Febiofest privíta režisérov z prestížnych festivalov

Režisér, ktorý za jediný rok obehol tri prestížne áčkové festivaly v Berlíne, Cannes a Benátkach, filmár, ktorý vyvolal nevídanú kontroverziu vo svojej domovskej krajine aj ich kolega, držiteľ európskeho Oscara. Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest, ktorý sa uskutoční od 20. do 26. marca 2019 bude počas svojho 26. ročníka hostiť súčasné hviezdy európskej kinematografie.
blog

Ukrajinský režisér Sergej Loznica, ktorý za jediný rok stihol s troma filmami obehnúť tri áčkové festivaly a na svojom konte má desiatky ocenení, vrátane hlavných cien z festivalov v Cannes či Karlových Varoch, zavíta do Bratislavy na spoločné pozvanie festivalov Visegrad Film Forum, kde bude mať masterclass a MFFK Febiofest, kde osobne uvedie až päť svojich filmov. Vrátane slávneho dokumentu Majdan / Maidan, ktorý zachytáva búrlivú zimu na prelome rokov 2013 a 2014, keď centrum Kyjeva žilo občianskymi protestami proti režimu prezidenta Janukovyča. Loznicova filmová kronika ukazuje, ako sa pokojné pochody prerodili do krvavých udalostí na barikádach, je však najmä portrétom prebúdzajúceho sa národa, ktorý znovu objavuje svoju identitu. 

V exkluzívnej slovenskej premiére uvedie MFFK Febiofest aj jeho najnovší film Proces / Process. Dokument, ktorý prináša unikátne historické zábery, zobrazuje jeden z prvých inscenovaných politických procesov v Stalinovom Sovietskom zväze pod taktovkou priam smrtonosného sudcu, podpísaného pod mnohými ľudskými životmi.

MFFK Febiofest uvedie aj Loznicov film Krotká / Krotkaja, s ktorým získal v roku 2017 nomináciu na Zlatú palmu v Cannes. Je nekompromisnou alegóriou stavu ruskej duše i súčasnej kultúre väzenstva ako dedičstva Stalinovej štátnej mašinérie. Režisérov popis zápasu jednej ženy, inšpirovaný dielom Dostojevského, Kafku aj Gogoľa, je nezvyčajným a radikálnym politickým filmom.

Na programe budú aj Loznicove snímky Moje šťastie / Sčastie mojo a Predstavenie / Predstavlenie.
Pozvanie MFFK Febiofest prijal aj režisér Wojciech Smarzowski, štvornásobný víťaz poľských filmových cien. Na bratislavskej festivalovej pôde osobne uvedie film Klérus / Kler, ktorý vyvolal v jeho rodnej krajine, kde sa ku katolíckej cirkvi hlási viac ako 90 percent obyvateľov, nevídanú kontroverziu. Otvorene totiž ukazuje, hoci na fiktívnych filmových príbehoch štyroch kňazov, skutočné praktiky a hriechy duchovných katolíckej cirkvi – vrátane pedofílie, smilstva, alkoholizmu či korupcie. Na plátne tak zobrazuje jednu z diagnóz súčasného Poľska. Hneď po uvedení do kín sa stal najväčším hitom posledných rokov, trhol rekordy návštevnosti, keď ho za prvých desať dní videlo dva a pol milióna Poliakov. MFFK Febiofest uvedie aj jeho snímku Volyň / Wołyń, ktorá rozpráva o vraždení desiatok tisícov poľských civilistov poľskými nacionalistami počas druhej svetovej vojny.

Do tretice bude profilová sekcia Osobnosti klubového filmu hostiť aj britského režiséra Petra Stricklanda, držiteľa európskeho „Oscara“ za film Katalin Varga z roku 2009. Festivalovým divákom v slovenskej predpremiére predstaví film Také krásne šaty / In fabric, duchársky príbeh o prekliatych šatoch, ktoré putujú od človeka k človeku s ničivými dôsledkami. V premiére zahrá MFFK Febiofest aj snímku The Field Guide to Evil, hororovú antológiu mýtov, povestí a ľudových rozprávok z rôznych kútov sveta v podaní viacerých režisérov, v ktorej jeden z príbehov zrežíroval.

MFFK Febiofest si tento rok po prvý raz zvolil tému, ktorej sa bude program naprieč sekciami venovať. S podtitulom Zlo sa vo filme neskryje má upozorňovať na zlo a strach, ktoré s čoraz silnejším kalibrom šíria politici a médiá a snažia sa nimi ovládať a manipulovať masy. Tiež má za cieľ pripomenúť, že zlo má síce viacero podôb, ale len jeden základ a práve ten približujú divákom už vyše sto rokov veľké filmové príbehy.

MFFK Febiofest 2019 prinesie vyše sto snímok v deviatich sekciách. V Bratislave sa odohrá v Kine Lumière, v Kine Mladosť a Artkine za zrkadlom a následne poputuje do ďalších 15 miest po Slovensku.