Cenu Anasoft litera 2021 získala Barbora Hrínová

V utorok 12. októbra 2021 sme sa dozvedeli meno laureátky 16. ročníka prestížnej slovenskej literárnej ceny za pôvodnú prózu Anasoft litera. Získala ju Barbora Hrínová za debutovú zbierku poviedok Jednorožce z vydavateľstva ASPEKT.

blog

Laureátku vybrala spomedzi 165 hodnotených pôvodných slovenských prozaických kníh päťčlenná odborná porota, ktorú tento rok tvorili česká spisovateľka, literárna historička, scenáristka a prekladateľka Radka Denemarková, poetka, prekladateľka, filmová kritička a teoretička Mária Ferenčuhová, publicista a literárny kritik Patrik Garaj, poľský literárny vedec Rafał Majerek a literárna vedkyňa Marta Součková. 

„O knihe, ktorá získala tohtoročnú cenu Anasoft litera, sa nerozhodovalo jednoducho. V najužšom výbere skončila silná, kvalitatívne vyrovnaná trojka. O výbere laureátky rozhodli veľmi jemné detaily, predovšetkým zvýšená autorská vnímavosť a schopnosť zosilňovať – dúfajme – aj čitateľskú citlivosť,“ približuje svoje rozhodnutie odborná porota, ktorá viac ako štyri hodiny viedla diskusiu zameranú primárne na kvalitu nominovaných kníh. 



Barbora Hrínová vyštudovala dramaturgiu a scenáristiku na VŠMU v Bratislave, kde v súčasnosti pedagogicky pôsobí v Ateliéri scenáristickej tvorby. Zároveň absolvovala výskumné pobyty v Gruzínsku a ako držiteľka Fulbrightovho štipendia štúdium na univerzite v Kalifornii. Spolupracovala na viacerých televíznych seriáloch a reláciách. Pre RTVS a Český rozhlas pripravila niekoľko rozhlasových dokumentov a fíčrov. Jednorožce sú jej knižným debutom. Ako prezradila, postavy ocenenej zbierky poviedok sú „jednorožce alebo tzv. veční hľadači. Sú to ľudia istým spôsobom odlišní, prípadne ich tak vníma okolie. Pritom sa len snažia o také veci ako všetci ostatní, napríklad o lásku, vzťah, akceptáciu alebo nejaké porozumenie.“ 

„To, čo je nebadateľné a často považované za periférne alebo menejcenné, sa v knihe Barbory Hrínovej Jednorožce dostáva do centra pozornosti,“ vyzdvihla odborná porota. „Hrínová nám ukazuje, že krehkosť, ktorú máme tendenciu prehliadať, môže byť hodnotou. Citlivosť v jej debutových poviedkach nie je prezentovaná ako zlyhanie, ale je presvedčivo tvarovaná ako základný atribút ľudskosti. Hrínová píše o inakosti, neexotizuje ju však ani neexploatuje, a práve preto nám umožňuje prijať rozličné spôsoby života či hľadania identity.“

Laureátka Anasoft litera 2021, Barbora Hrínová, získala cenu honorovanú sumou 10 000 eur a zároveň hmotnú cenu od dizajnérky Mii Čopíkovej, ktorú autorka nazvala Najväčšia mágia je vždy ukrytá vo vnútri. Je vyrobená z nepotrebných odrezkov skla a zrkadiel. Jednotlivé vrstvy sú lepené na seba tak, že pripomínajú knihu aj s jej listami. Vo vnútri je ukrytý nápis: Anasof litera 2021.

Krátky film o knihe Jednorožce si môžete pozrieť na stránke:



V archíve Rádia Devín si vypočujte Čítanie na pokračovanie z knihy Jednorožce v interpretácii Zuzany Kyzekovej.

Okrem hlavného ocenenia bola opäť udelená aj Cena čitateľov, ktorú tento rok získala Veronika Šikulová za román-neromán Tremolo ostinato z vydavateľstva SLOVART. Kniha s názvom požičaným z hudby je voľným rozprávaním o hudbe, písaní, vzťahoch a rodine. V autorkiných slovách sú tí, ktorí boli v jej blízkosti, ale aj tí, ktorí ju stále obklopujú. „Písaný text je úkaz, niekedy kopec, otrasná skúsenosť, krajina, ktorá nemá mapu, odbočeniami sú metafory, skratkou trebárs rým, zavše nastavuje nohu, a keď si myslíte, že ste stratení, prišli ste do cieľa,“ dočítate sa na strane 229 v poviedke Drozdy už maľujú vajká. 

O svojej tvorbe a knihe Tremolo ostinato rozpráva Veronika Šikulová aj v nasledovnom videu.



Vypočujte si Čítanie na pokračovanie z knihy Tremolo ostinato v interpretácii Ivany Kováčovej.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú primárne občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. V prípade, že v ostatnom ročníku literárnej ceny nebola niektorá próza v zozname hodnotených kníh, je automaticky zaradená do zoznamu nasledovného roka. 

V marci 2021 vybrala porota v prvom kole zo všetkých publikovaných prozaických kníh desať, ktoré boli prezentované na festivale litera fest, na besedách a autorských čítaniach v slovenských kultúrnych centrách a kníhkupectvách v rámci projektu Anasoft litera uvádza, ale aj formou ďalších aktivít občianskeho združenia ars_litera. 5. októbra vybrala odborná porota do finále nasledovných päť kníh: Barbora Hrínová: Jednorožce (ASPEKT 2020), Jana Juráňová: Naničhodnica (ASPEKT 2020), Richard Pupala: ženy aj muži, zvieratá (Lindeni 2020), Veronika Šikulová: Tremolo ostinato (Vydavateľstvo SLOVART 2020), Alta Vášová: Odlety (F. R. & G. 2019). 



Aktuálny ročník ceny Anasoft litera sa nekončí slávnostným ceremoniálom. V súčasnosti sa pripravujú prezentácie víťazných kníh ceny Anasoft litera a Ceny čitateľov. V decembri na festivale Autoriáda sa vyhlási absolútny laureát alebo laureátka ceny René – Anasoft litera gymnazistov. 

Podujatia občianskeho združenia ars_litera z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Generálnym partnerom ceny Anasoft litera je softvérová spoločnosť ANASOFT. Ďakujeme za podporu aj ďalším partnerom a mediálnym partnerom. 

Záznam online streamu z udeľovania cien Anasoft litera 2021 je dostupný na YouTube kanáli literárnej ceny Anasoft litera a na jej facebookovej stránke.

Krátke životopisy poroty si môžete prečítať na stránke

Zoznam laureátok a laureátov ceny Anasoft litera