Divadelná Nitra vstúpi do 26. ročníka témou #Fundamentals

Medzinárodný festival Divadelná Nitra vstúpi do svojho 26. ročníka, ktorý sa koná od 22. do 26. septembra 2017, témou #Fundamentals. Na scéne Divadelnej Nitry 2017 nás budú zaujímať „iné osudy“ v podaní európskych i domácich ansámblov.

blog

Hlavný festivalový program ponúkne počas 5-dňového divadelného podujatia na rôznych hracích miestach 11 inscenácií v 17 predstaveniach zaujímavých tvorcov z Belgicka, Česka, Poľska, Spojených štátov amerických, Slovinska a Slovenska.

Záhadný pojem #fundamentals vyjadruje základy, základný princíp, podstatu vecí, esenciu. Chceme sa venovať základným hodnotám. Preto pojem fundamentals rozvetvujeme do kľúčových slov ako domov, rodina, mier, tradície, pamäť, sloboda, spravodlivosť, porozumenie, vzdelanie, príroda, krása...,“ vysvetľuje riaditeľka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra Darina Kárová. „Hodnoty budeme spoločne s divákmi hľadať nielen v uvedených dielach, ale aj vo vizuále, ktorý má podobu osemsmerovky. Interaktívna hra s kľúčovými slovami počas festivalu ešte väčšmi upozorní na dnes opomínané alebo zabudnuté hodnoty ľudí či vecí, ktoré budú obsiahnuté nielen v inscenáciách hlavného programu, ale aj v sprievodnom programe – v podobe filmov, výstav, happeningov, koncertov, diskusií,“ dodáva.

„Okrem činohry uvedieme aj pohybové divadlo, divadlo – film, predstavenie v znakovej reči nepočujúcich, diela inšpirované dokumentom alebo sci-fi, komédie okorenené iróniou, nadhľadom, politickým kontextom, ale aj vážne diela, ktoré zasiahnu a vzbudia emócie. Predstavíme niekoľko tvorcov, ktorí v Nitre na festivale ešte neboli. Všetky inscenácie hlavného programu sú autorským divadlom a originálne spracovávajú klasiku alebo súčasné témy,“ približuje Darina Kárová.

-----------------

Zahraničný program:

Právo na šťastie  
EnKnapGroup, Ľubľana, Slovinsko + Nature Theatre of Oklahoma, New York, USA
Autor a réžia:
Pavol Liška, Kelly Copperová

Divadelnú Nitru 2017 otvorí 22. septembra 2017 po prvý raz v histórii festivalu inscenácia zo Spojených štátov amerických. A vôbec po prvý raz sa na Slovensku predstaví aj tvorba Slováka Pavla Lišku. „Jeho“ súbor Nature Theater of Oklahoma z New Yorku, ovenčený newyorskou cenou Obie, je jedným z najznámejších svetových divadelných mien a špecializuje sa na experimentálne scénické diela. Na festivalové dosky prinesie inscenáciu Právo na šťastie, úvahu o povestnom americkom sne.

Herec a stolár Majer hovorí o stave svojej domoviny    
Studio Hrdinů, Praha, Česká republika
Autor: David Zábranský
Réžia: Kamila Polívková

Na stav spoločnosti, tentoraz u našich susedov, bude v programe Divadelnej Nitry reagovať aj jeden z najprecíznejších a najprovokatívnejších pohľadov na českú spoločnosť po Novembri ´89 z kultového pražského Studia Hrdinů. Herec a stolár Majer hovorí o stave svojej domoviny je momentálne hitom českej divadelnej scény. „Vlastenecká" sonda Davida Zábranského, držiteľa ceny Magnesia Litera ako Objav roka, sa provokatívne pýta aj na to, čo je Česko, kde sa Česko začína a kde sa končí, kto alebo čo nesie vinu za súčasnú nechuť Majera a jemu podobných k Česku?

