Be2Can odštartuje s opitou drámou Chlast s Madsom Mikkelsenom.

 V poradí siedmy ročník Be2Can ponúkne sedem noviniek a päť úspešných filmov z minulých rokov. Od 23. do 29. novembra počas plnohodnotnej online verzie na platforme Edisonline.sk. Ako bonus získajú diváci zdarma prístup k službe, ktorá v tejto chvíli ponúka viac než 250 filmov. 

blog

“Pozývať dnes divákov do kina vyžaduje zodpovednosť. Hygienickú aj programovú. Ak už majú prísť, musí to byť akcia a filmy, ktoré stoja za to. Napriek prekážkam a neistote máme reprezentatívnu skupinu filmov z tohtoročného „živého“ Berlinale, z online Cannes aj z minulých Benátok. Nevzdali sme sa. Ale Be2Can, rovnako ako všetky filmové akcie aj distribučné spoločnosti, musí dnes prejsť zmenou.” tvrdí CEO spoločnosti Film Europe Ivan Hronec. 

Be2Can odštartuje dánsky film režiséra Thomasa Vinterberga Chlast s hercom Madsom Mikkelsonom v hlavnej úlohe. Snímka získala Cannes Label, pretože sa dostala do oficiálneho výberu na festivale v Cannes. Film sa zaoberá teóriou, že sa rodíme s malým množstvom alkoholu v krvi. Nadväzujúcim filmom je v minulosti úspešná Vinterbergova Komúna

Severskú kinematografiu ďalej reprezentuje film Roya Anderssona, škandinávskej režisérskej legendy. O nekonečnosti mal úspech počas minuloročných Benátok, kde získal Strieborného leva za najlepšiu réžiu. Prehliadka tak prepojí premietanie s ďalším úspechom Anderssona - nositeľom Zlatého leva - filmom Holub sedel na konári a premýšľal o živote.

Už tradične podujatie ponúkne aj výhernú snímku. Tento rok to bude film iránskeho režiséra Mohammada Rasoulofa Niet zla medzi nami, ktorý si na Berlinale prevzal Zlatého medveďa. Uvedený bude aj ďalší víťaz tejto ceny, a to film Taxi Teherán z roku 2015.  



Z posledného Berlinale sa dostal do výberu aj najnovší film od nemeckého režiséra Christiana Petzolda pod názvom Undine. Urbanistická romanca na pozadí prastarého vodného mýtu získala cenu pre najlepšiu herečku Paulu Beer. K filmu sa viaže predošlý Petzoldov film Tranzit, ktorý prekvapil úžasným prekrývaním časových a politických pásiem.  

To, že sa Be2Can nebojí experimentov potvrdzuje výber najnovšieho filmu Gaspara Noého pod tajuplným názvom Lux Æterna. O tejto snímke sa hovorí, že je to najlepší nedistribuovateľný film. Tento stredometrážny netradičný konceptuálny film bude svojím ohýbaním konvenčného jazyka tematicky spojený s Godardovým filmom – Kniha obrazov.

Do portfólia siedmeho ročníka Be2Can 2020 napokon zapadol aj film Pravda. Vo filme sa po prvýkrát vedľa seba ocitnú dve francúzske herecké ikony Catherine Deneuve a oscarová Juliette Binoche. Snímku nakrútil japonský režisér Hirokazu Koreeda. Ide o miestami komické, ale najmä búrlivé stretnutie slávnej matky a jej dcéry. Pár k filmu bude tvoriť melodráma Kto si myslíš, že som, ktorá odkrýva zvodnú a pritom desivú realitu sociálnych sietí. 

Edisonline.sk je prvá online festivalová videotéka, ktorá ponúka mesačné predplatné za cenu jedného lístka do kina. Záujemca si bude môcť zakúpiť jednotlivé dni alebo celý týždňový festival Be2Can 2020. Ten bude kopírovať fungovanie klasického festivalu a uvedie premiérové tituly v presne určený deň a hodinu. Ako benefit získava záujemca zdarma prístup k službe Edisonline v závislosti od veľkosti balíčka. Okrem premiérových titulov, tak získa prístup k viac ako 250 filmom, ktoré sa v službe momentálne nachádzajú a zároveň bude môcť sledovať 2 exkluzívne TV kanály Film Europe Channel a Film Europe +.