Blíži sa 5. ročník severskej filmovej lekcie Scandi

V poradí piaty ročník prehliadky súčasných severských filmov Scandi prinesie od 16. januára 2019 do slovenských kín kvalitný výber noviniek, a taktiež v repríze niekoľko atraktívnych titulov z islandskej, dánskej, švédskej, nórskej a fínskej produkcie.
blog

Sekcie: Scandi premiéry, Scandi proti xenofóbii, Best of Scandi a Scandi Kids.

„V čom to je, že nás škandinávska kinematografia tak magnetizuje? A prečo sú napr. v susednom Česku hneď tri prehliadky severského filmu a každý dobrý filmový festival zaraďuje pravidelne do programu  novinky škandinávskej kinematografie, alebo hneď celú sekciu? Nejde o náhodu, ale o trend. O filmovú kvalitu, ktorá sa nedá popísať a asi ani kopírovať. Severská filmová autentická atmosféra je zrejme tým efektom, ktorý nám tak veľmi na severských filmoch lichotí a ktorý nám tak chýba v našej kinematografii“, hovorí Ivan Hronec, CEO spoločnosti Film Europe.

Nové a aktuálne filmy
„Scandi sa na rozdiel od iných severských prehliadok zameriava na nové a aktuálne filmy. Fokusom tohto roku je Island a kľúčový film Woman at War režiséra Benedikta Erlingssona, ktorého vlastne Scandi pre Česko a Slovensko jeho prvým filmom (O koňoch a ľuďoch, 2013) objavilo. Film už má hlavnú cenu sekcie z Týždňa kritikov v Cannes, ale aj Lux Prize a určite budeme o ňom ešte počuť. Rovnako ako o “povianočnej” komédii Sviatky pokoja a mieru dánskej herečky a režisérky Papriky Steen, alebo o Amatéroch  – podľa  Filmového festivalu v Göteborgu - najlepšom škandinávskom filme roku 2018. Snažíme sa vybrať a predstaviť menej, ale kvalitu a kvalitne“, dodáva Ivan Hronec.

Slávnostné zahájenie 5. ročníka Scandi sa bude konať v Kine Film Europe 16. januára 2019, otváracím filmom je snímka Woman at War.

Hrdinka filmu je ženou dvoch tvárí – v civilnom živote usporiadaná postaršia dáma, ktorá diriguje miestny spevokol, v tajnom odvážna ekoteroristka, ktorá svojimi zručnými sabotážami udivuje celý Island.

„Čo nám vlastne ostáva tvárou v tvár v neodvratnej globálnej katastrofe? Čím môže jednotlivec zmeniť beh sveta a čeliť pocitu bezmocnosti? Islandský režisér Benedikt Erlingsson dokáže o ťaživej téme vypovedať poeticky, zrozumiteľne a s bystrým nadhľadom. Práve charakteristicky hraničný severský humor, ktorý búra konvencie a dotýka sa pálčivých záležitostí západnej civilizácie, je prítomný v mnohých filmoch z prehliadky. Či už sú severské tváre smrteľne vážne, alebo sa potmehúdsky škľabia, jedno je isté: z pamäte ich tak ľahko nedostanete. Vitajte v chladnom svete samotárov, ktorí nás učia ľudskej vrúcnosti“ , hovorí Vít Schmarc, dramaturg Scandi.

Do sekcie Scandi premiéry je taktiež zaradená trpká komédia dánskej režisérky a herečky Papriky Steen Sviatky pokoja a mieru, o tom, že rodina je najväčšie požehnanie… aj prekliatie. Švédsku súčasnú komédiu reprezentuje snímka režisérky Gabriely Pichler Amatéri, v ktorej sa dve imigrantky rozhodnú nakrútiť reklamné promovideo o svojom tak trochu ospalom mestečku. Dráma Goliáš švédskeho režiséra Petera Grönlunda rozpráva príbeh sedemnásťročného Kimmieho, od ktorého sa očakáva, že nadviaže na kriminálnu činnosť svojho práve uväzneného otca. Celkom výnimočný divácky zážitok v tejto sekcii rozhodne ponúka snímka mladého iránsko-švédskeho režiséra Aliho Abbasiho Hranica, ktorá si odniesla z festivalu Cannes 2018 cenu Un certain regard. Táto multižánrová snímka je tvrdým, zvráteným, šokujúcim a podvratným podobenstvom o tolerancii k odlišnostiam.  Jedinečne sa v nej spája realistická dráma a severský mýtus.

V sekcii Scandi proti xenofóbii bude uvedený emotívny slovenský dokument Švédi z osady slovenskej režisérky Kataríny Farkašovej, mapujúci osudy 3 rómskych chlapcov, ktorých si adoptovali švédski rodičia. Ďalšími filmami sú Utøya, 22. júla – strhujúca dráma  Erika Poppeho inšpirovaná  skutočnými  udalosťami, ktoré sa stali v tento tragický deň v r. 2011 na nórskom ostrove, a Levie srdce - príbeh prerodu radikálneho neonacistu od fínskeho režiséra Domeho Karukoskiho.

Stálou súčasťou prehliadok Film Europe je sekcia Best of..., do ktorej sú zaradené divácky najzaujímavejšie filmy z minulých ročníkov. V Scandi 5 tvorí túto sekciu čierna komédia Boj snežného pluhu s mafiou so Stellanom Skarsgårdom v hlavnej úlohe, fínska dráma o manipulatívnej žene Potvora  a príbeh o vzťahu človeka a koňa zasadený do čistej islandskej prírody režiséra  spomínaného otváracieho filmu Benedikta Erlingssona O koňoch a ľuďoch.

Už tradične je do programu prehliadky severského filmu zaradená aj sekcia Scandi deti s filmami pre menšie i väčšie deti - dánska animovaná rozprávka Neuveriteľný príbeh o obrovskej hruške, filmová adaptácia knihy pre deti od slávneho nórskeho spisovateľa Jo Nesbø : Časovaňa doktora Proktora a dobrodružný fantasy príbeh Bosorkina dcéra.