 

Black Black Woods
Cirk La Putyka, Praha, Česká republika + Rootlessroot, Atény, Grécko
Réžia: Jozef Fruček, Linda Kapetanea

České divadelné umenie bude reprezentovať aj známy súbor Cirk La Putyka, ktorý sa spojil s gréckymi umelcami z formácie Rootlessroot. Ich Black black woods zavedie diváka do magického čiernočierneho lesa, kde sa odohráva priam antický a vo všetkých generáciách prítomný boj otca a syna, kruto nenávistný i krehko láskyplný vzťah rodiča a dieťaťa. Nezvyčajnú inscenáciu o večnej snahe prekročiť vlastný tieň a rodinné modely uvidíme v podaní skutočnej dvojice otca a syna – Rostislava Nováka staršieho a Rostislava Nováka mladšieho.
 

Zvizdaľ [Černobyľ – tak ďaleko, tak blízko]
Súbor Berlin (Antverpy, Belgicko)
Koncepcia: Bart Baele, Yves Degryse, Cathy Blisson

Jedinečný ľudský príbeh, takpovediac z konca sveta, prinesie na festival súbor Berlin z Belgicka. Ich Zvizďal [Černobyľ – tak ďaleko, tak blízko] sleduje veľmi starý manželský pár, ktorý žije osamotený v oblasti zamorenej radiáciou, kde od výbuchu v černobyľskej jadrovej elektrárni v roku 1986 akoby zastal čas. Namiesto úteku pred ekologickou katastrofou sa rozhodli zostať tam, kde žili ich predkovia, kde je ich zem aj zvieratá. Belgickí umelci ich v ukrajinskej dedine Zvizdaľ navštevovali päť rokov a v spojení divadla a filmu prinášajú príbeh o živote na hranici medzi prírodou a civilizáciou, ale tiež o samote, chudobe a napokon aj o láske k domovu.
 

Jedno gesto     
Teatr Nowy Varšava, Poľsko

Réžia: Wojtek Ziemilski
 
„Hranice môjho jazyka znamenajú hranice môjho sveta,“ hovorí filozof Wittgenstein. Čo sa však o svete môžeme dozvedieť z jazyka nepočujúcich? To prezradí dielo poľského divadla Teatr Nowy Jedno gesto. Štyria herci s rôznymi úrovňami sluchového postihnutia vtiahnu diváka do sveta, ktorý je iný ako svet francúzštiny, nemčiny alebo poľštiny. Inscenácia o komunikácii počujúcich s nepočujúcimi, o obyčajných veciach, s akými sa nepočujúci stretávajú vo svojom živote, ale aj o fascinácii osobitým spôsobom ľudského dorozumievania.
 
 

Slovenský program:

Jánošík
Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Slovensko
Autor: Mária Rázusová-Martáková
Réžia: Rastislav Ballek

V hlavnom programe Divadelnej Nitry 2017 sa predstaví aj unikátny site-specific projekt štvorice najvýraznejších slovenských nezávislých tvorcMýtus o čestnom junákovi, ktorého k zbojníčeniu dohnala krutá a skrivodlivá doba a ktorý našiel morálku práve v amorálnosti, patrí do kolektívneho vedomia Slovákov. Rastislav Ballek, jeden z najvýraznejších divadelných vizionárov Slovenska, siahol po hre, v ktorej sedliacky hrdina hovorí vo veršoch a naivný príbeh dostane filozofický ráz. Na Ballekovom javisku sa mieša gýč s konceptualizmom, brak s metafyzikou, apelatívno-emočné herectvo s performatívnym dianím. Zabudnutý text v podobe nezabudnuteľnej inscenácie.ov. Divadlo Pôtoň, Debris Company, Med & Prach a Sláva Daubnerová sa spojili, aby pod vedením Ivety Ditte Jurčovej a Michala Ditteho vytvorili dielo Miracles. Tri kilometre, tri hodiny, štyri súbory, štyri rôzne priestory – jazero, škola, kostol, lúka a nočné magické putovanie za zázrakmi, ktoré sa odohrá v jedinečnom projekte v bývalom kráľovskom meste Bátovciach.

