Ceny z Fest Anče 2021: Polka-Dot Boy a Sanctuary

14. ročník Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča pozná víťazov. Ocenené filmy hovoria o predispozíciách, osude či rodinných odkazoch – čím mimovoľne nadväzujú na tohtoročnú festivalovú tému: Tradície.

blog

Celkovým víťazom a držiteľom ocenenia Anča Award za najlepší krátky animovaný film sa stal francúzsky film Polka-Dot Boy (Bodkovaný chlapec) od režisérky Sariny Nihei z roku 2020. Čestné uznanie v rovnakej kategórii získal juhokórejský film KKUM (Sen) režiséra Kangmina Kima, ktorý získal ocenenia aj na ottawskom festivale animácie a na festivale SXSW. Cenu Anča Award za najlepší slovenský animovaný film získala študentka FAMU Eva Matejovičová za film Sanctuary (Azyl).

Víťazi boli vyhlásení na slávnostnom ceremoniáli v nedeľu 4. júla v Novej Synagóge, ktorý mohli diváci sledovať na online streame. Všetky víťazné filmy, aj ďalší festivalový program, môžu diváci vidieť na online.festanca.sk až do 11. júla.



Vzorce a ich (ne)narúšanie

Víťazný film Fest Anče 2021 Polka-Dot Boy (Bodkovaný chlapec) v jemne hororovej atmosfére rozpráva, ako tomu napovedá aj samotný názov, príbeh o chlapcovi, ktorý má na rukách bodkovanú chorobu. Po čase sa však dozvedá o spojení medzi jeho chorobou a existenciou tajomnej náboženskej sekty. Hlavná festivalová porota v zložení estónskej animátorky a zakladateľky festivalu Animist Mari Kivi, čilského animátora Joaquína Cociñu a výhercu minuloročnej ceny Anča Award za najlepší krátky animovaný film Osmana Cerfona, ocenila na filme, že „môže mať toľko interpretácií, koľkokrát si ho človek pozrie“. Porota dodala, že na filme oceňuje aj jeho zmysel pre rytmus a schopnosť evokovať rozprávanie v rozprávaní. 

Porota udelila čestné uznanie čierno-bielemu stop-motion animovanému filmu KKUM (Sen) z Južnej Kórey, ktorý na animáciu využíva polystyrén. Pritom zobrazuje prepojenie medzi životnými udalosťami hrdinu a snami jeho matky. Matka ochraňuje svojho syna skrz modlitby i sny, na ktoré sa syn spolieha viac ako na akékoľvek náboženstvo. Porota film ocenila za „svieži technický prístup, ktorý sa len tak nevidí“.

Ocenenie Anča Award za najlepší študentský animovaný krátky film udelila hlavná porota ruskému filmu Naked (Nahý). Animovaná snímka s atmosférou postsocialistického noir rozpráva príbeh o chlapovi z Východnej Európy, ktorý sa po nehode v laboratóriu stane superhrdinom – bez toho, aby ním chcel byť. Chce si žiť svoj život po svojom, ako predtým, a nechce zachraňovať svet pred zloduchmi. Porota vyzdvihla v tejto 3D animácii od režiséra Kirilla Khachaturova jeho schopnosť transformovať niečo, čo je väčšinou považované za chybu, na niečo krásne a jemné.

Špeciálne uznanie v študentskej kategórii získal film Ten, twenty, thirty, forty, fifty miles a day (Jeden, dva, tri kilometre) od režiséra Mathieua Georisa, ktorý rozpráva o slimákoch, nočnom pomočovaní sa a detských spomienkach. „Film rozpráva subtílny príbeh zrelým, originálnym a dômyselným spôsobom,“ vyzdvihla na filme porota.

Témy ocenených filmov – návrat do detských čias, vyrovnávanie sa s novými superschopnosťami, náboženský kult, ale aj skúmanie vzťahu matky a syna – akoby svojvoľne narážali aj na tohtoročnú festivalovú tému, ktorou sú Tradície. Hlavná porota vyzdvihla vysokú úroveň filmov vybratých do súťaže a zdôraznila, že výber výhercov vôbec nebol ľahký.



Slovenské ocenenia

V slovenskej súťaži tohto roku zvíťazil film Sanctuary (Azyl) od Evy Matejovičovej z dielne pražskej FAMU, ktorý líči príbeh záchranárky zvierat. Popri tom sa zameriava aj na mikro príbehy adoptovaných hendikepovaných zvierat. Porota v zložení Katarzyny Gromadzkej (organizátorka poľského Animarkt fóra), čilského animátora Cristóbala Leóna a slovenského animátora Martina Smatanu na filme ocenila, že ide o „osobný príbeh, ktorý vychádza priamo zo srdca“. Dodala, že film predostiera silný odkaz, podporený emóciou a vtipnými momentmi. Čestné uznanie v kategórii slovenských filmov dostal Home Sweet Home (Domov, sladký domov) od vlaňajšieho víťaza súťaže Davida Štumpfa, ktorý zobrazuje pandemické časy, no pozerá sa na ne odťažito, s istou dávkou humoru a nadhľadu.

