Biela noc tento rok predsa len symbolicky predstaví niekoľko autorských projektov

Napriek nepriaznivej pandemickej situácii budete môcť stretnúť v uliciach Bratislavy a Košíc aspoň symbolické fragmenty zrušeného festivalu.

blog

„Rozhodnutie, že sa Biela noc tento rok neuskutoční bolo pre nás, organizátorov, veľmi ťažké. Už rok na festivale intenzívne pracujeme, a aj preto sme sa rozhodli spraviť aspoň symbolickú "pandemickú" verziu, ktorá bude intímnejšia ale o to vrúcnejšia,“ hovorí Zuzana Pacáková, riaditeľka festivalu. V bratislavských a košických uliciach si preto niekoľko plánovaných inštalácií nájde svoje miesto v podobe dlhodobejších výstav alebo rôznych menších performance a projektov vo verejnom priestore, o ktorých budú organizátori postupne informovať cez svoje sociálne siete. Predstavme si prvé z nich.

Kuvyt - príbeh šiestich kontajnerov.
Už od polovice augusta možeme v Bratislave vidieť netradičné zásahy do verejného priestoru prostredníctvom šiestich kontajnerov s názvom KUVYT, z dielne vizuálneho umeleca Luba Mikleho.
Inštalácia odkazuje na aktuálne témy kultúrnej identity, životného prostredia a ďalších spoločensko-sociálnych problémov. Predstavuje akési industriálne vyhliadky na mesto, fragmentáciu urbánnej krajiny. „Objekty v tejto fáze vytvárajú kompozične pomyselný trojuholník, v ktorom sa rozprestiera centrum Bratislavy. Po zotmení sa geometrické priezory objektov automaticky rozsvecujú a umožňujúcu tak divákom pátrať po nových horizontoch,“ hovorí Mikle.

Projekt má tri fázy. Momentálne môžete samostatné objekty navštíviť na Slavíne, Tyršovom nábreží, Zámockých schodoch, na Devíne a pri Danubiane. Šiesty kontajner je mobilný a slúži na komunitno-charitatívne účely. V druhej fáze (2.10. - 15.10. 2020) bude panoramatická kompozícia všetkých objektov umiestená na Rázusovom nábreží, kde vytvorí zaujímavý dialóg s návštevníkmi pozdĺž Dunaja. Následne sa jednotlivé kontajnery spoja do monumentálnej sochy v kontraste s historickou architektúrou mesta. Tieto dočasné priestory budú zároveň hostiť rôzne vystúpenia, koncerty a iné umelecké vstupy. Vždy po zotmení svetlo zmení ich dennú podobu. Informácie o jednotlivých vystúpeniach a fázach nájdete na sociálnych sieťach Bielej noci.

Osie Hniezda ako metafora dnešného sveta.
Výstava Mareka Kvetana s názvom Fyzická nemožnosť ticha v nepokoji mysle prinesie nový pohľad na dnešnú civilizáciu prostredníctvom nadrozmerných objektov osích hniezd, doplnených o expresívnu zvukovú stopu. Inštalácia ponúkne aj celkovú transformáciu výstavného priestoru prostredníctvom svetla a zvuku. Kvetan tak v priestore SODA Gallery vytvorí jedinečné prostredie, podčiarkujúce efekt vybudenia, obrany a agresie ako paralelu k aktuálnym spoločnenským témam. Výstava bude otvorená od 2.10.2020 do 23.10. 2020, stredy, štvrtky a piatky od 14:00 do 18:00 na Školskej 10 v Bratislave.

Kultúra volá o pomoc!
Ako vyjadrenie solidarity všetkým tvorcom v kreatívnych odvetviach bude v oboch mestách premávať električka s názvom SOS KULTÚRA od tvorcov Archtung & Róbert Slimák & Daniel Horňák. Ide o varovný signál vyslaný do všetkých smerov spoločnosti, ktorý má za cieľ vizuálne upútať pozornosť na jeden z momentálných pálčivých problémov spôsobených pandémiou. Ignorovanie volania o pomoc by mohlo značne nalomiť étos našej kultúrnej identity. Ako malá krajina dokážeme práve umením a kultúrou prispieť do európskeho spoločenstva rovnakým dielom ako veľké štáty. Mobilná svetelná inštalácia v električke zažiari po zotmení 2.10. v Bratislave a 9.10. v Košiciach, v centre mesta. 

Plastická hra svetla a tmy v podzemí Východoslovenskej galérie.
Výstava s názvom Dark Lightening predstaví najnovšie diela vizuálnych umelcov Viktora Freša, Mareka Kvetana a Martina Lukáča. Svetlo sa v nej stáva hlavným výrazovým prostriedkom, hmotou formujúcou jednotlivé objekty v priestore, ktoré zjednocuje princíp hravej kompozície, prvky vtipu a irónie a zdanlivo jednoduché skladanie tvarov, farieb a významov. Spolu s umelcami vás Biela noc srdečne pozýva na vernisáž 8. októbra o 18:00 vo Východoslovenskej galérii na Hlavnej 27 v Košiciach. Výstava potrvá do 15. novembra 2020.

Kresliacim vozíkom v Košiciach nielen na nákupy.
Drawing cart je pridodzené spojenie dvoch projektov: Jurajovho Shopping Cart Project, čo je súčasťou projektu MestoCity a projektu Sandwalker od Nory Jongen. Autori skúmajú potenciál nákupného vozíka ako nástroja na aktivovanie verejného priestoru. Prostredníctvom rôznych vylepšení môže vozík plniť viacero funkcií. Napríklad vytváranie dočasných kresieb pieskom alebo iným sypkým materiálom na chodník. V rámci Bielej noci je potenciál Kresliaceho vozíka ešte podporený o fosforujúci granulát, UV svetlo a projekciu, na mieru vytvorených pre priestor galérie Alfa v Kasárňach/Kulturpark. Výsledkom je multimediálne priestorové dielo, ktorého spolutvorcovia sú aj samotní návštevníci. Príďte si zakresliť do Kasární od 9. do 11. októbra, v čase od 16:00 do 20:00.