------

Miracles
Divadlo Pôtoň, Debris Company, Med & Prach, Sláva Daubnerová, Slovensko
Autori projektu: Iveta Ditte Jurčová, Michal Ditte

Tri kilometre, tri hodiny, štyri súbory, štyri rôzne priestory – jazero, škola, kostol, lúka. Nočné magické putovanie zo štyroch častí za zázrakmi v jedinečnom projekte slovenských nezávislých tvorcov – autorských tímov Divadla Pôtoň, Debris Company, Med &Prach, Slávy Daubnerovej. Kúzlami a čarami nás unesú do sveta snového a magického, kde zázraky stále existujú a svet má ešte nádej.

------

Posadnutí
Divadlo Alexandra Duchnoviča Prešov, Slovensko
Autor: Fjodor Michajlovič Dostojevskij:
Réžia: Braňo Mazúch

Dostojevského Besy už nie sú apokalyptickými vojakmi anarchie a smrti, ale Posadnutými, ktorí sa chorobne desia dospieť a trpia nedostatkom lásky. Čo ich obklopuje, si nevšímajú, po čom túžia, to ich ničí. Dostojevského paradox ľudského bytia sa odohráva v rodinnom prostredí divákovi takmer na dotyk. Kozmická dimenzia sa odzrkadľuje len v ustráchaných pohľadoch neistých antihrdinov. Živá hudba a vášnivé herectvo skvelých rusínskych umelcov ešte väčšmi zosilnia autentickosť javiskového bytia rozorvaných duší.

------

Vojna nemá ženskú tvár
Slovenské komorné divadlo Martin, Slovensko
Autor: Svetlana Alexijevič
Réžia: Marián Pecko

Víťazná inscenácia festivalu Nová Dráma 2017 podľa jedinečnej dokumentárnej prózy laureátky Nobelovej ceny za rok 2015. Emotívne výpovede žien, ktoré sa zúčastnili v Druhej svetovej vojne ako vojačky Červenej armády, bojujúce často aj v prvej línii. Nemali čas premýšľať o rodových stereotypoch a úlohách – kto je zodpovedný za hniezdo a kto za meč. Zamlčaná, tabuizovaná téma žien-bojovníčok, ktoré ožijú v citlivo-sugestívnom podaní martinských herečiek.

------

Elity
Slovenské národné divadlo – Činohra, Bratislava, Slovensko
Réžia: Jiří Havelka

Ironicko-sarkastické predstavenie o tom, ako vznikla vrstva mocných, ktorí aj dnes vládnu Slovensku. Ľahké prerozprávanie neuveriteľného, okorenené trpkým humorom. Nepríjemné anekdoty o tom, aké ťažké je rozpoznať pravdu od klamstva, kompromis od amorálnosti, prežitie od kolaborácie. Polominulosť je najbolestivejšia, ešte stále sme príliš dotknutí a pritom tak túžime po jasnozrivosti.

Herecké hviezdy SND v rolách a polohách, ako sme ich ešte nevideli.

------

Stalker (podľa románu Piknik pri ceste)
Teatro Tatro, Slovensko
Autor: Boris a Arkadij Strugackí
Réžia: Ondrej Spišák

Svet degeneruje. Je ešte niečo, čo môže zastaviť pád ľudstva? Môže to urobiť zázračná guľa, ktorá dokáže splniť každému akékoľvek prianie? Zachráni takáto guľa ľudstvo alebo urýchli jeho zánik? Inscenácia Stalker otvára mnohé filozofické otázky na hranici medzi apokalypsou a nádejou na prežitie. Na Divadelnej Nitre bude uvedená v premiére a pri pr íležitosti 25. výročia založenia Teatra Tatra. 

------------------

Vstupenky si zakúpite na (predpredaj.sk)