Videoklipy a film pre deti

Spomedzi 24 videoklipov z celého sveta si tento rok odniesol Anča Award za najlepší animovaný videoklip slovenský počin režiséra Matej Mihályiho za klip Prezident Lourajder – Osud. Porota v zložení novinára Jaira Salvadora Floresa Alvareza alias Kropka, Katarzyny Gromadzkej a animátorky Thịnh Nguyễn sa zhodla na tom, že „videoklip prezentuje bohaté vizuálne referencie a filozofické metafory.“ Taktiež dodala, že ide o perfektnú kombináciu hudby a vizuálu.

Čestné uznanie v súťaži videoklipov získal Devours – Garnet Graves od animovaného kolektívu Flavourcel.
Tradične zasadla aj detská porota, aby rozhodla o ocenení Anča Award za najlepší krátky animovaný film pre deti. Tohto roku však porota zasadla o čosi skôr – nie priamo na festivale, ale v Materskej škole Stálicova 2 v Bratislave, kde deti udelili cenu krátkemu animovanému filmu Om Nom Nom… (Mňami hami…) od autorov Minato Matsuda, Haruna Ueno a Tomoko Taiga. Film je o hladnom dinosaurovi, ktorý jedného dňa zje v džungli veľmi divné vajce.

Tohtoročný program Fest Anče i výber ocenených filmov vyzdvihuje aj riaditeľka festivalu Ivana Sujová. „Mám nesmiernu radosť z tohtoročného výberu filmov, pretože je veľmi rôznorodý a kvalitný. Vyzdvihla by som nielen vysokú úroveň prezentovaných filmov, ale aj snahu umelcov pátrať po nových výrazových prostriedkoch, či animačných technikách. Obzvlášť som rada aj zo zastúpenia slovenskej tvorby v medzinárodnom kontexte ocenených filmov. Videoklip Prezident Lourajder – Osud od Mateja Mihályiho je jasným dôkazom toho, že slovenská animácia patrí do tej svetovej.“

Fest Anča 2021 pokračuje až do 11. júla

Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2021 sa koná tento rok v hybridnej podobe – naživo aj online. Naživo sa uskutočnil, ako každý rok, v Novej Synagóge v Žiline a na Stanici Žilina-Záriečie od 1. do 4. júla. V online podobe pokračuje až do 11. júla. Program je možné sledovať na adrese online.festanca.sk. Streamovaná verzia Fest Anče ponúka takmer kompletný filmový obsah, vrátane všetkých súťažných sekcií a víťazných filmov, celovečerných snímok a špeciálneho detského pásma pre najmenších divákov. Lístky sú dostupné v podobe online permanentky na celý festival alebo ako jednorazové lístky na dospelácky a detský program.

Víťazi Anča Awards 14. ročníka Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča 2021

Best Animated Short: Sarina Nihei – Polka-Dot Boy (Francúzsko, 2020)
Animated Short Special Mention: Kangmin Kim – KKUM (Južná Kórea, 2020)
Best Student Animated Short: Kirill Khachaturov - Naked (Rusko, 2019)
Student Animated Short Special Mention: Mathieu Georis - Ten, twenty, thirty, forty, fifty miles a day (Belgicko, 2020)

Best Animated Music Video: Matej Mihályi – Prezident Lourajder – Osud (Slovensko, 2021)
Music Video Special Mention: Flavourcel – Devours – Garnet Graves (Kanada, 2019)
Best Slovak Animated Short: Eva Matejovičová – Sanctuary (Česká republika, 2021)
Slovak Animated Short – Special Mention: David Štumpf – Home Sweet Home (Česká republika, 2020)
Best Animated Short for Children: Minato Matsuda, Haruna Ueno, Tomoko Taiga – Om Nom Nom... (Japonsko, 2019)

O Fest Anči

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka. Cieľom festivalu je prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru. Festival sa snaží zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať svoje publikum o rôznych podobách animácie.
Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2021 finančne podporil Audiovizuálny fond. Festival bol finančne podporený z Fondu LITA. Tematický fokus Tradície v rámci Fest Anča 2021 je súčasťou implementácie projektu Študentské fórum Fest Anča.

Projekt „Študentské fórum Fest Anča“ získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 120 609 € prostredníctvom Grantov EHP. Projekt bol spolufinancovaný v sume 18 091 € z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Cieľom projektu je práca s publikom, medzinárodná mobilita a prepojenie škôl z Európy, zdieľať vedomosti a zručnosti a porovnať spôsoby výučby animácie v odlišných častiach Európy.