Festival Bratislava v pohybe sa začne výstavou fotografií Ctibora Bachratého

Medzinárodný festival súčasného tanca – Bratislava v pohybe oslávi v tomto roku 25. výročie svojho vzniku. Za štvrťstoročie existencie priniesol festival na slovenské javiská viac ako dvesto zahraničných súborov z celého sveta a oslovil tisíce divákov.

blog

V rámci sprievodných programov zrealizoval desiatky workshopov pre študentov a tanečných profesionálov, prednášok a vzdelávaní. Organizátor festivalu, Asociácia Bratislava v pohybe v tomto roku prvýkrát zrealizoval Slovenskú tanečnú platformu, v rámci ktorej predstavil tucet vybraných slovenských diel zahraničným profesionálom.

Bratislava v pohybe sa v tomto roku uskutoční od 4. do 25. októbra. Okrem hlavného programu, v rámci ktorého predstaví deväť zahraničných diel, ponúkne obyvateľom a návštevníkom Bratislavy aj rozšírený sprievodný program, ktorého súčasťou bude výstava fotografií Ctibora Bachratého – Okamihy tanca. Jej prvú časť uvidia diváci na 50-tich svetelných plochách v uliciach Bratislavy a jej druhú časť si budú môcť pozrieť v priestoroch Slovenského národného divadla počas celého trvania festivalu. 

Prvá časť výstavy Okamihy tanca sa bude konať od 10. do 23. augusta. Umiestnenie diel nájdu obyvatelia a návštevníci Bratislavy prostredníctvom mapy

Okamihy tanca
Výstava umeleckých fotografií Ctibora Bachratého zachytáva tanečné predstavenia uplynulých ročníkov medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe. Tento festival je najväčším a najreprezentatívnejším podujatím v oblasti súčasného tanca na Slovensku. Ambíciou výstavy je reprezentatívnou formu predstaviť tento umelecký žáner širokej verejnosti. Bezprostrednosť emócie vyžarujúcej z fotografií presvedčí všetkých, ktorí k súčasnému tancu pristupujú s akousi obavou uchopiteľnosti jeho podstaty. Výstava fotografií Ctibora Bachratého zachytáva nielen estetiku pohybu, ale i výtvarnú hodnotu diel, výrečnosť obrazu pohybových kompozícií a energiu výrazu, koncentráciu a vnútorné nasadenie tanečníkov. Fotografie zachytávajú choreografickú i divadelnú hodnotu prezentovaných produkcií, zvečňujú prchavé momenty a predstavujú verejnosti tento tanečný žáner v reprezentatívnej forme veľkoformátových fotografií.

Ctibor Bachratý profesionálne fotografuje od roku 1990, venuje sa najmä divadelnej, tanečnej fotografii a hudobným festivalom. Pravidelne fotografuje inscenácie významných profesionálnych divadelných scén na Slovensku i v zahraničí. Je dvorným fotografom filmových, hudobných a divadelných festivalov – Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach a Košiciach, Pohoda v Trenčíne, Bratislava v pohybe, Divadelná Nitra. 

Samostatné výstavy (výber)

Hudba tanec divadlo, Kursalon, Trenčianske Teplice, 1998
Hot Jazz Duel, Dom kultúry, Pezinok, 1999
Divadelný portrét, Galéria M. Bazovského, Trenčín, 2000
Divadelná Nitra 1999, Divadlo Andreja Bagara, Nitra, 2000
Divadlo divadla, Galéria Profil, Bratislava,  2001
Tí, čo píšu pre divadlo, Festival Nová dráma Bratislava, Berlín, 2006
Foto Pohoda, Galéria AKCENT, Nitra, 2008
Inscenácie Štúdia L+S, Štúdio L+S, Bratislava, 2010
Foto CB, Literárna kaviareň Ex Café a Kníhkupectvo Ex Libris, Bratislava, 2010
Ffestival divadla, Galéria Trafačka, Nitra, 2012
Pohoda woman, Artforum, Bratislava, 2013
Ctibor Bachratý, Fotografie, Viedeň, 2013
Stoka festival 2015, Ateliér Cvernovka, Bratislava, 2015
Artfilm, Trenčianske Teplice, 2006 – 2016
Pohoda festival, Trenčín, 2003 – 2019
Fotografie divadla, Artforum, Bratislava, 2015
Okamihy tanca, SND Bratislava, 2016
Polské inscenácie na Divadelnej Nitre, Poľský inštitút Bratislava, 2016
Pohľady z prítmia, Pálffiho Palác Bratislava, 2018

25. ročník Medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe sa bude konať pod záštitou primátora Hl. mesta SR Bratislavy Matúša Valla.

Vstupenky na všetky predstavenia bude možné zakúpiť si online, priamo na stránke festivalu abp.sk v časti Vstupenky, cez portál predpredaj.sk alebo pred predstavením priamo v divadlách festivalu.


Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Výstava je súčasťou Kultúrneho leta 2021.