Ako znie naša planéta? Započúvajte sa do zvukov SoundCampu

Chcete spoznať čarovné prostredie sadu Schaubmarovho mlyna v Pezinku trochu netradične? V nedeľu 2. mája 2021 sa budete môcť započúvať do atmosféry mlynského sadu vďaka zvukovému prenosu experimentálneho hudobného vydavateľstva mappa v spolupráci s Dávidom Petrášom, ktorý sa uskutoční v rámci celosvetovej udalosti na Deň ranného spevu vtáctva.

blog

Prvá májová nedeľa je známa tiež ako International Dawn Chorus Day, teda Deň ranného spevu vtáctva. Pri tejto príležitosti si každoročne všetci nadšenci – laici spoločne s ornitológmi a so záujemcami o rôzne druhy mimoľudskej komunikácie nastavia budík na východ slnka, aby sa mohli oddávať spoločnému počúvaniu. Vytvoria si dočasný kemp, obsadia najbližšiu opustenú budovu, presunú sa do svojho obľúbeného biotopu, alebo aspoň otvoria okná vo svojej spálni. 

V nedeľu 2. mája na túto tradíciu nadviažeme v sade pezinského Schaubmarovho mlyna. Zvuk ranných vtáčích spevov a špecifickej atmosféry mlynského sadu budeme zdieľať prostredníctvom online prenosu. O zvukový prenos sa postará experimentálne hudobné vydavateľstvo mappa v spolupráci s Dávidom Petrášom, audiovizuálnym umelcom a propagátorom zvukového prostredia pohraničných oblastí – rôznych mokradí, slatín a močiarov. Zámerom nie je sprostredkovať čo najčistejší zvuk bez externých ľudských vplyvov a akustického smogu, ale skôr nájsť miesto ich prekrývania a obojstranného pôsobenia.

„Samozrejme odporúčame posluch priamo v teréne, kdekoľvek si vyberiete. Pre všetkých, ktorí nemajú tú možnosť, poprípade sa chcú preniesť priamo do mlynského sadu v Pezinku, bude k dispozícii online stream od 4:30 do 6:00 v nedeľu ráno na Facebooku Schaubmarovho mlyna,“ pozýva zakladateľ a kurátor vydavateľstva mappa Jakub Juhás.

Prenos zo Schaubmarovho mlyna je súčasťou celosvetovej udalosti SoundCamp, akéhosi planetárneho koncertu zastrešeného kolektívnou platformou Reveil, ktorá spája streamerov z celého sveta. Počnúc sobotou 1. mája, bude hlavný zvukový kemp v južnom Londýne neďaleko greenwichského poludníka spravovať zvukové vysielania z celého sveta.
Od východu slnka bude postupovať od mikrofónu k mikrofónu a sledovať vlnu zosilneného zvuku. V priebehu 24 hodín tak budete môcť počuť ako znie naša planéta.

Celosvetový zvukový stream si budete môcť vypočuť na webe platformy Reveil.
Viac informácií o programe nájdete

Samostatný prenos zo sadu Schaubmarovho mlyna bude k dispozícii na Facebooku.
Iniciatíva „otvorených mikrofónov“ po celom svete Locus Sonus 
 

David Petráš (1994) je zvukový umelec a dramaturg. Zaujíma sa najmä o akustické prostredie pohraničných oblastí a okrajových častí miest na Slovensku. Vo svojej audiovizuálnej tvorbe spracováva témy spojené s prežívajúcou divočinou v mestskom prostredí a jej obyvateľmi. Je spoluzakladateľom spolku a festivalu RUINY, ktorý pracuje s lokálnymi legendami a so zabudnutou architektúrou v regiónoch Novohrad a Gemer. 

mappa je hudobné vydavateľstvo, ktoré založil Jakub Juhás spolu so Zoltánom Czakóm na konci roka 2015. V jeho katalógu sa doposiaľ nachádza dvadsaťpäť albumov. Rovnocennou líniou vydavateľstva sú kurátorské aktivity – séria zvukových rezidencií, workshopy nahrávania v teréne a udalosti na pomedzí koncertu, performancie, inštalácie, zvukovej prechádzky či „listening session“. Dvojica sa vo svojich aktivitách orientuje na samotný zvuk a to, či dokáže reflektovať žitú realitu, alebo voči nej vytvárať rozmanité utopické svety, ktoré sú zárukou nevšedných dobrodružstiev. Ich snahou je vytvárať fiktívnu zvukovú mapu, tekutú kartografiu, platformu pre prekvapivé sluchové potulky.