European Cinema Night v piatok: Pán Jones režisérky Agnieszky Holland

Životopisná dráma Pán Jones (2019) Agnieszky Holland prináša svedectvo o ničivom hladomore v 30. rokoch minulého storočia na Ukrajine v dôsledku Stalinovej modernizácie Sovietskeho zväzu. Film exkluzívne uvedie Kino Lumière na podujatí European Cinema Night v piatok 9. decembra o 18.30 hod.
blog

Projekcia spojená s diskusiou sa uskutoční v kine Klap na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU. Lektorsky ju uvedie filmová teoretička Katarína Mišíková. Vstup na podujatie je voľný.

Hlavným hrdinom filmu Pán Jones (Obywatel Jones) je britský investigatívny novinár Gareth Jones, ktorého pri pohľade na zúrivú industrializáciu Sovietskeho zväzu zaujíma otázka, čím všetkým to Stalin dokáže zaplatiť. Dostáva odpoveď, že na juhu sú samé obilninové polia a obilie je Stalinovo zlato.

Mladý novinár pôvodne prichádza do Moskvy, aby urobil rozhovor so Stalinom, no dozvedá sa, že pravda o Stalinovom režime je surovo potlačovaná sovietskymi cenzormi. Napriek tomu, že štátne orgány Jonesa strážia, podarí sa mu dostať na Ukrajinu, kde sa stáva očitým svedkom hladomoru a o tejto skutočnosti sa snaží presvedčiť Britániu a celý svet. 

Stalinova politika na území nepriehľadnej úrodnej černozeme Ukrajiny vyvolala jeden z najväčších hladomorov v dejinách ľudstva. Podľa odhadov hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 až 1933 zahubil 7 až 10 miliónov ľudí.

Film významnej poľskej režisérky Agnieszky Holland pripomína túto hroznú skutočnosť, ktorá je dodnes mnohými zamlčiavaná alebo zľahčovaná.

Film zároveň hovorí o novinárskej zodpovednosti, odvahe a cti. O odvahe vidieť a pomenovať veci takými, aké sú navzdory mocným tohto sveta i vlastnému pokušeniu. 

Snímka Pán Jones je vysoko aktuálna. Svojou snahou odhaliť historickú pravdu je pozoruhodným príspevkom k téme rusko-ukrajinských vzťahov. Poukazuje na túžbu Moskvy podrobiť si ukrajinskú zem aj spoločnosť, či už riadeným hladomorom, alebo zavraždením stoviek tisíc Ukrajincov a ďalších národností na území Ukrajiny v čase stalinistických čistiek. 

Rezervácia vstupeniek za 0€

Kino Lumière uvádza film Pán Jones v spolupráci s Filmovou a televíznou fakultou VŠMU v jej kine Klap na Svoradovej 2 v Bratislave ako súčasť podujatia European Cinema Night. Cieľom projektu je poukázať na rozmanitosť európskej filmovej kultúry a upriamiť pozornosť na výnimočné filmy, ktoré získali podporu MEDIA z programu Kreatívna Európa v posledných dvoch rokoch. European Cinema Night organizuje medzinárodná sieť kín Europa Cinemas s Kreatívnou Európou, ktorej podprogram MEDIA primárne podporuje distribúciu európskych filmov mimo krajiny svojho vzniku. 

Film Pán Jones o zabudnutom hrdinovi Garethovi Jonesovi, ktorý inšpiroval aj literárnu tvorbu Georga Orwella, mal svetovú premiéru v hlavnej súťaži na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne v roku 2019 a zahrali si v ňom James Norton a Peter Sarsgaard. Na 44. filmovom festivale v Gdynii v roku 2019 získal hlavnú cenu Zlatého leva. Po projekcii v kine Klap sa uskutoční diskusia k téme filmu v spolupráci s Ústavom pamäti národa.