodil pred sto rokmi v meste Rimini. Festival uvedie od 19. mája výstavu exkluzívnych fotografií Paula Ronalda z natáčania filmu "8 ½" - majstrovského diela Federica Felliniho, ktorý získal dvoch Oscarov.
blog

Výstavu doposiaľ nepublikovaných fotografií Paula Ronalda z nakrúcania filmu "8 ½" uvidíte na 50 citylightoch v uliciach Bratislavy. Práve verejný priestor sa stáva v tomto období tou najväčšou a najprístupnejšou galériou. Symbolické v tejto súvislosti je, že aj Fellini miloval mesto a široké celky pred objektívom kamery. Festival organizuje Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave

Výstava bude trvať od 19. mája do 2. júna. Pozrite si ďalšie nateraz uverejnené programy festivalu Dolce Vitaj! Ďalšie aktivity v rámci festivalu ešte budú pribúdať.

"Koronavírus nás dostal do zložitej situácie, v ktorej sme museli časť nášho programu zmeniť alebo upraviť. Výstava sa na rozdiel od galérie uskutoční v exteriéri prostredníctvom siete citylightov a bude úvodným podujatím festivalu Dolce vitaj. Veríme, že takýmto spôsobom dokážeme nádherné fotografie sprístupniť širokej verejnosti, ktorá sa po dlhom období prežitom v “karanténe” opäť vráti do ulíc mesta." povedal taliansky veľvyslanec na Slovensku Gabriele Meucci.

Päťdesiat doposiaľ nepublikovaných fotografií dokumentuje nakrúcanie. Ronald zanechal prostredníctvom svojich záberov výnimočné svedectvo o práci tohto svetového režiséra. Zachytil to, čo sa dialo na scéne, počas natáčania, ale vpúšťa divákov aj do zákulisia, ponúka atmosféru, ktorá pri filme panovala. Jej súčasťou je aj mnoho farebných portrétov, ktoré sú akousi raritou, keďže ide o čiernobiely film. Veľmi pôsobivé sú spoločné zábery Federica Felliniho a Marcella Mastroianniho.

Medzi Federicom Fellinim a Marcellom Mastroiannim existovala nádherná súhra. Počas prestávok či medzi jednotlivými scénami sa občas vzdialili, horlivo diskutovali alebo vtipkovali. Niekedy len mlčky vedľa seba sedeli. Tie tichá boli pre mňa ako fotografa nesmierne príťažlivé,“ spomína fotograf.

Fotografie pochádzajú zo súkromnej zbierky Antonia Maraldiho, kurátora výstavy a riaditeľa Centro Cinema di Cesena, ktorý dostal negatívy do daru od samotného fotografa.

"8 ½" je považovaný za jeden z najvýznamnejších filmov všetkých čias. V najväčšej miere sa tu spája osobnosť režiséra s jeho filmovým hrdinom, postava režiséra ako Felliniho alter ego, je unášaná na vlne existenciálnych pochybností. Film, ktorý odkrýva problematické vzťahy so ženami (manželka a milenka) a celú spleť rôznorodých vzťahov, je tým najvyšším prejavom umeleckého vyjadrenia. Nachádza sa v zozname dvanástich najobľúbenejších filmov Martina Scorseseho.

Na rozdiel od Luchina Viscontiho, ktorý pri práci vyžadoval absolútne ticho a disciplínu, Fellini miloval rozruch. Na pľaci vládol vždy chaos a zábava. Jedného dňa vyzval štáb: ‚Čo je dnes s vami? Ste ako zarezaní! Rozprúďte to tu trochu!‘ Neviem, ako sa Fellini správal počas iných nakrúcaní, ale filmy ako 8 ½ si vyžadovali bujarú atmosféru,“ hovorí Ronald, ktorý sa ako jediný fotograf zúčastnil na celom procese tvorby filmu.

 

Paul Ronald sa narodil v Hyères, na juhu Francúzska, pracoval predovšetkým s Luchinom Viscontim, ich spolupráca začala už v roku 1948 pri film Zem sa chveje. S Fellinim sa stretol pri filmoch Pokušenie doktora Antonia (epizóda z filmu Boccaccio '70). Bol považovaný za jedného z najvýznamnejších talianskych filmových fotografov a počas svojej kariéry spolupracoval s tými najvýznamnejšími režisérmi a nafotil stovku filmov. Taliansko bolo jeho druhým domovom.

Výstava sa koná pri príležitosti 100. výročia narodenia Federica Felliniho.